Peking új könyvtára Fujimoto budapesti épületére emlékeztet

A Snøhetta stúdió elkészítette a Pekingi Városi Könyvtárat, egy üveggel bélelt épületet, amely tele van magasodó, fákhoz hasonló oszlopokkal és dombnak álcázott helyiségekkel. Az impozáns projekt célja, hogy visszaadja a könyvtár jelentőségét a 21. században, és azt az élményt keltse látogatóiban, mintha a természet alatt, a fák árnyékában olvasgatnának. 
 

„A teraszos táj és a fákhoz hasonló oszlopok arra invitálják a látogatókat, hogy emeljék fel a tekintetüket, és koncentráljanak távolabbra, hogy meglássák a nagyobb képet” – mondta Robert Greenwood, a Snøhetta partnere.


Az új könyvtár terveit 2018-ban egy nemzetközi versenyen választották ki. Az épületet a Snøhetta a helyi ECADI stúdióval együttműködve készítette el. Az épület egyik legfigyelemreméltóbb részletei a magas, karcsú oszlopok, amelyek alátámasztják a tetőt. Snøhetta ezeket egy ginkgo fa – egy 290 millió éves, Kínában őshonos faj – leveleiről mintázta, és lombkoronára emlékeztető mennyezetet hozott létre belőlük. Az oszlopok moduláris felépítésűek, az anyagpazarlás csökkentése és az olyan technológiák integrálása érdekében, mint a világítás, az akusztika és az esővízgyűjtés. Kívül, a bejárati pontokon valódi ginkgo fákat is ültettek, amelyeket az üvegfalak kereteznek. A projektet a tető túlnyúlásai teszik teljessé, hogy csökkentsék a napfényt az üvegfalakon.
 


A belsőtér szíve a Völgy, egy 16 méter magas átrium, amelyet dombszerű építmények töltenek meg. Többszintes ülőhelyek, asztalok, lépcsők és könyvespolcok sorakoznak a térben, középen pedig egy kanyargós sétány fut végig, amely a Tonghui folyót idézve a könyvtár északi és déli bejáratát köti össze. A “dombok” alatt egy sor privát területet alakítottak ki olvasásra és konferenciákra. Az épület előadásoknak és könyvrestaurálásnak is helyet ad.

„Az emberek könyvek iránti szeretete az, ami miatt a könyvtárak túlélték a digitális korszakot, és új lehetőségeket rejtenek magukban, hogy többet adjanak vissza a városnak és a közönségnek” – mondta a stúdió társalapítója, Kjetil Trædal Thorsen.


 


Forrás: Dezeen

 

 

Martinkó József szerkesztői írása az OCTOGON magazin 173-as (2022-1-es) lapszámából a Magyar Zene Házáról.

KATT

Tudósítás 2053-ból


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A bontás egy könnyű és rövidtávú döntés

A bontás egy könnyű és rövidtávú döntés

Reuse projekt Kínában

Kisvárosi könyvtár, nagyvárosi igényesség

Kisvárosi könyvtár, nagyvárosi igényesség

A cseh atakarchitekti iroda munkája történeti környezetben.

Brixon „kortárs nappalija”

Brixon „kortárs nappalija”

Az ősi és a kortárs kapcsolatát vizsgálja a Carlana Mezzalira Pentimalli stúdió.

Hirdetés