Hirdetés

A cseh atakarchitekti iroda munkája történeti környezetben.

Az atakarchitekti tervezői, Jiří Janďourek és Ondřej Novák egy hajdani katolikus plébánia épületét bővítették kortárs szárnnyal Vratislavice központjában. A városi könyvtárat, közösségi foglalkoztató tereket, klubhelyiségeket, többfunkciós nagytermet és anyasági központot is magában foglaló komplexum a város középületekkel és kastélyparkkal körülvett élő központjához kapcsolódik.
 


A plébánia épülete korábban már többféle közfunkciót is betöltött, működött benne óvoda, gyermekotthon és szakiskola is. A városvezetés itt találta meg az új városi könyvtár helyét, ehhez azonban az épületet bővíteni kellett. A komplexumot újonnan kialakított, a város léptékéhez igazodó terecske kapcsolja a már létező városközponthoz.

A meglévő mély alapozása lehetővé tette, hogy mellette a terepet kiásva egy félig földbe süllyesztett szintet alakítsanak ki benne. Az újonnan nyitott nagy üvegfelületek révén a süllyesztett terepen kialakított új köztér felől ez a szint természetes megvilágítást kaphatott. A történeti karakterét megőrző plébánia földszintjén klubhelyiségek, az emeletén gyerekkönyvtár nyert elhelyezést. 

A plébániához a nyugati oldalán csatlakozik az új beépítés, mellyel mind az alagsorban, mind az első emeleten közvetlen összeköttetésben áll – utóbbival egy lebegő híd kapcsolja össze. Az új épületrész keskeny, három szintes tömegének beépítési vonalait a kastélykert fáinak a védelme, a föld alatti infrastruktúra és a plébánia épületének kontextusa határozta meg. 

 


Az új szárny föld fölött három, az alagsorban két szinttel rendelkezik. a földszinti fogadótérhez az első szinten galéria kapcsolódik, az íves tető alá került az olvasóterem. Az alagsorba került az előadóterem ruhatárral, és a régi épületrésszel összekapcsolt előtérrel. A könyvtár hatalmas üvegfalain át kibámuló olvasók úgy érezhetik magukat, mintha a kastélykert fái között olvasgatnának. A belső térben a látszóbeton, tégla- és kőfelületekhez világos fa berendezés társul. A polcok, ülőfülkék számtalan búvóhelyet kínálnak a könyvekben feltáruló világ elmélyült felfedezéséhez.

 

 

Stúdió: atakarchitekti | web | facebook | Instagram
Építészek: Jiří Janďourek, Ondřej Novák
Társszerző: Jana Janďourková Medlíková
Ügyfél: Liberec – Vratislavice nad Nisou
Projekt helyszíne: Nad Školou 342, 463 11 Liberec – Vratislavice nad Nisou, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2021
Beépített terület: 590 m²
Bruttó alapterület: 1550 m²
Használható alapterület: 1247 m²
Fotók: Tomáš Souček

 

Forrás: Linka


 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Művészet a magasban

Művészet a magasban

Ipari előképeket idéző magángaléria Besztercebányán.

Szekrénybe bújni jó!

Szekrénybe bújni jó!

Mindentudó kislakás Prágában.

Anyóslakás fából

Anyóslakás fából

Családi ház több generációnak Morva-Sziléziában.

Hirdetés