Hirdetés

Megvannak a Market BIM-pályázatának győztesei

Az egyetemista hallgatóknak meghirdetett pályázat nyerteseit összesen hárommillió forint pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a Market Építő Zrt.

Összesen hárommillió forint pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a Market Építő Zrt. a nyertes pályázatokat, amit egyetemista hallgatóknak hirdetett meg. A „Market 21 Days” elnevezésű szakmai kihívással a BIM-rendszer használatának fontosságát igyekezett tudatosítani a Market Építő Zrt., amely hazánk vezető építőipari vállalataként kiemelten fontosnak tartja a fiatal generációk szakmai képzését és fejlesztését.

Idén ősszel első alkalommal hirdetett szakmai pályázatot egyetemisták számára a Market Építő Zrt. A felhívás a BIM-rendszer szakmai ismeretén alapult, amely a Building Information Modelling, vagy a Building Information Management kifejezés rövidítése. A rendszer alkalmazása esetén olyan 3D geometriából, és ahhoz rendelt információból álló épületinformációs modell készül, mely segítséget nyújt a szakági tervezők munkájának összehangolásában, a tervdokumentáció minőségének javításában, különböző kivitelezést is támogató szimulációk elvégzésében, költségek elemzésében, vagy például a kivitelezés előzetes szimulálásán keresztül az ütemterv tökéletesítésében.

Az elmúlt években a Market Építő Zrt. innovációs törekvéseinek részeként sokat fejlesztett digitális felkészültségén és igyekeznek a BIM-rendszer alkalmazásában rejlő lehetőségeket kiaknázni.

Szeretnének a rávilágítani a rendszer használatának fontosságára és tudatosítani ezt az építőipar szereplőinek minél nagyon körében is; amire ez a hallgatói pályázat nagyon jó lehetőség volt, hiszen akik ma egyetemi hallgatók, azok holnap tervezők, kivitelezők, üzemeltetők lesznek. 

A BIM-pályázat díjazottjai - Fotó: Market Építő Zrt. / Molnár Péter

A versenyre négy magyar (BME, SZIE YMÉK, SZE, PTE) és egy külföldi (KEA, Koppenhága) egyetem hallgatói adtak le anyagokat, akik végig nagyon lelkesen dolgoztak és már a kérdésfeltevés időszakában is rengeteg kérdéssel jelentkeztek, hogy minél pontosabb anyaggal tudjanak pályázni. 

A három legjobb munkát egy négyfős szakmai zsűri választotta ki, közülük került ki a végső győztes. A zsűri tagjainak összeállításánál fontos szempont volt, hogy a pályaműveket a lehető legtöbb szempontból vizsgálva segítsenek javaslatukkal a győztesek kiválasztásában. Leginkább a hasznos, praktikus, előremutató, innovatív gondolatokat keresték, bármilyen területet is érintsen: legyen az BIM-menedzsment, tervezés vagy kivitelezés.

A formailag és tartalmilag megfelelő pályázatok értékelését a Market Építő Zrt. szakmai bizottsága végezte, a zsűri tagjai: Grátzer Szabolcs (BIM manager – Market Építő Zrt.); Karcag Kristóf (kivitelezési főmérnök - Market Építő Zrt.); Keszthelyi Kristóf (ügyvezető - Leantech Mérnökiroda Kft.). A hazai szakmai zsűri mellett részt vesz a pályázatok értékelésében a brit BIM Academy részéről Graham Kelly is, a virtuális kivitelezés nemzetközi szakértője.

Az első helyezett Kari csapat - Fotó: Market Építő Zrt. / Molnár Péter

A zsűri a kiértékelés alkalmával a teljes leadott anyagot együttesen áttekintette, majd egységesített pontozási rendszerrel, anonim módon pontozott mindenkit. Kiértékelésük alapján nagyon sokszínű pályázati munkák születettek: voltak olyan anyagok, melyek egy-egy területen emelkedtek ki a többi közül (pl. projektmenedzsment vagy szoftverismeret szempontjából), mások egy meghatározott feladatra találtak igényes megoldást.

A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri a következőképpen díjazta, mely elismeréseket Báthory Balázs és Grátzer Szabolcs adta át az ünnepélyes díjkiosztón:
1. helyezett: KARI CSOPORT (BME)

Rittgasszer Ákos
Kasztovszky Tamás

Nyereményük: 1 600 000 forint pénzjutalom

2.  helyezett: B+2D CSOPORT (PTE)   

Csabai Bence
Nagy Dániel
Szilágyi Dorottya

Nyereményük: 900 000 forint pénzjutalom

3. helyezett: BIM4ce CSOPORT (BME)

Bakó Ágoston
Tóth Máté
Kovács Ádám
Tóth Kristóf
Orcsi Attila

Nyereményük: 500 000 forint pénzjutalom

A díjazottak a pénzjutalmon kívül mindhárom helyezés esetén lehetőséget nyernek két hónap szakmai gyakorlat elvégzésére a Market Építő Zrt. -nél (vagy annak valamely leányvállalatánál megállapodás szerint). A dobogósoknak emellett még alkalmuk lesz arra is, hogy pályázatukat prezentálják a Market Építő Zrt. menedzsmentjének.

A zsűri a következő pályázatokat különdíjban részesítette:

  • Legígéretesebb start: LINES ARCHITECT CSOPORT (SZIE)

Hornperger Arnold
Fejes Péter

  • Legszofisztikáltabb szoftverhasználat: KEA CSOPORT (KEA)  

Kovács Bence
Vancsura Mátyás Bodó

  • Legjobb projekt munkaterv: BIMFORMATION CSOPORT (BME)         

Vereckei Szilvia
Zámbó Kamilla

A nyertes pályaművet beadó KARI Csapat két tagja előadásában és nyilatkozatában egyaránt kiemelte, hogy nagyon innovatív kezdeményezésnek tartják a „Market 21 Days” pályázatát: „Facebookon láttuk a pályázatot két héttel a leadás előtt. Jó témának éreztük, ki szerettük volna próbálni magunkat – mondta Rittgasszer Ákos. – Szerettük volna informatikai vénával kezelni az építészetet, mert úgy gondoljuk ez a jövő.

A BIM-ről egyébként mindenki tudja, hogy létezik, de alig használják még, mi pedig ezzel szívesen foglalkozunk a szabadidőnkben is. Tizenhárom programot használtunk egy cél érdekében, mert egy építésznek „mindenhez is” kell értenie. Egyszerre kellett építésznek és szakági tervezőnek lennünk.”

Ezt a gondolatsort folytatva Kasztovszky Tamás hozzátette: „Ha valami érdekel, akkor utánanézel, magadtól fejleszted magadat, kiegészíted az egyetemen tanultakat. Itt most ezzel sikerült kiemelkednünk, amit egy piaci cég vissza is igazolt. Azért választottuk Szentendrét, mert számunkra egy kedves város, lehetőséget láttunk a korzó fejlesztésében és a pályázat végére egy teljesen megvalósítható ötlettel tudtunk előállni. Ki tudja, lehet, hogy egyszer éppen a mi kávéházunkban fogunk sörözni.” 

A nyertes pályamű videója:

A nyertes pályamű bemutatója.

Galéria letölthető innen.

A díjátadó képeit készítette: Market Építő Zrt. / Molnár Péter
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Belvárosi épületegyüttes születik | Hotel Dorothea

Belvárosi épületegyüttes születik | Hotel Dorothea

Bokrétaünnepséget tartottak a főváros egyik legkomplexebb építkezésén a Hotel Dorotheaban.

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Challenging Futures – Kiállítás a MOME Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjának nyertes munkáiból.

Vízpart a városban
  • 2022-07-06 11:00
  • Deco

Vízpart a városban

Hirdetés