Hirdetés

Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júniusi Balaton fókuszunknak megfelelően ezúttal Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgyát mutatjuk be.
 

Gonzales Gábor 1980 évek elején fémgőzölt üveglapokból ragasztott, csiszolt és homokfúvással mélyített brossok és násfák készítésével kezdett foglalkozni, melyek útmutatójává váltak az utána következő művészeti időszakának. A művészt foglalkoztatni kezdte a technikában rejlő lehetőség, a tükröződések és fényelnyelések finom játéka. Geometrikus formájú zárt üvegplasztikáiban a sötéten tükröződő lapok közt a fény a térbeli mélység élményét nyújtja, melyekért 1986-ban, Erfurtban Quadriennalé Elismerő Diplomában részesült.

Formái tömbszerűsége később átalakult filigrán korongokká, világosságot és még több fényt engedve magukba. A vizek mélységét, a beléjük merülő napfény útját engedték láttatni. Az egy-egy nézőpontból felbukkanó aranysárga fény melege oldja geometria rendjüket.

A víz szépsége később is vonzásban tartotta, de a fények már hullámok hátán törnek meg, formát adva az örökké változó, újrateremtődő mozgásnak. Az egyre világosodó tükörrendszer ezekben a munkákban lassan teljesen eltűnik. Az oldottabb, organikus formák ellenére szabályosságot, belső rendet találunk, melyet a felületek selyem fénye sejtelmessé tesz, az alatta mozgó fényt rabul ejtve.
 

Gonzales Gábor: Szeretnék élni kék hullám alatt, 2007, üveg. A Kiskép Galéria jóvoltából

Üvegplasztikáinak készítése mellett az üveg más területeit is bejárta a századfordulón készült ólombetétes díszüvegek sokaságának adta vissza eredeti fényét, formáját, lépcsőházak, bankok, templomok ablakaiban. Restaurált és rekonstruált festett üvegek teszik újra élővé a szebbnél szebb épületeket.

„Ágaskodott felém a délutáni hullám, selymes ragyogással sütött át rajta a nap. Ahogy lomhán átcsapott felettem, boltozata alatt szinte megállt az idő. Szeretnék élni kék hullám alatt melegen olvasztott, hajlított üvegből van. Ha megsimogatják, akkor tudom, hogy más is szereti. (…) Egy időben nyáron levonultam a balatoni tanyámra, ahol madárcsicsergés mellett csiszoltam. Az üvegkészítés mestersége nem fáraszt, ellenkezőleg, nagyon élvezem.” – mondta a művész. 

A sorozat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

PADka | FRISS DIPLOMA

PADka | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Placemaking kit | FRISS DIPLOMA

Placemaking kit | FRISS DIPLOMA

Az idei friss diplomákból szemezgetünk

Badacsony újra és újra | Szalontai Ábel lencséjén keresztül

Badacsony újra és újra | Szalontai Ábel lencséjén keresztül

Fotósorozat a változó, mégis örök balatoni tájról

Hirdetés