Hirdetés

Technika-komplexum nyerte az Árkay-díjat.

A pályakezdő építészeket támogatja a Hegyvidéki Önkormányzat Árkay-díjat, amit 2003 óta minden évben a legkiemelkedőtt diplomamunkáért ítélnek oda a MOME egyik végzős hallgatójának – írta a Designisso. Idén Fodor Zsófia TECH-blokkja tűnt ki a mezőnyből, amely egy debreceni lakótelep kiüresedett hőközpontjait ruházná fel új funkciókkal.

A terv a debreceni Tócoskert-lakótelepre összpontosít, amelynek használaton kívüli hőközpontjait gondolja újra, és fordítja át kortárs terekké a tervező.

„A tervem a funkciójukat vesztett épületek metamorfózisáról szól, melynek eredménye egyszerre játszótér és laboratórium”
– áll a műleírásban.

A Tech-blokk négy épületből álló komplexumot takar, és az általános iskolai technikaoktatást támogatja. Az épületek egy-egy külön téma köré szerveződnek: modellezés, kertészet, háztartás-ökonómia, épített környezet. A komplexum ezeknek a moduloknak biztosít infrastruktúrát. A Tech-blokk tereit a koncepció szerint a lakótelepi iskolák közösen használhatnák, a gyerekek pedig a 4 blokk tevékenységi körei között szabadon választhatnak érdeklődésüknek megfelelően.

 

Fodor Zsófia szakdolgozati kutatásában is a debreceni lakótelep-építészetet vizsgálta. 1957 és 1988 között felhúzott telepekkel foglalkozott; az építészeti kérdések mellett megismerte azok történeti, lakáspolitikai és szociológiai aspektusait is. Ez a háttér segítette abban, hogy diplomaterve ne csak az új funkciók beültetéséről szóljon, de a hely múltjából is átemeljen valamit a jövőbe.

A terv igyekszik hangsúlyozni a hőközpontok eredeti vasbeton „csontvázát”; több helyen annak négyzetrácsos szerkezete határozza meg a struktúrát.

Az Árkay-díj bizottsága nagyra értékelte „az ötletes és hiánypótló témaválasztást”, és elismerte, hogy a tervező aktuális, sokakat érintő társadalmi problémára keresett megoldást. „A lakótelepen szeparáltan élő emberek számára hoz létre kreatív közösségi teret, a meglévő infrastruktúra felhasználásával. Minden léptékében végiggondolt, színvonalas munka” – írja az indoklás. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Két tajvani tervező szerint a toronnyal megállítható a gleccserek olvadása.

A modern győzelme - Málnai utolsó alkotó periódusa 

A modern győzelme - Málnai utolsó alkotó periódusa 

Málnai Béla (1878-1941) – a második világháború előtti évtizedek stílusváltásai egy építészpálya tükrében

Hirdetés