A híres festmény újraírásával a művész megkérdőjelezi a valóságról és a szépségről alkotott elképzeléseinket.

A londoni Design Museumban április 7-én nyílik Ai Weiwei első design és építészeti fókuszú kiállítása, a Making Sense. A tárlat egyik központi, most debütáló alkotása a Water Lilies #1. A több mint 15 méter hosszú mű közel 650 000 darab, 22 színben pompázó Lego kockából született.
 


A Water Lilies #1 Monet híres festményét, a Water Lilies című monumentális triptichonját rekonstruálja, ami az impresszionista festő Giverny-ben található kertjének liliomos tavát ábrázolja. Ai az eredeti műalkotás ecsetvonásait pixelszerű blokkokkal személytelenítette el, amivel a digitális technológiával átszőtt világunkra utal. Az új alkotás jobb oldalán továbbá egy sötét kapu található, ami annak a földalatti menedék ajtaját idézi meg, ahol Ai és apja éltek kényszerű száműzetésben az 1960-as években.

„Water Lilies #1 című művével Ai Weiwei egy alternatív víziót mutat be nekünk, egy kerti paradicsomot. A gyermekkori sivatagi otthonának ajtajának beillesztésével egyrészt személyes töltettel ruházta fel, miközben a moduláris Lego kockák ipari nyelvezetével elszemélytelenítette az eredeti műalkotást. Egy monumentális, összetett és erőteljes mű. Büszkék vagyunk arra, hogy mi lehetünk az első múzeum, amely bemutatja” – nyilatkozta Justin McGuirk, a Making Sense kiállítás és a Design Museum vezető kurátora.

„Összetett világunk egy kiszámíthatatlan jövő felé halad. Létfontosságú, hogy az emberek meg tudják találni azokat a személyre szabott kifejezési módokat, amellyel közvetíthetik a tapasztalataikat ezekről a kihívásos körülményekről. A személyre szabott kifejezés a történelemmel és az emlékekkel való azonosulásból fakad, miközben új nyelvet és narratívát hoz létre. Személyes narratíva nélkül a művészi elbeszélés elveszti minőségét. A Water Lilies #1-ben Monet keleti zenizmusra emlékeztető impresszionista festményét, valamint a saját és az apám megéléseit integrálom egy digitalizált, pixeles nyelvezetbe. A játékkocka, mint a szilárdság és a dekonstrukció lehetőségeivel megáldott anyag a nyelv tulajdonságait tükrözi a gyorsan fejlődő korunkban, ahol az emberi tudat folyamatosan megosztott” – vallja Ai Weiwei.


A Water Lilies #1 Ai Weiwei egy másik új Lego alkotása és további olyan munkái mellett lesz látható, amelyek múlt és jelen, kéz és gép, értékes és értéktelen, építés és pusztítás közötti feszültséget vizsgálják. Egyes nagy méretű munkák a galéria téren kívül is installálásra kerülnek, ahol bárki szabadon megtekintheti őket a kiállítás ideje alatt: április 9. és július 30. között.
 

A Design Museum a világ vezető kortárs építészeti és formatervezési múzeuma. 2016-ban költözött  Kensigtonba, ahol John Pawson egy 1960-as évekbeli modernista épület belsejét alakította át múzeum térré.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Enteriőr-építők – LEGO X Room Copenhagen

Enteriőr-építők – LEGO X Room Copenhagen

Amikor a LEGO kockák nem csak a padlót borítják.

„Az AT-AT egy mérnöki remekmű”

„Az AT-AT egy mérnöki remekmű”

A legendás LEGO designer, Henrik Andersen által tervezett készlettel újrajátszható a Star Wars: A Birodalom Visszavág című filmjének meghatározó jelenete, a híres hothi csata.

Rekordnagyságú LEGO mozaikot alkottak a MOME-n

Rekordnagyságú LEGO mozaikot alkottak a MOME-n

A 4,6 x 2,3 méteres gigaalkotás a LEGO Hungária és a MOME közös pályázatának győztes pályamunkájából készült.

Hirdetés