Hirdetés

Menj ki bent!

Előszó Herbert Anikó Otthonka című kollázssorozatához az OCTOGON magazin 172-es (2021/8-as) lapszámából.

Sokaknak közös emberi tapasztalatot hozott magával a világszinten egyre terjedő járvány: lecsökkent tereket és produktivitást, gazdasági problémákat, a megszokottnál jóval lassabb életet, valamint a társas érintkezések néhol teljes hiányát, többeknek az ebből fakadó előnyök szinte teljes elvesztését.
 


Az új „normális” időszakát az első sokk után mindenki máshogy igyekezett átvészelni. Herbert Anikó esetében a szabadság ideiglenes megcsorbulása alkotásra való lehetőséget és inspirációt is hozott, az otthonról történő munka mellett születtek legújabb művei. Egy nő, szobában.

A kollázssorozat darabjai az otthon töltött napok megfigyeléseiből és apró élményeiből táplálkoznak: kényszerű egyedüllétből, a belső folyamatok és a közvetlen környezet megfigyeléséből, a párna ráncainak látványából, a fény lomha mozgásából a parkettán, vagy épp a finom papírra írt bevásárlólista betűiből.
 


A Herbert képein megjelenő arctalan nőalak – jól felismerhetően a művész alteregója – egyszerre van jelen állandó tereiben, ugyanakkor a képeken vissza-visszatér és hangsúlyosan megjelenik a vágyott, szeretett természeti tér is. Alkotásain a hajukkal foglalatoskodó vagy csendben üldögélő papírvékony nőalakok, akik időnként Ingres fürdő nőire emlékeztetnek – Herbert érzékeny, finom önarcképei.

A művész élvezi az elmélyülést otthonában, környezete maga által teremtett menedék. Saját világát, otthonkáját számára kedves tárgyak, virágok, természeti kincsek, könyvek gyűjteménye alkotja – ez személyes kunstkammere. Ez a miniatűr múzeum jelenik meg képein is. Herbert alakja, tárgyai magától értetődően kerültek egymás mellé, összetartoznak – az így kialakított kozmoszban könnyed az átjárás belső tér és a természeti tájak között. Papírkivágásokból, fényképekből, apró tárgyakból összeállított kollázsai szemlélőjét e személyes terekbe vezeti el, miközben valójában lelkébe, gazdag belső univerzumába enged betekintést.
 


Herbert szavaival élve az Otthonka-sorozat „A szabadság redukált megélése: »Menj ki bent!«.”

A szöveg egy hosszabb változata a prae.hu 2020. június 26-i frissítésekor látott napvilágot.

 

Herbert Anikó legutóbbi, 8 felhő emel című kiállítása február 18-án zárul a K11 Művészeti és Kulturális Központban. A finisszázs keretében egy beszélgetést tartanak, amelynek résztvevői Herbert Anikó vizuális művész, Koma Tímea Zsófia, a Daken Studio alapítója és Schwéger Zsófia festőművész. További információk az esemény Facebook-oldalán.

 

 

Még több és nagyobb kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

Herbert Aniko (Haniko) Gutai Magda versei által inspirált alkotásai a Fest;tisztít Galériában.

Menj ki bent!

Menj ki bent!

Előszó Herbert Anikó Otthonka című kollázssorozatához az OCTOGON magazin 172-es (2021/8-as) lapszámából.

Hirdetés