A 2019-es lámpatrendek jegyében 3+1 praktikus tipp azoknak, akik a lakásuk világítását szeretnék hangulatosabbá tenni.

Lámpakészítő workshopot tartott Magyarország legnagyobb lakásfejlesztője, a Cordia és a fainstallációiról ismert HelloWood a Corvin Sétányon. Ennek apropójából a Cordia Property Management csapatának vezetője, Fodor Gabriella összegyűjtött pár praktikus tippet azoknak, akik a lakásuk világítását szeretnék hangulatosabbá tenni.


 

A világítás fontos, foglalkozzunk vele!  

Lakberendezéskor kevesen gondolnák, hogy mennyire fontos a megfelelő lámpa kiválasztása, holott a világításnak hatalmas szerepe van a hangulat megteremtésében. Egy jól megválasztott lámpa otthonossá és barátságossá, míg egy túl erős, hideg fényű rideggé teheti a szobát. Lakásunk világítását ráadásul szobáról-szobára meg kell terveznünk. Ami működik a nappaliban, az nem feltétlenül fog jól állni a konyhánknak vagy éppen a hálószobánknak. Nem felejthetjük el azt a tényt, hogy a világításnak a funkciót kell követnie: ha elalvás előtt szeretünk olvasni, akkor olyan lámpát válasszunk, melynek fényereje mellett nem kell még a szemünket is erőltetni, ugyanakkor a konyhában érdemes olyan fényforrást választanunk, ami segít minket a sütés, főzés munkálataiban.

Ahogy a divat, a zene, az építészet és a design világában évente változnak a trendek, úgy változik ez a lámpák esetében is. Elég csak a csillárt vagy az állólámpát lecserélnünk egy populáris darabra, és otthonunk összhatása máris korszerűbbé válik. Ez lakásunk kiadásakor, de a saját otthonunk felfrissítésekor is jól jöhet. Vajon mi jellemzi az idei évet? Milyen formák és részletek határozzák meg 2019 lámpatrendjét?

Fémes csillogás, szögletes vonalak, geometrikus formák, indusztriális hangulat. Látványos izzók, légies lámpabúrák. 

2019 egyik meghatározó színe az arany: rengeteg arany részlettel készülő lámpát láthatunk, legyen szó lágy, aranyszínű állólámpáról vagy egy fekete lámpáról, aminek csak a belseje aranyozott. Egy ilyen hangsúlyos darab arra jó, hogy a figyelmet a nappalink bizonyos részeire irányítsuk, de egy látványos csillár a kanapé vagy az étkezőasztal fölött például zseniális választás.

Egy karakteres, feketére festett, fémből készült, geometrikus formájú lámpa olyan lesz a lakásunkban – lógjon akár a mennyezetről vagy legyen a falra szerelve –, mint egy műalkotás. A legjobban ezek a típusú lámpák a konyhában és az étkezőben mutatnak. Aki igazán Instagram-barát otthont szeretne, idén mindenképpen ilyen darabot válasszon! 

A nagyméretű vintage izzók barátságos hangulatot és lágy fényeket hoznak a lakásba. Ilyen designlámpát készített a Hello Wood csapata is, de a piacon találunk még a hatamas izzókból készült csillárt is. A minimalizmus egy ideje már belépett az életünkbe, és nem meglepő, ha a divat elengedhetetlen része, ehhez mérten népszerűsége 2019-ben is töretlen. Letisztult vonalak, világos színek jellemzik ezt a lakberendezési stílust. Nappaliban, konyhában vagy hálószobában is jól mutatnak a minimalizmus jegyében készült darabok, de fontos, hogy hagyjuk érvényesülni az egyszerű vonalvezetésű lámpánkat: például, ha éjjeliszekrényre helyezve használjuk, ne pakoljuk körbe felesleges kacatokkal, míg ha a nappaliban, akkor ne nyomjuk el óriási képekkel.

+1: Nyári este a teraszon

Az idei év nagy lakberendezési slágere egyértelműen a szabadtéri hangulatvilágatás. Egy jól megválasztott hangulatfénnyel különösen barátságossá tehetjük a teraszunkat. Sőt, napjainkra mindez már nem merül ki a fényfüzérek használatában: erkélyünket, teraszunkat már napelemes kültéri állólámpákkal, csillárokkal, asztali lámpákkal is "díszíthetjük".

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új designnal ünneplik a lávalámpa 60. évfordulóját

Új designnal ünneplik a lávalámpa 60. évfordulóját

Három tervező és egy popzenekar tervezte újra az ikonikus világítótárgyat

IKEA FORSA Csodaországban

IKEA FORSA Csodaországban

LAMPAPA, avagy az óriás lámpa

 Kézműves termékek Ázsiából | Interjú az IKEA tervezőivel

Kézműves termékek Ázsiából | Interjú az IKEA tervezőivel

Hét szociális vállalkozás készítette kézzel az IKEA új limitált kollekcióját.

Hirdetés