A Guardian Glass egyik izgalmas és különleges projektje nem is olyan régen sivatagi környezetben, Spanyolországban valósult meg.

Az egész évben kihasznált, sivatagi menedékházként működő épület kialakításához számos speciális műszaki megoldásra volt szükség. Ezek között például megfelelő üvegtípusra és természetesen egy csapat képzett szakemberre, hiszen a sivatagban építkezni eleve kihívás. 

Guardian Glass LLC, COPYRIGHT SIGN Gonzalo Botet, GRDPR 149

A Sivatagi Ház (La Casa del Desierto) tökéletes harmóniában épült fel a természettel a spanyolországi Granada tartományban, Európa egyik legszélsőségesebb időjárási körülményeit produkáló Gorafe sivatagban. A kopár térségben az erózió egyedi sziklaképződményeket és formákat hozott létre, a sivatag pedig a nevét az itt található vörös homokkő különféle árnyalatairól kapta. Az épület kivitelezésének elsődleges célja az volt, hogy mindennapi életünkben valós helyszínen bizonyítsa az üveg kiemelt fontosságát, első kézből származó tapasztalatok alapján– mindezt az elképzelhető legextrémebb környezeti feltételek közepette. „Egy teljesen önálló házról van szó. Nincs külső energiaforrás, amire támaszkodhat, nincs villamos áram vagy gázellátás. (…) A projekttel azt szeretnénk bemutatni, hogy a megfelelő üveg felhasználásával szinte bárhol képesek vagyunk kényelmes és otthonos belteret létrehozni. (…) Nagyon komoly teszt lesz ez az üvegnek.” – mesélte Kovács Tamás, a Guardian Glass regionális vezető műszaki tanácsadója.

Guardian Glass LLC, COPYRIGHT SIGN Gonzalo Botet, GRDPR 149

Üveg: a forróságban is a kellemes belső klíma egyik kulcsa

Számos tapasztalt építészből álló csapat vett részt a tervezésben a szlovén OFIS Arhitekti cég társalapítója, Spela Videcnik vezetésével – együttműködésben a Guardian Glass mérnökeivel, szakembereivel, és az AKT II és a Transsolar energiamérnökeivel és tanácsadóival.  A projekt víziója környezetbarát és energiatakarékos épületek létrehozása, az építészet és építőipar jelenlegi és jövőbeni kihívásaira választ adva. A projekt jól érzékelteti, hogy az épület belső környezete hatékonyan alakítható az egyes helyzetekhez leginkább megfelelő üveg felhasználásával, illetve az üvegválasztás közvetlen hatását az adott beltérre. „Az egyik legizgalmasabb kihívás az, hogyan tudunk kényelmes otthont és belteret teremteni szélsőséges környezeti körülmények között, például egy sivatag közepén. A táj ugyanakkor lenyűgöző, és tökéletes kikapcsolódást kínál, ezért a tervezés során a cél egy kényelmes, egyszemélyes „menedékház” kialakítása volt (…). Azt szerettük volna megmutatni, hogy képesek vagyunk egy szinte csak üvegből készült házat megépíteni a sivatag kellős közepén úgy, hogy az belül otthonos és kényelmes." – mondta a tervezről Spela Videcnik, az OFIS Arhitekti építésze.

Guardian Glass LLC, COPYRIGHT SIGN Gonzalo Botet, GRDPR 149

Profi hőszigetelés a sivatagban

A fa alapra épült ház gyakorlatilag minden fala magas energiahatékonyságú, speciális Guardian Glass üvegből készült, amely képes belső körülményeket biztosítani a külső időjárási feltételektől független. A mindössze 20m2 alapterületen nappali, hálószoba és fürdőszoba is helyet kapott. A panorámás, környező dombokra nagyszerű kilátást biztosító, napelemekkel felszerelt ház saját áramtermelő és vízszűrő rendszerrel rendelkezik.

Guardian Glass LLC, COPYRIGHT SIGN Gonzalo Botet, GRDPR 149

A lakóingatlanok üvegezése javítja a hang- és hőszigetelést, segít az energiahatékonyság növelésében, sőt, még képes hatékony védelmet nyújtani betörési kísérletek vagy külső behatások ellen is. Az épület és lakótér kényelmét és praktikumát az adott igényeknek leginkább megfelelő üvegtípus és bevonat kiválasztása biztosítja, a külső környezettől függetlenül. A Guardian Glass nem csak az ehhez szükséges termékportfolióval rendelkezik, de képes folyamatos tanácsadás és iránymutatás mellett az igényeknek leginkább megfelelő specifikációjú termékeket biztosítani megfelelő eszközei révén. Az építészek és belsőépítészek világszerte a lehető leghatékonyabb és legpraktikusabb megoldásokkal alakíthatják ki az épületek ideális belső környezetét a cég által kínált speciális üvegbevonatoknak köszönhetően.

 

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, amely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

 

További információért keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hangolódjunk a Nyugatira

Hangolódjunk a Nyugatira

Szombaton hirdetnek eredményt a Nyugati pályaudvar környékének rendezésére kiírt nemzetközi pályázaton.

Hely a tetőn – ehető növényeknek

Hely a tetőn – ehető növényeknek

Európa legnagyobb kísérleti üvegháza. 

Üveghártya mögött duzzadó erő

Üveghártya mögött duzzadó erő

Sportközpont a Belvárosban.

Hirdetés