November 6-án, 17. alkalommal honorálta a magyar újságíró szakma az idei év legkiemelkedőbb építészeti munkáit a Média Építészeti Díja gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A szakmai előválogatás, a médiazsűri döntése és az évről évre szaporodó különdíjak nyerteseinek munkái is azt mutatják, hogy a fenntarthatóságra törekvés, a kis beavatkozások, a nagyotmondás nélküli építészeti magatartás az, ami a bírálók szívét megdobogtatja. A – nem szakmai – közönség szíve viszont továbbra is a hagyományos házakhoz, a történeti építészethez húz. Saját kedvenceinket a héten külön is bemutatjuk, egyelőre lássuk a nyerteseket. 

MÉD zsűri, fotó: Gulyás Attila

 

 

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja 17 éves hagyománnyal rendelkező, mára már megkerülhetetlen szakmai esemény, melynek különlegessége, hogy bár a shortlistet szakmai bírálók alakítják ki, a végső döntést a kulturális média szereplői hozzák, a zsűrizés pedig közönség előtt zajlik.

Ebben az évben összesen 79 tervet, 63 épületet és 20 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül két családi ház, egy óvoda, egy tornacsarnok és egy iroda versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzött meg egymással.

 

 

A legjobb épület díját – ahogy az már megírtuk – idén a Bánáti + Hartvig Építész Iroda csapatának ítélte a médiazsűri, saját irodájuk kialakításáért, melyet egy meglévő épület átalakításával hoztak létre. A díjat a zsűri elnöke, Zubreczki Dávid adta át. A meglévő építészetet maximálisan újrahasznosító hozzáállás egyértelmű sikert aratott, bár volt, a zsűriben olyan vélemény is, amely egyszerűen trendi romkocsmának titulálta a bh talált-tárgy-építészetét. De érthető a szakmai kommentátorok között helyet foglaló Wesselényi-Garay Andor csalódottsága is, aki a szakma egyik vezető irodájától saját székhelyének megfogalmazása kapcsán iránymutatást várt volna arról, hol is áll most a kortárs hazai építészet. A Bánáti + Hartvig Építész Iroda mindenesetre határozott állásfoglalást tett, amit mind a szakmai előzsűri, mind a médiazsűri a mezőny legjobbjának ítélt, sőt, még a legjobb prezentációnak járó díjat is ők hozták el – megérdemelten. 

Bánáti&Hartvig Építésziroda székhháza, bh, fotó: Gulyás AttilaMÉD Épület kategória: Bánáti + Hartvig Építész Iroda – Média Építészeti Díja 2021 – fotó: Gulyás Attila

 

A tervek közül a zsűri Kopacz Hanna az ŐRKŐ. Köztérfejlesztés és típusház egy cigánytelepen munkájáért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést. A MOME Építészeti Intézetében készült diplomamunka konzulensei Marián Balázs és Zétényi Zsófia voltak. A mestermunka arra keresett egyszerű, praktikus és valószerű megoldásokat, hogy milyen építészeti, urbanisztikai és tájépítészeti eszközök járulhatnak hozzá egy erdélyi cigánytelep életszínvonalának emeléséhez. A díjat Tima Zoltán, a KÖZTI vezető tervezője adta át.

ŐRKŐ. Köztérfejlesztés és típusház egy cigánytelepen – építész: Kopacz HannaMÉD Terv kategória: Kopacz Hanna – Média Építészeti Díja 2021 – fotó: Gulyás Attila

 

Az előző évekhez hasonlóan mind a terv, mind az épület kategóriában közönségdíjat is osztottak. A szavazás a Telex és az Építészfórum oldalán zajlott. A nagyérdemű tetszését ebben az évben az épületek közül a Stefánia úton álló patinás, ugyanakkor barátságos épület, Ligeti-műteremvilla felújítása nyerte el, melyet a monostudio tervezett. A díjat a Telex újságírója, Földes András kezéből vehették át az építészek.

Ligeti-műteremvilla felújítása – építész: monostudio – fotó: Gulyás AttilaKözönségdíj Épület kategória: monostudio – Média Építészeti Díja 2021 – fotó: Gulyás Attila

 

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját a BIVAK vehette át a Budapest Diákváros – Nagyvásártelep és környezete építészeti tervpályázatra benyújtott munkájáért Pásztor Jánostól, az Építészfórum tulajdonosától. A Fudan Egyetem árnyékában az elismerés különös jelentőséget nyer. 

Budapest Diákváros – Nagyvásártelep és környezete építészeti tervpályázat – építész: BIVAK – látványterv: Kibo VisualsKözönségdíj Terv kategória: BIVAK – Média Építészeti Díja 2021 – fotó: Gulyás Attila

 

A szervezők második éve adják át az épített környezet kategória közönségdíját, melyben idén Kelemen Bálint (KÖZTI Zrt.) és Németh Zita (NÖF) munkája bizonyult a legjobbnak. A Szögliget-Szádvár romjainak rehabilitációja a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósulhatott meg a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásával. A díjat a szakmai zsűri és a Magyar Építőművészek Szövetsége nevében Nagy Csaba, az Archikon építésziroda vezető tervezője nyújtotta át.

fotó: Kelemen Bálint

 

Az est folyamán, az elmúlt évekhez hasonlóan több különdíjat is kiosztottak: az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a Lukács Manufacture csapatának a Békás-szorosba tervezett Panoráma kabinok tervezéséért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat a Lajta-Duna Építő és Vízszigetelő Kft.-nek ítélték oda.

fotó: Lukács Manufacture

 

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját az Ártér Építészműterem tervező, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika nyerték el a szolnoki Várkapu látogatóközpontért.

Várkapu látogatóközpont, Szolnok, Ártér Építészműterem, fotó: ÁrtérVárkapu látogatóközpont, Szolnok, Ártér Építészműterem, fotó: Ártér

Az Építészfórum által három éve alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat a Gránit Pólus adta át Tatár Tibornak, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatójának. A Nagyberuházások Különdíját a zánkai Erzsébet-tábor felújításáért Csécsei Ákosnak, a DVM Group építészének nyújtották át. Az idén újonnan alakult kitüntetést, a Napelemes Ingatlanfejlesztések Különdíját Bodóczi Ildikó, a Harsányi Pincészet tulajdonosa és ifj. Farkas Zoltán építész vehette át az Optimum Solartól.

Erzsébet-tábor felújítása – építész: Csécsei Ákos, DVM GroupErzsébet-tábor felújítása – építész: Csécsei Ákos, DVM Group

 

Az építész szakma ünnepének számító MÉD számokban: Az eddigi Média Építészeti Díja felhívásokra közel 1 200 pályázat érkezett összesen, és 160 alkotó munkájának ítéltek oda az elismerést ezidáig. Az elmúlt 17 év során a díjak odaítélésében több mint 40 sajtóorgánum képviseletében több mint 50 újságíró vett részt.

 

Negyedik alkalommal adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző elismerést, amely a névadóhoz hasonlóan az építészet mellett több tudományos vagy művészeti ágban is innovatív, kiemelkedő, nagy társadalmi hatású tevékenységet folytató művésznek adományozható. A díjat Nagy Bálint, Mátrai Péter és Perczel Anna után ebben az évben Rubik Ernő érdemelte ki.

Az Építészfórum hagyománya, hogy minden évben kitüntet egy olyan kollégát, akit a szakma mesterként tisztel. Az évek során Csete Györgyöt, Dr. Bitó Jánost, Bán Ferencet, Vonnák Jánost, Mőcsényi Mihályt, Borvendég Bélát, Rimanóczy Jenőt, Kévés Györgyöt, Török Ferencet, Csomay Zsófiát, Vámossy Ferencet, Winkler Barnabást, Cságoly Ferencet, idén pedig az Ybl Miklós- és Széchenyi díjas dr. Meggyesi Tamás, professzor emeritus, a BME Építészmérnöki kar Urbanisztika Tanszékének egyetemi tanára, az MTA doktora és a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja érdemelte ki az elismerést. 

Meggyesi Ferenc közsöntése, fotó: Gulyás Attila

 

Az Octogon válogatását, és néhány kulisszatitkot az immár 17 éve zajló MÉD hátteréről a hét folyamán további posztokban közöljük, tartsatok velünk.

 

2021. november 8-án a Füvészkertben pedig személyesen is találkozhattok a nemzetközi zsűri elnökével, Indira van’t Kloosterrel, akitől első kézből kaphatunk információkat arról, hogyan látják a magyar építészetet a határon túlról. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Friss Kakas néven tér vissza a Kiskakas

Friss Kakas néven tér vissza a Kiskakas

A Friss Hús és a MOME közös rendezvényén filmek és szakmai programok várják az érdeklődőket.

Acélerős, plasztikkönnyű

Acélerős, plasztikkönnyű

Új anyagot fejlesztettek ki a MIT mérnökei, ami tulajdonságai alapján igen ígéretes: egyrészt könnyű, mint a műanyag, ereje viszont az acéléval egyenértékű.

Kisbirtok Kultbázis Zánkán

Kisbirtok Kultbázis Zánkán

Az új kulturális tér egy hajdani reklámszakember álmaként épült meg a Balaton-felvidéken.

Hirdetés