A háromnapos szimpózium célja Budapest és a vidék építészeti, kulturális és művészeti értékeinek bemutatása az art deco stílusirányzat szemszögéből. 

A háromnapos szimpózium célja Budapest és a vidék építészeti, kulturális és művészeti értékeinek bemutatása az art deco stílusirányzat szemszögéből. Az előadások és építészeti túrák mellett a program nem titkolt szakmai célja, hogy az International Coalition of Art Deco Societies Sanghajból, Chicagóból és Párizsból meghívott vezetői számára bemutassa Budapestet, mint egy jövőbeli Art Deco Világkongresszus lehetséges helyszínét. Az események szervezője, a Hudec Kulturális Alapítvány, szándéka, hogy egy közép-európai art deco hálózatot megalapozzon, amely hosszútávon partnere lehet a világszervezetnek. 

Eseményinformáció Időpont: 2017. Január 10-én,11-én és 12-én,15:00 -19:00
Helyszínek: 1. nap: Magyar Szecesszió Háza, 1054 Budapest, Honvéd utca 3.
2. nap: Átrium Színház, 1024 Budapest, Margit körút 55.
3. nap: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37 

Az angol nyelven zajló programon a részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött, helyfoglalás érkezési sorrendben.
Online regisztráció: http://www.hudecproject.com/artdeco 

A programról és az előadókról: 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló programsorozat meghívott nemzetközi előadói: Joseph Loundy Chicagoból, Pascal Laurent Párizsból, Patrick Cranley és Tina Kanagaratnam Sanghájból. Joseph Loundy, az Art Deco Világszövetség és a chicagói art deco szervezet elnökeként elkötelezett örökségvédő és sok éves tapasztalattal rendelkezik a civil szervezet mőködtetésében és az art deco stílus megismertetésében.

A világszervezet 27 társszervezete az USA-ban, Angliában, Argentínában, Indiában, Kanadában, Brazíliában, Kubában, Nepálban, Újzélandon, Ausztráliában, Kínában, Franciaországban és Belgiumban működik , függetlenül a világszervezettől. Viszont több ezres tagságuk számára kiemelt jelentőségű esemény a két évente megrendezésre kerülő Art Deco Világkongresszus (World Congress on Art Deco). A helyszínül választott városban összegyűlnek és előadások, építészeti séták során megismerkednek a város art deco hagyatékával, majd esténként gála vacsorák és koktélpartik keretében idézik meg a kor divatját és életstílusát. Ez fontos kultúrtúrisztikai esemény, ahova a világ minden részéről érkeznek az art decoval hobby színten foglalkozó műkedvelők és részvételi díjukkal támogatják a programot megszervező helyi szervezetet. 

2015-ben Sanghajban tartották meg a “13th World Congress on Art Deco”-t, melynek meghívottjaként a Hudec Kulturális Alapítvány nevében Csejdy Virág ismertette Hudec Lászlónak Saghajban, az art deco jegyében megvalósult épületeit. A program főszervezője Patrick Cranley, a Historic Shanghai elnöke fogja a budapesti közönségnek elmondani tapasztalatait, az emlékezetes 13. Világkongresszus sikerének titkát. 

A szimpózium célja, hogy a magyar art deco kincseit és Budapesten látogatható épületeit a külföldi szakembereknek és a hazai közönségnek szakértők előadásai és építészeti séták segítségével bemutassa. Az alapítvány által felkért szakmai előadók: Bolla Zoltán, a Magyar art deco építészet c. könyv szerzője, Csejdy Júlia PhD, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal kutatója és a Hudec László c. könyv társszerzője Horányi Éva, az Iparművészeti Múzeum Bútorgyüjteményének muzeológusa Katona Anikó, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Gyüjteményének művészettörténésze Kovács Dániel, Art Deco Budapest c. könyv szerzője és a KÉK kurátora Marótzy Katalin PhD, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék egyetemi adjunktusa Török András, a Budapest Könyv szerzője, a Budapest c. folyóirat publicistája.A program megvalósításában együttműködő partnerek: Iparművészeti Múzeum www.imm.hu/en/ Falk Art Forum www.falkart.hu Summa Artium www.summa-artium.hu Atrium Színház www.atriumfilmszinhaz.hu 

Partnerek: 
Kortárs Építészeti Központ www.kek.org.hu International Coalition of Art Deco Societies – ICADS www.icads.info Chicago Art Deco Society – CADS www.chicagoartdecosociety.com Historic Shanghai www.historic-shanghai.com Paris Art Deco Society www.paris-artdeco.org Szervező: Hudec Kulturális Alapítvány www.hudecproject.com Támogató: Nemzeti Kulturális Alap 
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Háromnapos művészeti fesztivál 50 budapesti helyszínen

Háromnapos művészeti fesztivál 50 budapesti helyszínen

Itt az ötödik Műtárgyak Éjszakája.

A szociális lakáspolitika kegyelemdöfése

A szociális lakáspolitika kegyelemdöfése

Egy kedd esti törvényjavaslat lehetővé tenné az önkormányzati bérlakások felvásárlását az értékük 30 százalékáért.

A budapesti vertikális farm a jövő agroépülete

A budapesti vertikális farm a jövő agroépülete

Mesterséges fényviszonyok, szabályozott hőmérséklet, LED-világítás.

Hirdetés