2021-ig biztosan maradhat, és keresik a megoldást a hosszú távú finanszírozásra is. 

Bár február elején még úgy volt, hogy az iskolát júniusban bezárják, mivel nem sikerült megállapodni a folytatásról a Frank Lloyd Wright örökséget kezelő alapítvánnyal, most úgy néz ki, mégis nyitva maradhat a Taliesin. Az oktatási intézmény hosszú távú fenntartása azonban továbbra is kérdéses.

Több mint egy hónappal azután, hogy a taliesini School of Architecture felügyelőbizottsága bejelentette a 88 éve működő építészeti iskola bezárását, az igazgatótanács megváltoztatta a döntését és dolgozik azon, hogy nyitva maradjon Frank Lloyd Wright híres öröksége. A döntést múlt csütörtökön jelentették be.

Aaron Betsky, a School of Architecture elnöke elmondta, hogy megpróbálnak új forrásokat bevonni a tanintézmény életben tartására, arról azonban nem beszélt, hogy pontosan mekkora összegre lenne szükségük. Annyit viszont tudunk, hogy korábban azért döntöttek a bezárásról, mert az iskolát felügyelő Frank Lloyd Wright Alapítvánnyal nem tudtak dűlőre jutni a pénzbeli finanszírozást illetően. 

Abban megállapodtak a felek, hogy 2021-ig tovább működhet a tanoda, a hosszú távú együttműködés azonban továbbra is kérdéses. Betsky elmondása szerint az iskola a megoldásra törekszik, Jeff Goodman, az alapítvány szóvivője viszont elmondta, hogy egyelőre ők is csak a médiából értesültek az igazgatótanács terveiről, konkrét javaslatot nem láttak. 

Az iskola és az alapítvány közötti feszültség az intézmény akkreditációja miatt alakult ki. 2014-ben a Higher Learning Commission nevű, az egyetemeket és főiskolákat akkreditáló szervezet úgy döntött, hogy a School of Architecture már nem felel meg az akkreditációs követelményeknek, onnantól ugyanis nem ismerte el az olyan, alapítványi tulajdonban lévő iskolákat, ahol az alapítványok az oktatáson kívül más tevékenységet is végeznek. 

Az iskola hallgatói és oktatói ezután sikeresen összegyűjtöttek 2 millió dollárt tevékenységük további finanszírozására, így sikerült akkor megmenteni. Az iskolát és az alapítványt hivatalosan 2017-ben választották el egymástól,

megkapta az akkreditációt is, de az összegyűjtött 2 millió dollár korlátozott működést tett lehetővé.

Problémát jelent, hogy a működést még akkor sem nagyon lehetne költséghatékonyan megoldani, ha a jelenlegi harminc fős hallgatói létszámot hatvanra tornáznák fel. Ugyanakkor hozzáláttak egy olyan javaslat kidolgozásához, amely mégis a taglétszám növelésére és a költségek csökkentésére irányul. Egyelőre nem tudni, mi lesz az iskolával hosszú távon, de a vezetőség bízik abban, hogy Wright nagy múltú intézménye nem kerül bezárásra.

Forrás: USA Today
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Az építész iskolájának volt tanítványai vásárolták meg.

Eladó a majdnem legnagyobb lakóház, amit Frank Lloyd Wright tervezett

Eladó a majdnem legnagyobb lakóház, amit Frank Lloyd Wright tervezett

Azért csak majdnem, mert az építész szellemi örökségét kezelő alapítvány nem ismeri el Wright alkotásaként.

Hirdetés