Az utca szolgáltatóinak videói és fotói segítségével ismerkedhetünk meg kedvenceink dolgos mindennapjaival.

Amellett, hogy az utca szolgáltatói vallanak arról a közösségi média felületein, miért éppen a Bartókon nyitottak üzlete, vagy melyik termékükre éppen a legbüszkébbek, a Bartók Béla Boulevard szolgáltatói, vendéglátóhelyei két-két napra birtokba veszik az utca közösségimédia-csatornáit, írják a közleményükben.

Az Egy kérdés – Egy válasz nevet viselő kezdeményezés során első ízben a K.A.S. Galériát kérdezték meg arról, melyik eddigi kiállításukra a legbüszkébbek.

Mint a közösségi média csatornáin a válaszból kiderült, az elmúlt több, mint 30 évben átlagosan évi 15 kiállítást rendeztek, az így megtartott mintegy 500 kiállításból pedig nehéz kiemelni egy kedvencet. Éppen ezért egy friss kiállításra esett a választásuk, amelyet 2020-ban, a pandémia ideje alatt rendeztek meg Válogatás az elmúlt 30 év műtárgyaiból címmel a K.A.S. Gyűjtemény mintegy 30 éves anyagából szemezgetve. A gyűjtemény egy korszak lenyomata a gyűjtő, mecénás és a K.A.S. Galéria tulajdonosa, Nyakas Ilona szemszögén keresztül. Ahogy pedig ő maga megfogalmazta:

„Függő vagyok. Művészetfüggő. Nem akartam magamnak műveket venni. Nem vagyok felhalmozó típus. Az első vétel szinte szándékom ellenére valósult meg. Történt ugyanis, hogy 1986-ban O.P.G. éjjel 2-kor becsöngetett, és közölte, hogy megfestette élete legjobb képét. Becipeltük ketten a méretes képet, majd a munkán kívül a taxit is kifizettem.”

Mint hozzátette, olyan művészbarátokkal indult a dolog, akiknek szűk volt a kalitka. 1989-ben a rendszerváltás pillanatában indította be Nyakas Ilona a K.A.S. Galériát, mellyel eredetileg az állami mecenatúra és az önmagát menedzselni nem tudó művészek közötti űrt kívánta kitölteni.

Legközelebb a Hadik Kávéház, majd a Kelet Kávézó és Galéria válaszait olvashatjuk el néhány izgalmas, a helyekről készült fotó társaságában: előbbi azzal büszkélkedik majd, menyire hálásak a vendégek, hogy az ételek mellé irodalmi kvíz is kerülhet a rendelésnél, utóbbi pedig az elvitt és cserébe hozott könyvekre a legbüszkébb. De az is kiderül például, hogy mi volt a legszívmelengetőbb vásárlói visszajelzés a pandémia óta a Faur Zsófi Galéria számára.

Február elejétől a Bartók Béla Boulevard szolgáltatói két-két napra átveszik az irányítást a BBB közösségimédia-felületei felett. Elsőként az Óvóhely Kultúrbunker, majd a Kredenc Műterem életébe engedtek bepillantást. Az Óvóhely az egyik videójában például körbevezette a látogatókat, akik így az egyébként homályba merülő színpad mögötti világot is megismerhették, de azt is megtudhattuk, mi az a verzsákbamacska. A Kredenc Műterem pedig egyenként bemutatta, milyen workshopokból lehet válogatni náluk, például online képzésen kóstolhatunk bele az ötvösmesterségek valamelyikébe.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Online térképen böngészhetjük a főváros épületeinek történetét

Online térképen böngészhetjük a főváros épületeinek történetét

Egy térképen megtalálható több mint 200 budapesti és vidéki épület története.

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Március 7. és 10. között újra Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiban.

Nekem az építészet példátlanul izgalmas világ

Nekem az építészet példátlanul izgalmas világ

Zubreczki Dávid, az Urbanista blog szerzője írt arról, számára mit jelent az építészet. 

Hirdetés