Hirdetés

Mozgásban

Az Osakai Világkiállítás cseh pavilonjára kiírt pályázat nyertes terve.

Az Apropos Architects nyerte a 2025-ben megrendezésre kerülő Osakai Világkiállítás nemzeti pavilonjára kiírt pályázatot Csehországban. Ott ugyanis pályázat döntött, amelyen 38 pályamű közül választották ki a nyertest. Korábban bemutattuk a Mjölk Architekti harmadik díjas tervét, most lássuk, mit ítélt a zsűri a legjobbnak.
 

 

A cseh nemzeti pavilonra kiírt pályázat tárgya a pavilon és a kiállítás komplett építészeti és koncepcionális megtervezése és a kiállítás utáni újrahasznosítása volt. A világkiállítás fő témája a jövő társadalmának megtervezése. A cseh pavilon mottója: Kreatív nemzet, kapcsolatban a világgal. A zsűri a 38 beérkezett munkából hármat díjazott, egyet dicséretben részesített. A zsűrinek tagja volt többek között Bognár Balázs magyar-amerikai építész, a Kengo Kuma & Associates munkatársa. A cseh nyelven kiírt pályázaton összesen 315 alkotó szakember osztotta meg gondolatait – a magyar pályázati viszonyokat ismerve csak irigykedhetünk!

 

Emlékeztetőül: Magyarország nemzeti pavilonjának tervezése pályázat nélkül, közvetlen megbízás nyomán zajlik, a tervek egyelőre nem nyilvánosak. A tervező Napur Architect a közelmúltban számos nagy projektet jegyzett: az iroda nemrég elnyerte a Mathias Corvinus Collegium által kiírt, a debreceni Aranybika Szálló felújítására-bővítésére kiírt tervpályázatot, az ő terveik nyomán valósulhat meg az MCC Somlói úti új campusa és a még épülő Nemzeti Atlétikai Központ, valamint ők tervezték a Duna Arénát és a tavasszal átadott új Néprajzi Múzeumot is.

 

Az Apropos Architects által tervezett nyertes cseh pavilon koncepciója térileg és építészetileg egyértelműen fogalmazódik meg: karakteres tömeg, amely lényegében egy spirális rámpából áll, amely egy több szint magas előadótermet vesz körül. Az üveghomlokzat a világhírű cseh üvegipar hagyományaira utal. A spirálisan emelkedő út kényszeríti a látogatót, hogy a folyosón elhelyezett kiállítást végigjárja (ezt a zsűri nem értékelte egyértelmű előnyként), miközben a mozgás által új és új térbeli és pszichés élmények érik. A szoborszerű formának a mozgás lényegi tulajdonsága, a finoman, de folyamatosan felfelé tartó út az ideális életutat szimbolizálja. 

 

 

Az üveghomlokzata révén kívülről ragyogó spirál a tengerparti sétány látványos eleme lehet, különösen éjszakai fényben. Az épület formája ránézésre is egyértelművé teszi a belső teret szervező erőt. Test és lélek egyszerre mozdul meg a pavilon bejárása során, és a tervezők szándéka szerint a látogató fizikai és kulturális értelemben is újjászületve éri el a legfelső, üveg felülvilágítón keresztül természetes fényt kapó szintet. 

 

 

Innen a belső auditórium kettős fala közt vezetett lépőn lehet lejutni a kiállítás szerves részét képező kereskedelmi térbe. A kiállító rámpa szélessége 1,8 és 7 méter között változik, összesen 402 négyzetméter kiállítási felületet kínál. Innen több ponton lehet bejutni a középen elhelyezkedő, hengeres előadóterembe, amely 15,5 méteres belső átmérővel rendelkezik és 12 méter magasra emelkedik. Az előadótér nézőtere szintén spirálisan emelkedik a hengerpalást mentén, a külső spirális rámpával érdekes tükröződéseket mutatva. A tetőn tágas kilátóterasz várja az érkezőket bárral és étteremmel.

A teherhordó szerkezet CLT panelekből áll, egy körön belül 36 elemre bontva – ez megkönnyíti a gyártást és a szállítást. A pavilon elsődleges energiaforrása az elektromosság. Gyűjtik, és a szükséges módosítások után újrahasznosítják az esővizet. A pavilon geometriája aktívan hozzájárul a bel- és kültéri területek árnyékolásához, további árnyékolást a beépített redőnyök biztosítanak. A ház központi klímaberendezéssel van felszerelve, mely központi hűtőrendszerhez csatlakozik.

 

 

Stúdió: Apropos architects  web | facebook | Instagram
Építészek: Michal Gabaš, Tomáš Beránek, Nikoleta Slováková [Apropos Architects],Tereza Šváchová
Vizuális kommunikáció és kiállítási koncepció: Lunchmeat Stúdió [Petr Fašianok, Jan Kistanov, Jiří Kubalík],
Illusztráció: Dominik Miklušák
Tervező csapat: Kryštof Jireš, Rudolf Nikerle [Apropos Architects]
Megbízó: A Cseh Köztársaság Külügyminisztériuma (MFA CR) Az EXPO főbiztosának hivatala 
Projekt helyszíne: Osaka, Japán
Befejezés éve: várható befejezés 2025 1Q
Beépített terület: 621 m²
Bruttó alapterület: 2121 m²
Használható alapterület: 1623 m²
 Vizualizáció: ZAN stúdió

 

Forrás: Linka

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mozgásban

Mozgásban

Az Osakai Világkiállítás cseh pavilonjára kiírt pályázat nyertes terve.

Megvannak az eVolo felhőkarcoló pályázatának nyertesei

Megvannak az eVolo felhőkarcoló pályázatának nyertesei

Az első helyezett munkáját a koronavírus ihlette. 

Százezer euróval támogatják az innovatív épületkorszerűsítési megoldásokat

Százezer euróval támogatják az innovatív épületkorszerűsítési megoldásokat

Indul az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration program.

Hirdetés