Multifunkcionális kislakás a belvárosban.

Egy kisméretű lakásban is létrejöhet a tágasság és jól kihasználtság érzete – komplexen átgondolt belsőépítészeti megoldások által. Játékok vizuális elemei inspirálták az S39 Hybrid Design tervezőit az M60 elnevezésű belvárosi, 60 négyzetméteres lakás megtervezése során. Amikor arról beszélünk, hogy új tartalommal töltjük meg a már ismert tereket, ritkán gondolunk arra, hogy ezt akár egy lakás esetében is megtehetjük. A térhasználat újszerű formáit bemutató augusztusi tematikánkban ezúttal egy ilyen szempontok szerint áttervezett lakást mutatunk be.
 


A formatervezőkből, építészekből és belsőépítészekből álló S39 Hybrid Design sokrétű alkotói kompetenciája teszi lehetővé a helyspecifikus, egyedi igényekre szabott projekt magas minőségű megvalósítását. Olyan beépített elemekben gondolkodtak, melyek multifunkcionálisan használhatók a tulajdonosok igényei szerint. Így a lakás akár egy négyfős család számára is kényelmes lehet, de rövidtávú lakáskiadásra is alkalmas. Mindezt a logikus térkiosztás és a terek transzformálhatósága eredményezi. A kreatív munka során a tervezők úgy döntöttek, hogy a kis lakásból megpróbálják a legtöbbet kihozni, és „megnövelik” annak méretét.

Mivel erre négyzetméterben nem volt lehetőségük, köbméterben gondolkodtak, és felfelé indultak el, illetve a falfelületekkel játszottak.

A lakás különböző elemei egységes tömbökbe szerveződnek, egy építőjáték kockáiként kapcsolódva egymáshoz. Így jött létre a nappaliból leválasztott hálófülke, melyet egy polcrendszer rejt. A fülke tetején egy kétszintes galéria helyezkedik el, mely háló- és dolgozótérként egyaránt kialakítható. Hasonló elv alapján jött létre a fürdőszoba felett kiépített galéria, mely szintén multifunkcionálisan rendezhető be. A fürdőszoba és a mellékhelyiség a konyhából a szobába vezető kisebb átjáró falai mögött kap helyet, utóbbi a falba simuló rejtett ajtóval ellátva.
 


A lakás, hogy minél nagyobb szabadon használható alapterülettel rendelkezzen, komplex beépített berendezést kapott. Olyan felületeken is találunk beépített polcokat és tárolóhelyeket, ahol nem is számítanánk rá. Több szekrényrendszer is követi az építőjátékok vizualitását, így a berendezés formai kialakítása párbeszédben áll a térkialakítás játékosságával. Az előszobából nyíló konyha, hogy önálló egységként lehessen értelmezni, egy emelvényen kap helyet, ennek köszönhetően az előszobától és a lakótértől is elkülönül.

További különlegessége a lakásnak az előszoba falán található, kézzel festett közlekedési térkép, melyen a nagyobb közlekedési csomópontok világítanak. 

A lakás arra a jelenleg sokakat foglalkoztató kérdésre is válaszként szolgálhat, hogy milyen belsőépítészeti megoldások támogathatják egy kis lakás komfortérzetét, ha a lakók home office-ra és home schoolra rendezkednének be. Az egyedi megoldásoknak köszönhetően kis mérete ellenére rugalmas, sokoldalú és könnyen alakítható lakás készült. 
 

 

Beruházó: Balanced Engineering Kft.
Tervező: S39 Hybrid Design Kft. / Baróthy Anna, Krauth Veronika, Lakatos Ildikó, Csobánczi Patrícia
Elektromosság: Green River Kft.
Asztalosmunkák: Asztalosmánia Kft.

Beépített egyedi elemek:
Beton konyhapult: Krausz High-Tech Stone Kft.
Mintázott üvegpanelek: LUMINARI Glass
BKK térkép: Orosz Richárd


 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

10 ikonikus Bauhaus bútor és design tárgy

10 ikonikus Bauhaus bútor és design tárgy

Székek, asztalok, lámpák és sakktábla - ezt hagyta ránk a Bauhaus.

Vissza a természetbe dán módra

Vissza a természetbe dán módra

A BIG tervezte erdei házikó megoldás lehet a nagyvárosból kiszakadni vágyóknak.

Hirdetés