Technika-komplexum nyerte az Árkay-díjat.

A pályakezdő építészeket támogatja a Hegyvidéki Önkormányzat Árkay-díjat, amit 2003 óta minden évben a legkiemelkedőtt diplomamunkáért ítélnek oda a MOME egyik végzős hallgatójának – írta a Designisso. Idén Fodor Zsófia TECH-blokkja tűnt ki a mezőnyből, amely egy debreceni lakótelep kiüresedett hőközpontjait ruházná fel új funkciókkal.

A terv a debreceni Tócoskert-lakótelepre összpontosít, amelynek használaton kívüli hőközpontjait gondolja újra, és fordítja át kortárs terekké a tervező.

„A tervem a funkciójukat vesztett épületek metamorfózisáról szól, melynek eredménye egyszerre játszótér és laboratórium”
– áll a műleírásban.

A Tech-blokk négy épületből álló komplexumot takar, és az általános iskolai technikaoktatást támogatja. Az épületek egy-egy külön téma köré szerveződnek: modellezés, kertészet, háztartás-ökonómia, épített környezet. A komplexum ezeknek a moduloknak biztosít infrastruktúrát. A Tech-blokk tereit a koncepció szerint a lakótelepi iskolák közösen használhatnák, a gyerekek pedig a 4 blokk tevékenységi körei között szabadon választhatnak érdeklődésüknek megfelelően.

 

Fodor Zsófia szakdolgozati kutatásában is a debreceni lakótelep-építészetet vizsgálta. 1957 és 1988 között felhúzott telepekkel foglalkozott; az építészeti kérdések mellett megismerte azok történeti, lakáspolitikai és szociológiai aspektusait is. Ez a háttér segítette abban, hogy diplomaterve ne csak az új funkciók beültetéséről szóljon, de a hely múltjából is átemeljen valamit a jövőbe.

A terv igyekszik hangsúlyozni a hőközpontok eredeti vasbeton „csontvázát”; több helyen annak négyzetrácsos szerkezete határozza meg a struktúrát.

Az Árkay-díj bizottsága nagyra értékelte „az ötletes és hiánypótló témaválasztást”, és elismerte, hogy a tervező aktuális, sokakat érintő társadalmi problémára keresett megoldást. „A lakótelepen szeparáltan élő emberek számára hoz létre kreatív közösségi teret, a meglévő infrastruktúra felhasználásával. Minden léptékében végiggondolt, színvonalas munka” – írja az indoklás. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új funkciók egy lakótelep kiüresedett hőközpontjainak

Új funkciók egy lakótelep kiüresedett hőközpontjainak

Technika-komplexum nyerte az Árkay-díjat.

Mókembé

Mókembé

Akik újraírják a várost.

Noa könyvtára

Noa könyvtára

Klasszikus Bibliai történet ihlette a  noa* új könyvtárkoncepcióját.

Hirdetés