Hirdetés

Az algapapír ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos. 

A spanyol-olasz nemzetiségű designer, Pablo Dorigo Sempere a Velencei-lagúnát szennyező algákból készít bélyegeket a város számára. Az algákból nyert anyagot Shiro Alga Carta néven ismerik, először 1992-ben állította elő a a velencei Favini papírgyártó cég. A fiatal designer ezt az eljárást finomította, és szerinte az algapapír ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos társa. 

A Favinit az olasz kormány bízta meg azzal, hogy találjanak ki valamit a Velence ökoszisztémáját károsító algák felhasználására. A 92-es eljárás során az algákat kiszárították, megőrölték, majd cellulózzal összekeverték. Két legyet ütöttek ezzel egy csapásra: a lagúnák megtisztítása mellett úgy tudtak papírt előállítani, hogy nem használtak fel fát.  

Pablo Dorigo Sempere ezt az eljárást szerette volna jobban megismerni, amikor a bélyegek előállítása mellett döntött, de közben továbbfejlesztette kicsit a folyamatot.


A papírelőállítás során először a cellulózt a kívánt szín és textúra függvényében összekeveri az algákkal. Minél sűrűbb az így kapott térfogat, annál szabálytalanabb és durvább lesz az anyag felülete, színe pedig sötétebb lesz. A designer kikísérletezte, hogy ha a massza algatartalma eléri a 10%-ot, akkor a papír eltörik, így az algák százalékos aránya három és nyolc százalék között lehet.

Ezután a masszát egy keretbe önti, a bélyeg vastagsága attól függ, hogy milyen széles ez a keret. Annak érdekében, hogy a papír úgy nézzen ki, mint egy postai bélyeg, a tervező mindegyik darabhoz fogazott szélet készít és vonalkóddal látja el őket. A bélyegtulajdonosok okostelefonjaikon keresztül leolvashatják a kódokat, ezzel pedig egy olyan weboldalra jutnak, amely a bélyegkészítés történetét meséli el.

Forrás: StudentDesign
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Advance Tower új épületrészét várhatóan 2019 második felében adják át. 

Közös nevezőn

Közös nevezőn

A budai Vigadó felújítása a Hagyományok Háza számára.

Lakás, szobák nélkül
  • 2019-05-20 11:36
  • Deco

Lakás, szobák nélkül

A belső falakat kivették, a funkciók leválasztása a kreativitás diadala.

Hirdetés