Úszóházak az abádszalóki Abádi-Ligetben.

Magyarországon egyedülálló Úszófalut épít az abádszalóki Abádi-Ligetben Molnár István a Forker Kft tulajdonosa, valamint Hoffer Ferenc az abádi kikötő tulajdonosa. A tavalyi első ütemet követően idén újabb házak készülnek. Az úszóházakat a Laszli Adrienn Studio tervezte, a Forker Kft gyártja és telepíti is őket.

 

 

 

Az úszóházak attól különlegesek, hogy tulajdonosaik a nappaliban ülve csodálhatják a vízre szálló madarakat, és az évszakok színpompás változását. A terasz lépcsőjéről egyből a nyílt vízre vagy a saját házuk mellé kikötött hajójukba léphetnek, közben páratlan növény- és állatvilággal találkozhatnak, és lenyűgöző Tisza-tavi panorámában gyönyörködhetnek. Itt tényleg fel tud töltődni az ember. Kiszakad a napi nyüzsgésből, probléma megoldásoktól. Kikapcsolódhat aktívan, a vízi sportok, horgászat, kerékpározás, kirándulások lehetőséget adnak minderre, de leülhet a teraszára is csodálni a tiszai panorámát.
 

Egyre nagyobb az igény a természetközeli kikapcsolódási formákra, és egyre több ember éli az életét tudatosan, pontosan ezért vágynak az ilyen típusú feltöltődésre. Manapság egyre inkább előnyt élveznek a gondozásmentes házak, nyaralók, egy bizonyos életszakaszban legalábbis mindenképpen, amíg a munka és a felelősség jelentős időt vesz el a hétköznapokból. Az úszóházaink ezt nyújtják. Rá lehet fordítani a kulcsot, a wpc-n pedig nem kell füvet vágni, azonban a házak előtti füves területet a kikötő karbantartja, talán ez az egyik nagy előnye az úszóházaknak.

 

 

Az Úszóházak kialakítása

A könnyűszerkezetes Úszóházak téli-nyári vízállástól függően részben cölöpökön állnak, részben úszóműveken úsznak a vízen, a különleges rögzítési megoldásnak köszönhetően viharos idő esetén sem mozognak meg. Csak stabil le és felfelé irányuló helyváltoztatásra képesek a hajóknál tapasztalható hullámzó imbolygó mozgás nélkül. Ez a műszaki megoldás teszi lehetővé azt is, hogy árvíz idején a házak fel tudnak úszni a megemelkedett vízszinttel, majd az ár levonultakor visszakerülnek eredeti helyükre.

Jelenleg 96 és 144 m2-es méretben elérhetőek. A kisebb (96 m2-es) ház 48 m2-es lakótérből és 48 m2 fedett teraszból áll, a nagyobb pedig 76 m2 lakótérrel és 68 m2 fedett terasszal rendelkezik. A házakban víz, áram és internet szolgáltatás biztosított a parttal összekötött csatornákon, vezetékeken keresztül, a szennyvíz is ezeken keresztül távozik a parti szennyvízcsatornákba. A hűtés fűtés split klímával és elektromos fűtőpanelekkel működik.

A szigetelt télen is használható négy évszakos házak tervezése során a cél az volt, hogy a vízhez közelebb eső területeken helyezzük el a nappali-konyha-étkező tereket, amelyek így a nagy tolóajtóknak köszönhetően a terasszal egybenyitva tágas élettérként szolgálják az ott lakók kényelmét, feltöltődését. A belső enteriőr tervezésekor olyan stílus kialakítására törekedtünk, ami nyugodt mégis a szemnek jóleső látványt ad ahhoz, hogy a fő fókusz a kilátáson lehessen, a nádason, a vízen, az égbolton, hiszen ezért jönnek ide. Így harsány színek helyett földszíneket, fát és fa hatású anyagokat használtunk. Fontos szempont volt emellett, hogy olyan anyagok kerüljenek beépítésre, amelyek a megszokottnál magasabb páratartalmat is jól bírják, valamint összsúlyban nem terhelik túl az úszóműveket.

 

Kivitelezés

Az első ütem házai tavaly elkeltek és 80-90%-ban elkészültek. Idén tavasszal befejeződnek a hátramaradt munkálatok, a parti tereprendezés, füvesítés, fa ültetések, és a nádas visszatelepítésére is sor kerül, hogy április végétől indulhasson a szezon. Emellett az első ütemtől távolabb eső új részen elkezdődött a 2. ütem kivitelezése, ahol már idén nyár végi átadással leköthetőek a 96 vagy 144 m2-es úszóházak.

 

 

Úszófalu Közösség, egy új Életforma

Az Abádi-Ligetben nem csupán egy úszóházat vagy lakóhajót vásárolnak gyönyörű környezetben, hanem részei lesznek egy új kisebb közösségnek és így nyer értelmet az Úszófalu, mint fogalom. Ha valaki ide érkezik akár 1 hétre, akár egy hosszú hétvégére a saját házába kikapcsolódni, azt is megteheti, hogy egyáltalán nem megy ki az Abádi-Liget területéről, vagy csak a vízre hajóval, de ismerkedhet új barátokat szerezhet egy közös nyári sütögetés alkalmával például, amit rendszeres szerveznek a hajó és ház tulajdonosoknak.

A kikötő is folyamatos fejlesztés alatt áll rövid és hosszú távú célokkal. Kialakításra kerül a területen saját közért, hogy alapvető dolgokért ne kelljen autóba ülni, fejlesztik a kikötő büféjét/éttermét, lesz elektromos autó töltő állomás, bicikli kölcsönző és egy panorámás úszó szaunaház is, ami vélhetően egyedüli lesz Magyarországon. A terület biztonsági kamerákkal ellátott és állandó őrzés alatt áll, csak a tulajdonosok hajthatnak be, a házak riasztóval szerelhetőek.

 


Az Úszóházak és Lakóhajók bármilyen más hazai vízterületre telepíthetőek, ahol a szükséges vízügyi engedéllyel rendelkezik a vásárló.

 

 

További információk a weboldalon.
 

Az Úszóházak Csapata is részt vesz az idei március 3-6-ig megrendezésre kerülő Boatshow-n a Hungexpón, ahol szeretettel várja az érdeklődőket bővebb tájékoztatással és részletekkel.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik az Úszófalu

Bemutatkozik az Úszófalu

Úszóházak az abádszalóki Abádi-Ligetben.

Úszófalu épül a Tisza-tavon

Úszófalu épül a Tisza-tavon

A cölöpökön álló, négy évszakos házból idén júniusra tíz készül el az Abádi Kikötőben.

Őrmező szalagja villámgyorsan tekeredik

Őrmező szalagja villámgyorsan tekeredik

2100 tonna betonacél, 20000 köbméter beton, 1500 darab elemes homlokzat közel 40 méteren, 9 szinten - Budapest One

Hirdetés