Hirdetés

Ez az a hely!

Az UNStudió artisztikus belső tere egy sanghaji plázában.

Az Etele Pláza megnyitása kapcsán sok szó esett a bevásárlóközpontok új esztétikájáról, amely a szimplán dobozba zárt funkciót meghaladva izgalmas belső terekkel és látvánnyal csábítja a vásárlókat időtöltésre. Az UNStudio belsőépítészeti megoldásai a Sanghaji Jiuguang Központban csúcsra járatják a műfajban rejlő lehetőségeket. 

 


Jiuguang Centre bevásárlóközpontja, áruháza és két irodablokkja a maga 350 000 négyzetméterével a legnagyobb ilyen komplexum Sanghaj északi részén. A geometrikus, gyémántkristályra hajazó külső héj a Nihon Sekkei munkája, az áramló formákkal megkomponált, a kint és bent határait elmosó belső tér az UNStudió tervei nyomán vált valóra. A különböző funkciók eltérő kialakítású és méretű tömegei egy belső udvart vesznek körül, amely úgy bújik meg a formák közt, mint gyöngy a kagylóban.

A tervezők gazdagon bántak a „felesleges” terekkel: a látszólag funkció nélküli téröblök izgalmas látványa révén a hely egyedivé válik, az áramló, egymáshoz kapcsolódó terek hatása a természetben tett séták élményét idézi. A kialakítás nem pusztán öncélú vizualitás, pszichés szerepe jelentős: a bevásárlóközpontok megszokott és fárasztó nyüzsgését enyhíti a fény beengedésével és a tájékozódás megkönnyítésével.

A belsőben három különböző témára komponált, eltérő identitású tér kapcsolódik össze vertikálisan. A „városi játszótér” fénylő és színes anyaghasználatával a kinti város nyüzsgését tükrözi, a „városi oázis” meleg színei sárgaréz elemekkel kombinálva a természetet idézik. A három közül a legerősebb vizuális hatású a „városi kifutó”, éjszakai hangulatának kulcsa a sötét, fényes anyagok palettája.

 

Helyszín: Jing’An, Sanghaj, Kína
Belsőépítészet: UNStudio
Homlokzat: Nihon Sekkei
Megbízó: Lifestyle China Group Limited
Bevásárlóközpont: 120 000 nm
Kiskereskedelem: 50 000 nm
Irodák Alapterülete: 18 290 nm
Fotók: AARON&REX

 

Forrás: FRAME




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A torontói okosváros bukását a profit és a technológia túltolása okozta

A torontói okosváros bukását a profit és a technológia túltolása okozta

Ben Van Berkel építész szerint azért bukott meg a torontói okosváros, mert nem arra koncentrált, amire kellett volna.

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Főszerepben a lakosok véleménye és az adatelemzés. 

Eldőlt: megépül a Galvani híd

Eldőlt: megépül a Galvani híd

Három jelenlegi híd terhelését is csökkentheti majd a Dél-Budát Dél-Pesttel összekötő új.

Nincs találat!

Hirdetés