Dacoltak a világjárvánnyal az ingatlanbefektetők

A 2020-as európai beruházási összérték elérte a 275 milliárd eurót.

A kereskedelmi ingatlanberuházások európai volumene felülmúlta a Covid-19 világjárvány hatásaival kalkuláló előzetes várakozásokat. Bár a 2019-es 331 milliárd euróhoz képest 17 százalékos csökkenést történt, a befektetések mértéke tavaly elérte a 275 milliárd eurót. A magyar piacot tekintve a beruházási mennyiség összértéke egymilliárd euró volt – derült ki a vezető kereskedelmi ingatlan-tanácsadó, a CBRE legfrissebb adataiból.

Tierra Mallorca / Unsplash

Európában a németországi piac regisztrálta a legmagasabb befektetési volument 79,3 milliárd eurós összértékben, ami a 2019-es rekordhoz képest csupán öt százalékos visszaesés. Az észak-európai országok is erős teljesítményt mutattak, itt a 43,4 milliárd eurós forgalom egy százalékkal haladta meg az előző évit. Németország után a második legnagyobb nemzeti ingatlanbefektetési piac 45,8 milliárd euróval – és 25 százalékos csökkenéssel – az Egyesült Királyság volt, míg harmadik helyen Franciaország végzett 29 milliárd euróval és 39 százalékos visszaeséssel.

Európában bizonyos ágazatok ellenállónak bizonyultak a járvány okozta nehézségekkel szemben: az egészségügyi ingatlanok 13 százalékos, az ipari szektor hét százalékos, a többlakásos lakóingatlan szegmens pedig hat százalékos növekedést tudott felmutatni 2019-hez képest.

A kiskereskedelmi beruházások azonban hat százalékkal csökkentek, mivel a járványhelyzet inkább az e-kereskedelem fellendülésének kedvezett, leggyengébben pedig a szállodaszektor teljesített 66 százalékos éves csökkenéssel.

Michiel Annaert / Unsplash

A tavalyi év utolsó negyedévében az európai beruházások volumene 89,2 milliárd euró volt, ez 27 százalékos csökkenést jelent 2019 azonos időszakához viszonyítva, ami a valaha mért legerősebb negyedév volt. A visszaesés ellenére 2020 utolsó negyedévében az észak-európai országok és Hollandia rekordmértékű, 16,2 milliárd és 8,7 milliárd eurós befektetési aktivitást regisztráltak.

A többlakásos lakóingatlan szektorban 19,9 milliárd eurós befektetési volumennel ez volt az eddigi legerősebb negyedév, míg az európai ipari ágazat 15,8 milliárd euróval a második legerősebb negyedévét zárta.

Chris Brett, az EMEA Capital Markets, CBRE ügyvezető igazgatója elmondta: „A világjárvány jelentős hatással volt az ingatlanbefektetési piacra. Bár a védőoltási folyamatok reményt adnak, az év elején tapasztalható magas európai fertőzöttségi arány nagy kihívásokat rejt. Valószínűnek tartjuk, hogy a logisztikai és lakóingatlan szektorokkal kapcsolatos megnövekedett befektetői igény az idei évben is fennáll majd. Egyúttal

arra is számítunk, hogy nagy lesz a kereslet az prémium irodaépületek iránt, amelyek magas színvonalú kényelmet nyújtanak a bérlők és munkavállalóik számára, különösen a wellbeing és az ESG (társadalmi- és környezettudatosság) vonatkozásában.

A ‘Core+’ - azaz a jó minőségű, de nem prémium kategóriába sorolható vagy kevésbé stabil hozamot biztosító - irodaszegmensben további átértékelődés várható és 2021 közepétől kifejezetten vonzónak bizonyulhat befektetők számára. A Brexit-megállapodás után javuló keresletre számítunk brit eszközök iránt, itt várhatóan új, földrajzi szempontból sokszínűbb ajánlattevői csoportok jelennek meg idén.”

Austin Distel / Unsplash

Magyarországon négy évig historikusan magas szinten volt a befektetési aktivitás, amelynek mértéke folyamatosan meghaladta az évi 1,5 milliárd eurót. A Covid-19 járványt kísérő gazdasági bizonytalanság azonban negatív hatással volt a hazai piacra is.

A 2020-as beruházási összérték 1 milliárd euró volt, amely éves összevetésben 40 százalékos csökkenést mutat. Ez az ügyletek számának és átlagos méretének csökkenéséből egyaránt adódott. Az éves volumen mégis a ciklikus átlag felett maradt és tavaly a tőkeforrások is egyensúlyba kerültek.

“Érdekes módon - az utazási tilalom és az üzleti korlátozások ellenére - a külföldi befektetők piaci részesedése megnövekedett, míg a hazai befektetők aránya jelentősen visszaesett az előző éves rekord fölényükhöz képest” – nyilatkozta Borbély Gábor, a CBRE Magyarország kutatási és üzletfejlesztési igazgatója. "A tavalyi éves befektetési volumen egyenlő arányban oszlott meg a hazai és a külföldi vásárlók között, amely főként két külföldi befektetői társaság által felvásárolt európai portfóliónak tudható be.”

Forrás: Red Lemon Media sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mi minden szükséges az építőipar erősítéséhez?

Mi minden szükséges az építőipar erősítéséhez?

Alapos listát állított össze az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Természetes áramlás

Természetes áramlás

Hatalmas rattan szobrok tekeregnek egy belga irodaházban.

„Építsd a házad abból, ami a lábad alatt van”

„Építsd a házad abból, ami a lábad alatt van”

Regio Earth nemzetközi földépítészeti fesztivál Tengődön.

Hirdetés