Hirdetés

Hegyi ház az Óriás-hegységben

Havazik, és ilyenkor mi lenne szebb a hegyi tájnál? Már a hely neve is mesés – ki ne lenne kíváncsi az óriásokra? Legalábbis biztonságos távolságból... A mar.s architectsMartin Šenberger a hegyvidéki életforma évszázados tradícióit ültette át a mai gyakorlatba úgy, hogy azt a köztudomásúan nagy építőmesteri tudással rendelkező óriások is megirigyelhetnék. 
 


A fával burkolt tömeg masszív, kővel burkolt lábazati szinten áll, a lejtőre merőlegesen. A hagyományos, nyeregtetős, zárt tömeget csak a lejtő fölé kinyúló, ferde támaszokkal gyámolított nagy terasz bontja meg. Az idővel beszürkülő faburkolat ellenáll a legvadabb hegyi viharoknak is, és megőrzi a ház autentikus megjelenését. A fehérre festett tartóoszlopok élénkítik a burkolatot, ahogy a fa öregszik körülöttük, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

A ház különböző arcát mutatja a magasban vezető út és a hegyi lejtő irányába. Elhelyezkedése követi a helyi hagyományt: távol az úttól, a hegygerinccel párhuzamosan áll a lejtő közepén. Az út felé zárt homlokzatot csak a bejárat fekete doboza és a fölötte, tengelyben kialakított tetőfelépítmény bontja meg. A panoráma felé viszont megnyílik, a kinyúló terasz mögött a homlokzat síkjától visszahúzott, fedett-nyitott verandát alakítottak ki, amely extrém időjárás esetén is kapcsolatot jelenthet a külvilággal. 

A fekete fémlemezzel fedett, egyszerű megjelenésű ház minden kényelmet biztosít, amire a zord körülmények között szükség lehet. Az alaprajz logikus, megfelelő méretű bejárati terek, gardróbbal, kamrákkal, amik biztosítják a „csöpögésmentes” bejárást a lakóterekbe. A lépcsőház a lakóterektől szeparált, lefelé a wellness, felfelé a hálóhelyiségek találhatók. A nappali terület tágas és összefüggő, kapcsolatban áll a verandával, és azon túl a nagyszabású terasszal, amely szinte kilátóként funkcionál a lenyűgöző tájban.
 

Stúdió: mar.s architects
Építész: Martin Šenberger | Web | Facebook Instagram
Munkatárs: Václav Kastner
Projekt helyszíne: Dolní Malá Úpa 138, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 154 m²
Bruttó alapterület: 402 m²
Hasznos alapterület: 292 m²
Fotós: BoysPlayNice

 

Forrás: Linka

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Falusi szerelem

Falusi szerelem

Családi ház bővítés Felsőtárkányban ARKT módra. 

Ismerős, mégis új

Ismerős, mégis új

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes tervezte egri családi ház.

Hirdetés