Hirdetés

Táncosok performanszai, interaktív homlokzatvetítések, tárlatok, műtermi kalandozások és városi játékok várják az érdeklődőket a Bartók-negyed alkotó- és kiállítótereiben.

Először rendeznek kulturális múltidéző, a jelenre reflektáló és jövőformáló ingyenes helytörténeti fesztiválsorozatot Ablak a Bartókra címmel a főváros XI. kerületében, május 30. és június 2. között. A fesztivál egyik fő célja megmutatni, hogyan lehet a kiüresedett városi tereket élettel, kultúrával megtölteni. A látogatók megismerkedhetnek a Bartók Béla út korábban üresen álló, mára közösségi vagy művészeti alkotó-, kiállítótérként funkcionáló helyszíneivel, magyar és nemzetközi előadóművészek produkcióit tekinthetik meg, vezetett sétákon ismerkedhetnek a környék történelmével és interaktív kiállításon tesztelhetik saját kreativitásukat. 

Bodies in urban spacesSecret Mapping Experiment

A Bartók-negyedbeli művészeti projektek mellett a fesztivált világhírű előadók és előadások töltik meg magas színvonalú művészeti értékkel. Willi Dorner: Bodies in urban spaces performansza a városi terek és az ember viszonyát ábrázolja, a Secret Mapping Experiment használaton kívüli épületeket és természeti képződményeket öltöztet különleges fénykosztümbe. A Kiégő Izzók rendhagyó vizuális kalandra invitálja az érdeklődőket. Lesz helytörténeti séta a Budasteppel, interaktív városi hangjáték, és képzőművészeti vacsoraprojekt is. A helytörténeti fesztivál az Európai Unió Creative Spirit URBACT programjának záróeseménye. 

A kiüresedett városi terek kulturális, közösségi újrahasznosítását a fesztivált is szervező Bartók-negyed menedzseli, melynek alapítói Mátyási Péter, Ongjerth Dániel és Pap Lénárd.

A rendezvénnyel arra (is) próbálják felhívni a figyelmet, hogy a lakókörnyezet személyes történetekkel, beszélgetésekkel, vezetett sétákkal újra felfedezett múltja, a jelenben lévő lehetőségek megismerése egész kerületrészek jövőbeni arculatát, végső soron az ott élők környezetét is meghatározhatja.

„Az itt lakóknak odatartozási, összetartozási élményt adhat, amely minden közösség teremtő, összetartó ereje, és ezek az élmények valamennyiünk életét gazdagabbá teszik. Az idelátogatóknak a környék megismerésén túl jó példával is szolgálhatnak. A kor egyik jellemzője, hogy a városban lakó ember ma már alig ismeri lakókörnyezetét, pedig közös múltunk megismerése, a jelen közös megélése egy tartalmasabb jövőt vázol fel, amelyben élettel telhetnek meg a ma még üres, kihasználatlan helyszínek” – mondta Ongjerth Dániel. 

Secret Mapping Experiment Bodies in urban spaces

Az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány urbanisztikai kísérleteként létrehozott Bartók-negyed egy kulturális inkubátorterület, ami egyszerre szól a forrásaink jobb kihasználásáról, a városi élet jövőjéről, a művészetben rejlő közösségformáló erőről, az identitásról, a részvételről és az egyéni felelősségvállalás fontosságáról.

A Bartók-negyed egy 2013-ban alapított városi hálózat, amely hosszú ideig üresen álló ingatlanokban tart fenn közösségi tereket és szervez programokat. A Bartók Béla út közvetlen szomszédságában üzemeltet 8 helyiséget közel 1000 négyzetméteren, ahol harminc, a legkülönbözőbb területekről érkező fiatal művész és kreatív végzi napi munkáját, létrehozva egy egyedülálló közösséget Buda belvárosi részén. A Bartók-negyed infrastruktúrát épít művészeknek: műtermeket, és kiállítóteret üzemeltet, az artist-in-residence Program keretében külföldi művészeket lát vendégül, kiállításokat, tanulmányutakat szervez Budapesten és Európa más nagyvárosaiban, kapcsolataival segíti az itt alkotókat és a hazai vizuális művészeti közeget. A Bartók-negyed alapító-művészeti vezetője, az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja szerint a rendezvénysorozat bemutatásával az is céljuk, hogy a kezdeményezés országos hálózattá nője ki magát, és ösztönözzék, hogy minden nagyvárosban támogassák a helyi alkotóközösségeket. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Tematikus programajánló.

Komolyzene a lobbiban

Komolyzene a lobbiban

A Hard Rock Hotel Budapest különleges Virtuózok programokkal és ajánlattal várja vendégeit és a nagyközönséget.

Hirdetés