A designra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat a novemberben induló, havi rendszerességű vásáron.

A budapesti designereket és kézműves alkotókat bemutató Makers of Budapest projekt legújabb kezdeményezéseként valósul meg a Makers Market Budapest, egy havi rendszerességű vásár, amely a nemrégiben megnyílt izgalmas és friss összművészeti kulturális befogadó térben, a józsefvárosi Turbina Kulturális Központban kap helyet.

Az új kézműves mozgalom létjogosultsága a fogyasztói kultúra egyre hangosabb kritikájának és a küszöbön álló ökológiai katasztrófa fenyegetésének fényében egyre inkább kézzelfogható. A nyugati világra egyre jellemzőbb környezettudatos szemlélet helyi alapanyagokból, természetbarát gyártástechnológiák alkalmazásával előállított egyedi, fenntartható termékek fogyasztását preferálja, amelyek határozott fellépést jelentenek a túlfogyasztás és az eldobhatóság kultúrájával szemben. Ebben a szellemiségben a kézzel készített tárgyak egyedisége és minősége, valamint az alkotó kézjegye különös értékkel ruházzák fel ezeket a darabokat, s ezáltal tulajdonosukat arra ösztönzik, hogy nagy becsben tartva igyekezzen őket minél tovább használni.

A Makers Marketen bemutatkozó kézzel készített tervezői tárgyak egyéni karakterük megfogalmazásán keresztül egyszerre képviselnek lokális és globális kulturális értéket a kortárs design élvonalában.

Az eseménysorozat szervezői, Boldizsár Károly és Hoffmann Petra komoly tapasztalatot szereztek az elmúlt évek során design piacok és iparművészeti vásárok területén résztvevőként és szervezőként egyaránt. Károly a Bomo Art Budapest alapítójaként hazai és nemzetközi vásárok állandó résztvevője, Petra a Stilblog alapítójaként a korábbi évek során több alkalommal szervezett design vásárt Best of Stilblog néven, emellett a már kilencedik éve havonta két-három alkalommal megrendezett, a fenntartható divatot szem előtt tartó Gardrób Közösségi Vásár, Magyarország legnagyobb használtruha vására is az ő nevéhez fűződik. Mindketten számos külföldi designvásáron és kiállításon vettek részt, mely előképek határozottan formálják a Makers Market rendezvénysorozat tervét.

„A kézi munka és a kis szériás gyártás értéke önmagában is vitathatatlan, meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a tervezőkkel való személyes kapcsolat és különleges termékeik létrejöttének története, azaz az egyedi designtermékek születésének folyamatába való bepillantás lehetősége olyan különleges élményt ad, aminek köszönhetően egy-egy tárgy az elsődleges használati funkción túlmutató értéket képvisel hosszú távon az életünkben. A vásáron való részvétel meghívásos alapon, a kurátori csapat egyhangú támogatása mellett történik. A mennyiség helyett a minőségre fektetjük a hangsúlyt, számunkra az a fontos, hogy az eseményen a kortárs hazai design szélesebb körben és minél magasabb minőségben legyen jelen” – mondják a szervezők.

Makers Market Budapestet 2021. november 14-én, vasárnap 10 és 16 óra között a Turbina Kulturális Központban (1082 Budapest, Vajdahunyad utca 4.) rendezik meg. További részletek az esemény Facebook-oldalán.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan óvjuk meg a sarki fény környezetét a turistáktól?

Hogyan óvjuk meg a sarki fény környezetét a turistáktól?

Használjunk például elektromos szánt, amelyet a szél hajt.

Barabási Albert-László hálózattérképével ünnepel a Nature

Barabási Albert-László hálózattérképével ünnepel a Nature

A 150. születésnapját ünneplő magazin hálózattérképéhez a magyar kutató és csapata szolgáltatta az adatokat.

Megvannak a Gastro&Hotel Design Award győztesei

Megvannak a Gastro&Hotel Design Award győztesei

A Haris Park rendezvénytermében átadták a hazai szállodások, éttermesek egyik legkülönlegesebb koncepciójú versenyének díjait.

Hirdetés