Herbert Anikó aka Haniko vizuális művész őszi „Nubes” elnevezésű tárlatának folytatásaként „8 felhő emel” címmel újabb egyéni kiállítással jelentkezik január 13-án a K11 Laborban.


Alkotásain keresztül Herbert Anikó megállásra, egyfajta belső elmélyülésre invitál: arra a tevékenységre igyekszik emlékeztetni bennünket, amit gyermekként nagyon is jól ismertünk, és amit felnőtt fejjel egyre ritkábban engedünk meg magunknak – hogy csak úgy nézzük a felhőket. A szemlélődés tárgyává és egyszersmind munkái főszereplőjévé is teszi a felhőket: munkái által mi is beléphetünk azokon a kapukon, amiket ugyan nap mint nap érzékelünk, belefeledkezni csak egész ritkán szoktunk. 
 


Legújabb egyéni kiállításának címét – 8 felhő emel – az első japán versként számontartott szöveg inspirálta.

Yakumo tatsu
Izumo yaegaki
tsumagomi ni
yaegaki tsukuru 
sono yaegaki wo

Nyolc felhő támad
nyolctetejű palotát
emelek az égig.
Égig érő palotát
hitvesem örömére.

(Vihar Judit fordítása)
 


A költemény Susano-o istenség nevéhez fűződik, aki a sikeres bátorságpróba után elhatározta, hogy Izumo szigetén nyolcrészes palotát épít – ezt a folyamatot mutatja be a fenti vers és Haniko legújabb alkotásai is, melyek által egy újabb bátor kísérletet tesz annak érdekében, hogy a kelet-ázsiai kultúrák vizuális gazdagságából merítve hozzon létre valami szelíden, mégis radikálisan sajátot, hol pasztell foltokkal, hol hulladékanyagokból összeálló egyedi struktúrákban egyszerre artikulálva a csöndet, a csöndben tévelygés kínját és boldogságát. Az egyetlen útét, ami végül is visszavezethet minket saját belső tereinkbe.
 


A január 13-án nyíló kiállításon Otthonka című sorozata mellett a „8 felhő emel” újrahasznosított papírképei lesznek láthatók, amelyek Tóth Kinga és Tóth Réka Ágnes költőkkel kollaborációban, az ő szövegeikre építkezve jöttek létre, egy többhetes, közös alkotási folyamat eredményeképp.
 
A képek mellett – az alkotóra jellemző anyaghasználattal – installációk és falvédők is szerepet kapnak majd a térben.
 


Megnyitó: 2022. január 13. 18:00
A megnyitó beszélgetést vezeti: Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője
Az eseményen közreműködik: OHNODY

A kiállítás január 13. és február 8. között látogatható.
Helyszín: K11 Labor 1075 Budapest, Király utca 11
 

További információk az esemény Facebook-oldalán.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Steppelt merengés ég és föld között

Steppelt merengés ég és föld között

A november 9-én nyíló NUBES című kiállításon most először mutatkozik be Herbert Anikó aka Haniko teljes „Otthonka” sorozata.

Rajz és mese | körvonal

Rajz és mese | körvonal

Kreativitásfejlesztő játék gyerekeknek.

Hirdetés