Fényépítészet Japánból

Jamamoto Aszako a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a fény alkalmazásának gazdag tárházát mutatta be.

Keletről jön a fény, tartja a régi mondás, Jamamoto Aszako viszont ennek az ellenkezőjéről számolt be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. A kiotói Alphaville építésziroda különös figyelmet szentel a fénnyel való bánásra.

Az Alphaville-t alapító Jamamoto és társa, Takegucsi Kentaro egyaránt Kiotóban kezdték építészeti tanulmányaikat, majd Európában folytatták. Az építész a budapesti előadása elején elmondta, egy évig Franciaországban tanult, ahol azt tapasztalta, hogy nemcsak a két ország klímája tér el, hanem a természetes fények színe is. Az erősebb és világosabb japán napfényt szabályozni kell, Jamamoto ezért kevés, rafináltan elszórt megnyitást alkalmaz. A fény különleges szerepét számos példával illusztrálta prezentációjában.

A Kójaszan vendégházba a világ különböző részeiről érkeznek fiatalok, az épületben egyszerre van jelen a kapszulahotelek intimitása és az ifjúsági szállók aktivitása. A húszfős társalgót más nem is választja el a folyosótól, csak ez az oszlopsor, amelynek túloldalán apró, egyágyas szobákat találnak a diákok.

Az épület középső tengelyében a két fa oszlopsor közti folyosó található, amely felülről, oldalsó ablakokon át kap természetes fényt. A fentről leszűrődő finom fény hangsúlyozza a karcsú oszlopok könnyedségét, egyben tisztelgés a hagyományos japán építészet előtt.

 
Jamamoto kiemlten beszélt a szülővárosában, Kitotóban tervezett Nisiodzsi városi házról is. Az épületet egy 4x16 méteres telekre húzták fel, a szinteket a lehető legrugalmasabbra tervezték, 1x1 és 2x1 méteres, előregyártott betonpaneleket alkalmazva. Lakásként és/vagy munkahelyként használható, nagyon könnyen átalakítható úgynevezett „puha infrastruktúrát hoztak létre”, hűen a japán építészeti hagyományokhoz.

Igazi különlegességet jelentett a Honda autógyár városába, Szuzukába tervezett katolikus templom, amely lényegében a Hondának dolgozó latin-amerikai vendégmunkásoknak épült. A templom alatti teljes terület parkoló, mert a vallásgyakorlás előfeltétele, hogy a híveknek legyen hol megállniuk az autóval. De ne feledkezzünk meg a beltérről sem, ahová szintenként elcsúsztatott megnyitásokon át jut be a fény.

Éjszaka furcsa szerepcsere következik: a bentről kiszűrődő világítás sajátos fényekkel világítja meg az épület környékét.

A Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 konferencia minden előadásáról közöltünk rövid összefoglalót, legutóbb Isigami Dzsunja prezentációjáról írtunk.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Pontosabban a naptól világít az út, amitől balesetmegelőzést remélnek. 

Művészi grafitik varázsolják szabadtéri múzeummá Mannheimet

Művészi grafitik varázsolják szabadtéri múzeummá Mannheimet

Újraértelmezett művek és épületek díszítik a német várost, köztük az ország legnagyobb grafitije. 

Batman meglátogatta Le Corbusier-t Marseille-ben

Batman meglátogatta Le Corbusier-t Marseille-ben

A legendás brutalista épület Gotham Cityvé változott.

Nincs találat!

Hirdetés