A cikksorozat új részében Gaál Kata művészetéről lesz szó.

Az Octogon magazin és az Art Advisory Budapest közös cikksorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel a figyelmet. Az májusi Fiatalok – gyerekek / élhető városok fókuszunknak megfelelően ezúttal Gaál Kata Protective Grund című művét mutatjuk be.

Gaál Kata, Protective Grund, 2019

Gaál Kata Kísérletező szemléletmódú művész, aki sajátos kollázs- és montázstechnikával alakítja ki magával ragadó képi világát. Hétköznapi jeleneteket ábrázol, melyekkel arra ösztönzi a nézőt, hogy kritikus szemmel tekintsen a kortárs társadalom egyes jelenségeire. Alkotásai olyan aktuális, mindenkit érintő kérdéseket feszegetnek, mint a társadalmi és nemi szerepek változása, a nők helyzete a mai világban, a párkapcsolati viszonyok alakulása, az öltözködési kultúra, a gyerekvállalás és a digitalizáció hatása az emberi kapcsolatokra.

„Legújabb munkáimon főként női viselkedésmintákat gyűjtök és túlzok el, legyen szó a vásárlás és a szelfizés vagy éppen a közös játszóterezés és az instázás összefüggéseiről. Olyan negatív eseteket emelek ki és ábrázolok tipikusnak, amik lassan már jobban jellemzik a mai nőket és anyákat.  Például, ahogy a közösségi média egyre jobban kebelezi be még a gyerekekkel töltött időt is.” – fogalmaz Kata. 

Műveibe a legkülönbözőbb anyagokat (viasz, fa, textil, fém, bőr stb.) építi be. A kollázs- és montázstechnika lehetőséget ad számára, hogy a valóságot fragmentáltabb módon mutassa be, kiemelve a lényeget és új kontextusba helyezve a hétköznapi tárgyakat és alakokat. Képei nem csupán síkban léteznek, hanem térbeli hatást keltenek, kompozíciói reliefszerűek. Alkotásai gyakran szimbólumokkal teliek, amelyek további rétegekkel bővítik a mondanivalót. A játszótéri csúszda, a mobiltelefon, a divatfotókból ismert pózok mind utalnak a kortárs társadalom jellemzőire, és elgondolkodtató kérdéseket vetnek fel a nézőben. Kritikusan fogalmazza meg a sztereotípiákat, a negatív viselkedésmintákat, és elgondolkodásra késztet a hagyományos értékek elvesztéséről. 

Alkotásai egyszerre ironikusak és elgondolkodtatóak, arra ösztönzik a nézőt, hogy kérdőjelezze meg a körülötte lévő világot és kritikai szemmel tekintsen a mai társadalom kihívásaira. 

Gaál Kata, Protective Grund, 2019. Fa, textil, buborékfólia, bőr, újságpapír, tű. 96 x 156 cm. A művész és a Várfok Galéria jóvoltából

„A Manapság divatos trend lett, hogy felvilágosult és egyébként gyakran ”bio- szülők” a legtöbb gyereket próbálják ”még a széltől is megóvni”. Még akkor is, ha tudjuk azt, hogy a sebek is a javaikat szolgálják, legyen az fizikai vagy lelki eredetű. Ennek jelzésére -az értékes tárgyaink csomagolásánál védő szerepet ellátó- pukifóliával borítottam a gyerekek, védő felszereléseit.”

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Apokalipszis van Goghtól Will Smith-ig | „Popművészeti” relációk

Apokalipszis van Goghtól Will Smith-ig | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk legújabb részében.

Gary Oldman Dürerként is jól fest | „Popművészeti” relációk

Gary Oldman Dürerként is jól fest | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk legújabb részében.

Műtárgy-kalauz stopposoknak VIII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak VIII.

Süveges Rita Napraforgó - NBS című műtárgya.

Hirdetés