Egyszerű formavilág, funkcionális térhasználat: a Nordic Light Trio.

Északi minimalizmus, a dolgozók jóllétét biztosító építészeti megoldások, és az itthoni átlagnál alacsonyabb energiaigény - ez lesz a Nordic Light Trio a Váci úti irodafolyosó skandináv ékkövének befejező fázisa. A Paulinyi-Reith & Partners által tervezett irodakomplexum harmadik egysége a meglévő épületegyüttes folytatásaként, annak értékeit és formakészletét átemelve valósul meg közel 25000 m2 bruttó szintterületen. 

A Nordic Light Trio látványterve madártávlatból.

Tavaly szeptemberben indult el a Nordic Light irodakomplexum harmadik, befejező fázisának építkezése, mely burkolt, szalagablakos külső homlokzatával a belső oldalra átfordulva teremti meg a belső udvar egységét. Ez egyébként az épületkomplexum magja is lesz. Az egyes épületrészek ezen keresztül közelíthetők meg, de a kert közösségi térként is funkcionál: pihenésre és munkára egyaránt alkalmas, egymástól elkülönített egységekből áll, nyugodt belső világot teremtve. Az intenzív kertkapcsolatnak köszönhetően nemcsak az irodai dolgozók használhatják aktívan a kertet, hanem a közelben élők is. A zöldfelületek arányát tovább növelik az új épület 5-6. emeletén kialakított homlokzati kertsávok. A természet élményét a városi környezetbe integráló megoldások hozzájárulnak a munkavállalók jó közérzetéhez és egy kellemesebb mikroklíma kialakításához.

„Célunk volt, hogy az új épület egységet képezzen a meglévő épületrészekkel, azok egyértelmű kontinuitásaként jöjjön létre. Külső megjelenésében ezt megegyező nyílászáró- és födémmagasságokkal, azonos színhasználattal értük el” – árulta el Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi-Reith & Partners elnök-vezérigazgatója.

Az épület belsőtereiben a skandináv életérzés köszön vissza, erre példa a hangulatos, faburkolatokkal ellátott lobby tér, de az épület egyszerű formavilágában és funkcionalista térhasználatában is az északi minimalizmus figyelhető meg. A belső terek kialakításának fő szempontja a kényelmes munkavégzéshez szükséges munkaterület biztosítása volt. A közlekedő mag az épület középső, sötétebb traktusában kapott helyet, hogy az irodaterek minél több természetes megvilágítást kapjanak. 

A Nordic Light Trio belső udvarának látványterve.

Az új épületrész továbbviszi mindazt, ami az első két ütem sikerének kulcsa: olyan fenntartható építészeti megoldások alkalmazása, amelyek a használók jóllétét biztosítják. Ezt a kitűzött LEED és WELL minősítések is bizonyítják. Dr. Reith András, a Paulinyi-Reith & Partners fenntarthatóságért felelős igazgatója elmondta

annak érdekében, hogy az épület megfeleljen a kitűzött épületminősítési rendszereknek, olyan energiahatékony gépészeti megoldásokat alkalmaztunk, mint például a hővisszanyerésre is alkalmas hűtőrendszer, amely télen hozzájárul az épület fűtéséhez. Többek között ez is segíti azt, hogy az épület energiaigénye a magyarországi átlagnál 25%-kal alacsonyabb legyen, közelítve a nulla külső energiaforrás bevonásához. Ahogy az első két fázisnál, úgy itt is fontos szempont volt a megfelelő anyaghasználat, ami nemcsak a környezet, de a felhasználók egészsége szempontjából is kiemelten fontos” – tette hozzá a szakember.

Mindezek mellett olyan környezettudatos életmódra ösztönző megoldások kerülnek az épületbe, mint a nagyméretű, öltözővel és zuhanyzóval kiegészített kerékpártároló, vagy az elektromos autó töltőállomás. A lépcsőházak kialakítása is arra ösztönzi a felhasználókat, hogy inkább azokat használják a felvonók helyett. A P-R&P építészei megvizsgálták az előző két épületrész működtetéséből és használatából származó adatokat is, és ezek konklúzióit felhasználták az új fázis tervezésekor.

A Nordic Light Trio látványterve a Véső utca felől nézve.

A projekt tervezése során a Paulinyi-Reith & Partners szakemberei integrált tervezési módszerüket alkalmazták. „Ez a módszer a sokszereplős együttműködésre alapul, folyamatosan egyeztetünk a megrendelőkkel, a kivitelezőkkel, a leendő bérlőkkel, integrálva az összes szereplő tudását a lehető legjobb eredmény érdekében” – emelte ki Kiss Csaba, a P-R&P projekt koordinátora. A módszernek köszönhetően a projekt teljes időtartama alatt maximalizálható a hatékonyság, a végeredmény pedig a közös tudás szinergiájaként jön létre.

A projekt azért is különleges, mert a fejlesztésre Magyarország, illetve a Skanska számára a közép-kelet európai régióban az első úgynevezett IPD (Integrated Project Delivery) szerződést kötötték meg a felek. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztő, a tervező és a kivitelező egy közös szerződésben rögzítették a célszámokat, míg a beruházás során ezek eléréséért közösen vállalnak felelősséget és kockázatot, valamint a célszámokon felüli teljesítések esetén osztoznak a sikeren a tervezés, a gyártás és kivitelezés folyamán, így növelve a teljes projektciklus költséghatékonyságát. A Nordic Light Trio épülete februárban elnyerte Az Év Tervezett Kereskedelmi Projektje 2018 díját Az Év Irodája versenyen.

A Nordic Light Trio irodakomplexum látványterveit a ZOA Studio készítette. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

A Geometria Irodaház és a Sauflon Innovációs Központ is szerepel a német kiadványban. 

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Advance Tower új épületrészét várhatóan 2019 második felében adják át. 

Park22 néven épül új üzleti park a Camponánál

Park22 néven épül új üzleti park a Camponánál

A White Star Real Estate, park22 néven új üzleti park építésébe kezd a Campona tőszomszédságában.

Hirdetés