A Nendo designcég labdát nem kell pumpálni és nem lehet leereszteni sem.

„Egyszerűsített” focilabdát tervezett a japán Nendo cég, olyat, amivel a gyerekek lehetőleg jobban élvezik a játékot, így a sportág egyre népszerűbbé válhat, és idővel nőhet a játékosok száma is. Ehhez meglehetősen szokatlan tervet találtak ki, noha mint mindennek Japánban, az új focilabdának is megvan az előképe.

A labdát tehát elsősorban a szegényebb régiókba szánják, ahol még egy igazi focilabda beszerzése is gond lehet, de ha ez sikerül is, már nem biztos, hogy lesz hozzá pumpa vagy nem tudják cserélni, ha megsérül a tömlő. Erre a helyzetre jelenthet megoldást a nem-felfújható labda, amit állítólag ugyanolyan érzés rúgni, mint a hagyományos társait, a struktúráját pedig a hagyományos, bambuszból szőtt japán labdák ihlették. 

 Fotók: Akihiro Yoshida

A három komponensből, összesen 54 elemből összeszerelhető labda nem a belső légnyomástól lesz feszes, hanem a felületét alkotó anyagtól. A puha, újrahasznosított polipropilénből és rugalmas műgyanta komponensekből álló labdát még mezitláb sem kényelmetlen rúgni, és még ha törik, akkor sem élesen, vagyis valószínűtlen, hogy sérülést okozzon.

Ha játék közben mégis leválna egy elem, a retesz-szerű struktúrának köszönhetően a labda nem esik szét. Mivel elég a törött részt cserélni, így könnyen és olcsón fenntartható a labda, és sokáig használható. 

Ráadásul a labdát szétszerelve, kompakt csomagban is szállíthatják, márpedig úgy olcsóbb. 

A házi összerakásnak egyéb előnyei is vannak. Eleve az összeszerelés is egyfajta játék, amivel jobban a magáénak érzi a gyerek a labdát. A szerelési útmutató kizárólag képekből, könnyen érthető illusztrációkból áll, így a gyerekeknek sehol a világon nem nem lesz problémájuk vele. Magát a csomagot olyanra tervezték, hogy az elkészült labdát hordhassa benne a gyerek, akár egy hátizsákban.

Mindezeken túl a labdára nyomtatható eredeti logó vagy címer, másfelől összeszerelhetjük igény szerinti színkombinációval, vagyis alkalmas lehet különböző klubcsapatok, oktatási intézmények, cégek vagy egyéb szervezetek számára.

Már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy valójában milyen érzés focizni vele.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lakóterek modern világítása

Lakóterek modern világítása

Egy videóban minden, amit a LED világításról tudni akartál.

12 ország designtárgyait hozza el a Határtalan Design

12 ország designtárgyait hozza el a Határtalan Design

Május 31-től várja a design szerelmeseit a Határtalan Design kiállítás az Új Budapest Galériában. 

Nemzetközi design díjat nyert a KAVICS

Nemzetközi design díjat nyert a KAVICS

A Fülöp Fruzsina által tervezett betonpad az A’ Design Award arany fokozatú díját nyerte el.

Hirdetés