Főszerepben a lakosok véleménye és az adatelemzés. 

Az UNStudio építésziroda építészeti-technológiai startupja, az UNSense százlakásos lakókomplexumot tervez a holland Brandevoort városában, a projektben azt vizsgálják, hogy a fenntartható, intelligens technológia és az adatelemzés miképp forradalmasíthatja a jövőben a lakókörnyezetet. A Brainport Smart District Alapítvány megbízásából készülő komplexum része az UNStudio átfogó tervének, amelyben a világ legokosabb lakónegyedét szeretnék létrehozni, ebben pedig az adat a legfontosabb tervezői eszköz.

Ahogy az amszterdami székhelyű UNSense weboldalán is olvasható, csapatuk olyan szakemberekből áll, akiknek fő motivációja a technológia és az épített környezet összekapcsolása úgy, hogy közben az emberi viselkedést és a lakossági igényeket veszik figyelembe, ehhez pedig adatokat gyűjtenek és elemeznek. 

2018-ban láttak hozzá a „világ legokosabb lakónegyedének” megtervezéséhez, amelynek újítása abban rejlik, hogy a hagyományos várostervezéstől eltérően egy olyan rugalmas rendszerben kezdtek el gondolkodni, amely a lakosság igényei szerint formálódik. Ennek megfelelően a Brainport Smart District terve nem az „először tervezünk, aztán építünk” klasszikus nyomvonalán halad, sokkal inkább egyfajta „reagáló” törekvés ez, amelyben a tervezés és az építés a lakossági igényekkel együtt fejlődik lépésről lépésre.

A következő tíz évben 1500 új otthont és 12 hektárnyi üzleti felületet építenének meg egy 150 hektáros területen, mindezt a környéken élő és dolgozó emberek igényei szerint. A cél egy fenntartható, a körkörös gazdaság alapelveire épülő, a társadalmi kohéziót szem előtt tartó lakónegyed létrehozása, amely egyfajta „élő laboratórium” lesz.

A lakónegyed egyik fontos eleme lesz a „100 Homes Project”, amelynek nemrégiben készült el a megvalósíthatósági tanulmánya, és pozitív eredményekkel zárult. Következő lépésként az UNStudio egy három fő egységből álló konzorciumot fog létrehozni: egy építészeti egységet a házak és az infrastruktúra megépítéséhez, egy technológiai egységet egy olyan adatbázis kialakítására, amely választ ad a lakhatással, az energiafelhasználással, a mobilitással és az egészséggel kapcsolatos kérdésekre, és egy olyan egységet, amely azon dolgozik, hogyan lehet fejleszteni a különféle szolgáltatásokat.

A lakossági igények összegyűjtésével egy olyan adatbázis keletkezik, amely információs keretként fog szolgálni az épületek és egyáltalán a környék megtervezésére. Ily módon a lakosok igényei és fogyasztási szokásai fogják meghatározni a környezetet, amelyben élnek, és nem az építészek fogják eldönteni, mire van szükségük és mire nincs. Az UNSense szerint ez a kulcs az életminőség és a jólét növekedéséhez.

Íme a videó a vízióról és az alkalmazott módszerekről: 

Hollandia élen jár az okosváros tervezésben, Utrechtben várhatóan jövőre kezdenek el megvalósítani egy olyan autómentes negyedet, ahol nem gondolkodnak autókban, a lakosok leginkább a biciklire vagy a gyalogos közlekedésre támaszkodnának.

Forrás: UNSense
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A lakókomplexum, ahol lemész a földszintre és kinyomtatod a saját használati tárgyadat 3D-ben

A lakókomplexum, ahol lemész a földszintre és kinyomtatod a saját használati tárgyadat 3D-ben

Nem folytatódhat a várostervezés úgy, mintha semmi sem történt volna.

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Főszerepben a lakosok véleménye és az adatelemzés. 

Elkészültek a tervek Utrecht új, autómentes negyedére

Elkészültek a tervek Utrecht új, autómentes negyedére

Autómentes, nagyrészt önellátó, és szociális bérlakások is lesznek benne.

Hirdetés