A Pesti István nevével fémjelzett étterem az első hazai vidéki vendéglátóhely, amely megkapta a legnagyobb presztízsű gasztronómiai elismerést.

A tatai Platán Gourmet nemcsak az első hazai vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el, de a Pesti István séf által vezetett étteremnek a Michelin Guide mindjárt két csillagot ítélt meg. A Michelin Guide szerint két Michelin-csillagot annak az étteremnek adnak, ahol nemcsak csúcsminőségű alapanyagokat használnak, és egyenletesen magas színvonalon készítik el a különleges ízvilágú ételeket, de ahol a séf személyisége és tehetsége nyilvánvalóan tükröződik a kifinomult és ihletett fogásokon. Az ugyancsak a tatai Platánban működő Platán Bisztró bekerült az első önálló magyarországi Michelin-kalauz, a Michelin Guide Hungary Selection 2022 kiadványba, ezzel a Varga Vivien és Varró Mónika üzletvezetők irányítása alatt működő Platán másik étterme is a Michelin-család tagjává vált. A Platán Bisztrót az átadáson Futó Gergely Head Chef képviselte. Az elismeréseket csütörtök este a budapesti Millenárison adták át. 
 

Fotó: Darabos György

„Mindig is hittem benne, hogy a magas minőséget képviselő vidéki étteremnek van létjogosultsága. Sok munkába került, mire eljutottunk ide. Szeretném megköszönni a Michelinnek, és mindenkinek, aki támogatott  ebben” – mondta az díj kapcsán Pesti István séf. 

 Fotók: Kaunitz Tamás

„Óriási megtiszteltetés számunkra a Michelin-kalauz elismerése. Eddig és ezután is arra fogunk törekedni, hogy a vendégeinket a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki” – mondta Varga Vivien, a Platán üzletvezetője.

Fotó: Darabos György

Pesti István séf 2015-ben vette át, az akkor már évek óta nagy sikerrel működő, tatai Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága.

Csapatával és Varró Zoltán designer segítségével alapjaiban újította meg a Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán gasztronómiai koncepcióját.
 

 Pesti István séf

Az átalakulás eredményeképpen 2020 nyarán megnyílt a szezonális és helyi alapanyagokból készülő fogásokat fesztelen, családias környezetben kínáló, jelenleg Futó Gergely Head Chef vezetésével működő Platán Bisztró, majd egy évvel később, tavaly májusban a csúcsgasztronómiai élményt nyújtó fine dining étterem, a Platán Gourmet.

A Platán saját kertészetéből származó zöldségek és fűszerek összetett használata mellett a legmodernebb technológiákkal és legmagasabb minőségi alapanyagokból születnek meg azok az ételkreációk, amelyekben visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család szellemi és kulturális öröksége, illetve a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is, és amelyeket a Platán izgalmas bor párosítással kínál.
 

  Fotó: Darabos György

A Platán saját kézműves pékségében minőségi alapanyagokból, gondos odafigyeléssel készülnek a kovászos kenyerek és péktermékek, de itt a saját készítésű lekvárok és Platánnak dedikált speciality kávé is megvásárolható. Az Öreg-tó partján, az étterem nevét is adó 234 éves platánfa közelében felállított Kioszk elviteles ital- és étel kínálattal várja a tó körüli sétára indulókat.

Pesti István ételkölteményeire, valamint a környék kulturális örökségére és természeti környezetére reflektál a 10 szobát magában foglaló Platán Udvarház és a 12 szobás Platán Utca is. A New York-i Gold Key Award elismeréssel díjazott Varró Zoltán enteriőrjeit a természetközeliség és a modern meghittség egyszerre jellemzi.
 

Fotó: Darabos György

A szálláshely vendégei is részesei lehetnek annak a komplex élménynek, ami a Platán sajátja:

a természet és az épített környezet találkozásának európai szinten egyedülálló elegye, a középkori vízi vár, az Esterházy-család öröksége, és a több mint 200 féle madárt rejtő természeti kincs, melynek felfedezését a vendégek Pesti István séf és csapata által összeállított gourmet reggelivel és a Platán kiadásában megjelent Madárkalauzzal indíthatják. 

Fotó: Gáncs Erika

2021-ben a Platán melletti várárokban Varró Zoltán designer tervei alapján készült el a Mirror Spa. A friss forrás vízzel működő spa a Gold Key Award-on specialty design kategóriában a döntőbe, és ezzel a világ legjobbjai közé került.

A szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló tükör borítású mobil épületeket a természetet tiszteletben tartva, helyi természetvédőkkel együttműködésben alakították ki a középkori várfal lábánál. 
 

 Fotó: Gáncs Erika
 
A Budapesttől 50 kilométerre található Platán a vendégeket saját sofőrrel szállítja Tatára, így a vidéki csúcsgasztronómiát a környező városok közönsége is napi szinten élvezheti. 
 

A Michelin-csillagot a kiemelkedő konyhaművészetért ítélik oda azoknak az éttermeknek, amelyekben a vendégek a legkiválóbb kulináris élményekben részesülnek. Az ellenőrök öt egyetemes kritériumot vesznek figyelembe a csillag odaítélésekor: az alapanyagok minőségét, az ízek harmóniáját, a technikák mesteri művelését, a séf személyiségét, és azt, ahogyan mindez a konyhájában manifesztálódik, és a következetességet – mind a teljes étlap, mind pedig az idő tekintetében. 

 

Forrás: sajtóanyag

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tányér micéliumból és kenderből | MOME X SALT

Tányér micéliumból és kenderből | MOME X SALT

Fenntartható design-innováció a gasztronómia területén

Két Michelin-csillagot kapott a tatai Platán Gourmet

Két Michelin-csillagot kapott a tatai Platán Gourmet

 A Pesti István nevével fémjelzett étterem az első hazai vidéki vendéglátóhely, amely megkapta a legnagyobb presztízsű gasztronómiai elismerést.

Ötcsillagos életérzés a tetőtől a tányérig

Ötcsillagos életérzés a tetőtől a tányérig

Amikor a csúcsgasztronómia találkozik az építőipar legjavával.

Hirdetés