A Market Zrt. pályázatán akár 1.6 millió forintot és szakmai gyakorlatot nyerhetnek a BIM-mel legjobban bánó hallgatók.

A BIM-rendszer használatának fontosságát igyekszik tudatosítani a Market Zrt. a „Market 21 Days” hallgatói pályázattal. A hazai és nemzetközi megrendelőknek egyaránt dolgozó piacvezető cég a jelmondatával – Értékünk az ember – összhangban kiemelten figyel a hallgatókra, elvégre ők a holnap tervezői, kivitelezői, üzemeltetői. A Market 21 Days pályázatról Báthory Balázs, az Innováció és Stratégiai Fejlesztések vezérigazgató-helyettese és Grátzer Szabolcs BIM-menedzser, a Digitális Mérnöki Szolgáltatások csoport vezetője nyilatkozott az octogon.hu-nak.

Báthory BalázsGrátzer Szabolcs

Mindenekelőtt elmondanák röviden, mi a BIM, és mi a jelentősége?

Grátzer Szabolcs: A BIM a Building Information Modelling, vagy a Building Information Management kifejezés rövidítése. BIM-rendszer alkalmazása esetén épületinformációs modell készül számítógéppel, mely jellemzően 3D geometriákból (például falak geometriájából), és azokhoz rendelt információk összességéből (például anyag, méret, műszaki követelmények stb.) tevődik össze. A modell felhasználási módja az iméntiek függvényében igen sokrétű lehet. A BIM – a teljesség igénye nélkül – segítséget nyújthat a szakági tervezők munkájának összehangolásában, a tervdokumentáció minőségének javításában, különböző, kivitelezést is támogató szimulációk elvégzésében, költségek elemzésében, vagy a például kivitelezés előzetes szimulálásán keresztül az ütemterv tökéletesítésében.

Miért dönt úgy egy piacvezető építőipari fővállalkozó, hogy pályázatot ír ki egyetemistáknak?

Báthory Balázs: Az elmúlt két évben az innovációs törekvéseink részeként nagyon sokat fejlesztettünk a Market szervezetének digitális felkészültségén. Létrehoztunk egy Digitális Mérnöki Szolgáltatások szervezetet Grátzer Szabolcs kollégám vezetésével, amely többek között a BIM-rendszer alkalmazásában rejlő lehetőségek kiaknázásáért felel. Azt látjuk, hogy bár egyre gyakrabban lehet hallani a BIM-ről a különböző médiumokban, a tervezők között vagy épp a kivitelezők körében, továbbra sem érezzük azt, hogy kellő hangsúlyt kapna. Szeretnénk rávilágítani a BIM-rendszer használatának fontosságára és tudatosítani ezt a hallgatókban, az oktatókban, a mérnökirodákban, az ingatlanfejlesztőkben, üzemeltetőkben, tehát az építőipar szereplőinek minél nagyobb körében. A hallgatói pályázat erre egy nagyon jó lehetőség, hiszen akik ma hallgatók, azok holnap tervezők, kivitelezők, üzemeltetők lesznek.

Miért éppen kávézót/bárt kell tervezni? Van valami sajátos oka?

Grátzer Szabolcs: A cél az volt, hogy kis léptékű legyen – hiszen a feladatokra összesen 21 nap áll rendelkezésre –, viszont kellően összetett ahhoz, hogy a különböző szakágak is megjelenhessenek a modellben. A bár konkrét ötletét az egyik zsűritag, Graham Kelly adta. Nagy-Britanniában ez gyakori téma az egyetemeken hasonló okokból.

Mit tudhatunk a zsűri összetételéről? Ezek szerint nem csak az ország legnagyobb beruházásait végző Market szakemberei lesznek benne?

Báthory Balázs: A zsűri összetétele igen sokszínű. Helyet foglal benne a Market-csoport részéről Keszthelyi Kristóf tervezési főmérnök, a Leantech Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, Karcag Kristóf kivitelezési főmérnök, Grátzer Szabolcs BIM-menedzser, a Digitális Mérnöki Szolgáltatások csoport vezetője, továbbá a brit BIM Academy részéről az említett Graham Kelly, akinek nemzetközi tapasztalatai kiemelkedőek a virtuális kivitelezés terén. Úgy állítottuk össze a zsűrit, hogy a pályaműveket a lehető legtöbb szempontból vizsgálva segítsenek javaslatukkal a győztesek kiválasztásában. Leginkább a hasznos, praktikus, előremutató, innovatív gondolatokat keressük, bármilyen területet is érint: legyen az BIM-menedzsment, tervezés vagy kivitelezés.

Mennyien kapnak díjat, és pontosan milyen nyeremények vannak? Létezik egyéni és csoportos kategória?

Báthory Balázs: Az első három helyezettet díjazzuk, a díjazás összértéke hárommillió forint. Ebből az első helyezett (csapat) 1,6 millió forintot kap. Ezen felül két hónapos szakmai gyakorlat elvégzésére nyújtunk lehetőséget, illetve a díjazottak prezentálhatják munkájukat cégünk menedzsmentje felé.

Milyen szakmai gyakorlat vár a győztesre? Ő is dönthet arról, hogy mivel foglalkozna vagy előre meghatározott program várja?

Báthory Balázs: A döntést közösen fogjuk meghozni a győztessel az érdeklődési körének figyelembevételével.

A győztes tervet a nagyközönségnek is bemutatják?

Báthory Balázs: Terveink között szerepel, hogy a győztes pályázatból összeállítsunk egy olyan anyagot, mely bemutatható a nagyközönség számára. Azt látni kell, hogy a pályázat igen összetett, és a design csak egy része a feladatoknak. A pályázat témájából adódóan a legnagyobb súlyt az fogja kapni, hogy milyen célokra használja a hallgató az általa megépített BIM-modellt, hogyan fogja ezt tenni, van-e valamilyen innovatív ötlet a felhasználásban. Ezek a dolgok sok esetben nem látványosak.

Mit tapasztalnak a Marketnél, mennyire gyakori megrendelői igény jelenleg a BIM-rendszer alkalmazása?

Báthory Balázs: Szerencsére egyre gyakrabban fogalmaz meg a megrendelő valamilyen BIM-hez kötődő, vagy BIM segítségével precízebben megvalósítható igényt. Az elvárások igen sokfélék. Ma még azonban jellemzőbb az, hogy a kezdeményezés tőlünk indul.

Tervez hasonló, a BIM-mel kapcsolatos kampányt a Market a közeljövőben?

Báthory Balázs: Folyamatosan keressük a lehetőséget a BIM-rendszer alkalmazásának népszerűsítésére. Ez az első ilyen pályázatunk, és azt gondolom, hogy ha sikeres lesz, a jövőben is szervezünk hasonlót.

A Market 21 Days hallgatói pályázat kezdése október 7., a hallgatóknak három hét áll rendelkezésükre a feladat elvégzésére, a beadási határidő október 28. A kiírás és a díjazás részleteit, a határidőket és a bírálati szempontokat itt találjátok.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Innovatív építészet - Holisztikus Design Díj

Innovatív építészet - Holisztikus Design Díj

Innovatív termékeket tervezel, kommunikációval foglalkozol vagy éppen egy fenntartható épület tervein dolgozol? Egy pályázat azoknak, akik új ötleteket generálnak az építészet, kommunikáció, interior, termék és koncepció kategóriákban.

Egyedül nem megy!

Egyedül nem megy!

Meghirdették a 2019-as Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot, fiatal tervezők pályázhatnak.

Mőcsényi Mihály-díj

Mőcsényi Mihály-díj

A tájépítészről elnevezett díj célja az innovatív,  szakmában jelentős múlttal rendelkező tájépítészek kitüntetése.

Hirdetés