Egy libanoni-lengyel testvérpár közösségi tereket alakított ki katonai barikádokból Bejrútban.

Libanon az ország, amely tele van feszültséggel és nyugtalansággal, októberben az ország 4,5 millió lakójának egyharmada vonult az utcákra, hogy a kormány lemondását követelje az országot sújtó gazdasági nehézségek miatt. Az októberi tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy a kormány adót akart kivetni a Whatsappon keresztül indított hívásokra. Az instabilitás azonban nem októberben kezdődött, évek óta sújtja az ország lakóit, melyet a designerek különféle utcai installációkkal próbálták meg oldani Bejrútban. Ennek egyik kiemelkedő példája a T Sakhi duó projektje, amelyben biztonsági akadályokból kreáltak utcabútorokat, hoztak létre közösségi tereket.

Holidays in the sun - Zöld és közösségiKorlát növénnyel

A libanoni és lengyel felmenőkkel bíró testvérpár, Tessa és Tara Sakhi nem bírta tovább nézni, miképp válnak romhalmazzá Bejrút utcái, így elhatározták, hogy megpróbálják vonzóbbá tenni a közterületeket.

Két installáció sorozatot hoztak létre, az egyik a Lost in Transition, a másik pedig a Holidays in the Sun, mindkettő célja, hogy ülőhelyeket, közösségi pontokat alakítson ki a városban. 

Bejrút úgy néz ki jelenleg, mint egy háborús filmhez készített forgatási helyszín: nemcsak a biztonsági akadályoktól vesztette el városképét, de tele van félbehagyott építési projektekkel is, amelyek befejezésére a korrupciótól fulladozó országban nem jutott pénz. Kevés olyan vonzó, pozitív energiákkal teli helyszín maradt, ahol a lakók élvezhetnék szabadidejüket, ráadásul Bejrút legtöbb nyilvános tereit privatizálták, tehát valódi közösségi térként már csak az utcákat használhatják. 

Szék barikádbólÜlni, olvasni, enni vagy éppen mászókázni

A biztonsági akadályok önmagukban csúnyák és élettelenek, amelyeket azzal próbált barátságosabbá tenni a designer duó, hogy alternatív, az állampolgárok hétköznapjaiba némi fényt becserkésző célt adtak nekik, ezzel pedig az interakció új formáit hozták létre. A Holidays in the Sun leginkább az ülőfelületekre koncentrál, és zöld növényeket helyez el a város azon részein, amelyeken nem volt jellemző a zöld. A stúdió készített egy "közösségi széket", ez a Lost in Transition, amelyet Bejrút központjában állítottak fel. A szék sokoldalú, hiszen nemcsak ülni lehet rajta, de a gyerekek mászókának is használhatják.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A felújított ivanovói pályaudvar lett Oroszország egyik legmenőbb közösségi tere

A felújított ivanovói pályaudvar lett Oroszország egyik legmenőbb közösségi tere

Az avantgárd konstruktivizmus és a szocialista modernizmus elemei jól megférnek a modern funkciókkal.

Mi történik Budapesten klímaügyben?

Mi történik Budapesten klímaügyben?

Közösségi gyűlés, közösségi terek, ivókutak és autók elől lezárt területek. 

Közösségi térré alakul az Andrássy út egyik szakasza

Közösségi térré alakul az Andrássy út egyik szakasza

A cél az, hogy októberig Európa egyik legszebb sugárútja visszakapjon valamit eredeti funkciójából.

Hirdetés