2021. június 12-én a Szecesszió Világnapja az Iparművészeti Múzeum programjában.

A szecesszió irányzata az esztétikum új dimenzióit nyitotta meg játékos, kísérletező kedvű formáival és színvilágával. A századforduló tervezői számtalan kreatív módon jelenítették meg alkotásaikon az állatfigurákat. Az idei szecessziós világnapon a természet kerül az Iparművészeti Múzeum programjainak fókuszába: változatos programok mutatják be a korszak iparművészeti tárgyain a virágok, növényi indák, a pazar vegetáció, madár- és állatábrázolások különleges világát. 

 

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év júniusában. A világnap ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel, évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a résztvevő intézmények programjaikkal: az idén az állatábrázolás a szecesszióban (Animals in Art Nouveau) áll a középpontban. A szecesszió világnapja rendezvényeinek idei kiemelt helyszíne a Ráth György-villa, amelynek egész napos eseményén tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok és interaktív workshopok várják az érdeklődőket.

A Bizarr szecesszió workshopja a Ráth-villában a szecesszió által kifejezetten kedvelt páva-, szitakötő-, pillangó- és kígyóábrázolásokra fókuszál.

A SzecessziZoo szabadtéri zoopedagógiai foglalkozásai kicsik és nagyok számára délelőtt a Normafánál, délután pedig a Margitszigetről indulnak.

 A Ráth György-villában A mi szecessziónk című kiállításon a gyűjtemény állatalakos műtárgyaira fókuszáló kurátori tárlatvezetésekkel, a villa kertjében az Apródok állatos műhelye kreatív programjával – állatmintás kitűző, pillangós ablakdísz, pávatollas fejdísz készítésével – várják az érdeklődőket.

 

„A szép mindig bizarr" című előadáson Nagy Sándor, valamint Krieger Béla alkotásai révén kap képet az érdeklődő a fantázialények különleges világáról.

A „Divat, stílus, szecesszió – egy kiállítás születése" című előadáson bepillanthatnak a közelgő szecessziós viseletkiállítás kulisszái mögé.

A program túlnyúlik a villa keretein, hisz a főváros szecessziós építészeti öröksége lehetőséget ad városi sétákra is. A Belvárosi vadon a város ismert vagy kevéssé ismert épületein a hazai vadvilág és távoli tájak állatábrázolásainak felfedezésére indul majd. A Gresham-palota kapuját díszítő pávák és a Postatakarékpénztár homlokzatát díszítő ornamensek feltérképezése kihagyhatatlan szombat délelőtti sétaprogramnak ígérkezik.

Részletes program hamarosan elérhető a múzeum honlapján

Ráhangolódásként pedig a Határtalan szecesszió – A szecesszió emlékei az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén című kisfilmet ajánljuk, amely Bécs, Budapest, Ljubljana, Zágráb, Szeged, Szabadka és Nagyvárad építészetét idézi fel.

 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bizarr lények nyomában a Szecesszió Világnapján

Bizarr lények nyomában a Szecesszió Világnapján

2021. június 12-én a Szecesszió Világnapja az Iparművészeti Múzeum programjában.

Építészet 2020: Campus Kecskeméten

Építészet 2020: Campus Kecskeméten

Szecessziós áramkörök.

Az örökségvédelem jegyében újult meg a Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye

Az örökségvédelem jegyében újult meg a Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye

 A Világörökséghez tartozó városrészben található több mint 100 éves szecessziós stílusú Dayka-villa született újjá.

Hirdetés