Közel 40 tervező mutatkozhat be a Budapest Select ernyőmárka alatt – magyar tervezők a Milánói Design Héten.

A Budapest Select, a magyar design legjavát egy ernyő alá tömörítő márka a milánói Alcovába érkezik. A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szervezésében megvalósuló kiállítás célja, hogy bemutatassa a magyar kortárs design sokszínű keresztmetszetét. Bonta Gáspár, kurátor által megalkotott nagyszabású koncepció a történetmesélés eszközeit hívja ehhez segítségül. 

A világ legnagyobb design eseménye, a Milánói Design Hét április 17. és 23. között ismét megrendezésre kerül. Ezen a héten a legizgalmasabb projektek közül csemegézünk.
 

 

A Budapest Select a tömegtermelés logikájától távol álló, költői designt képvisel. A kiállításon bemutatkozó harminchét tervező tárgyaiban a kézművesség innovációval ötvöződik. Designereink nem felejtik el a gyökereiket, hanem újraértelmezik azokat. A hagyomány kilép statikus jellegéből, hogy absztrakt és dinamikus eszközzé váljon, amellyel újradefiniálható a jelen.

A kiállítás útvonala hat koncepcionális fejezetre oszlik: Föld, Szél, Tűz, Mese, Írás és Absztrakció. A föld stabilitása nosztalgikus emlékeket idéz bennünk, elvezet a szél szabadságához. A szél a tűz melegét hozza, a tűz fényében pedig mesék kelnek életre. Amikor aztán a történeteket írásba foglalják, akár szavak, formák, tárgyak által, a tradíciók statikussá válhatnak.

A kiállítás üzenete, hogy a művészetek útján újra felfedezhetővé válik az, ahogyan a múltunk történetei a jövőnket is aktívan alakítják.

A Budapest Select kiállítása a történetmesélést fókuszba helyezve a hagyományok és tradíciók hídteremtő szerepére reflektál.

 


Néma Júlia például az országban egyedüliként készít kerámia és porcelán alkotásokat magas hőfokú fatüzelésű kemencével. A természetes anyagokat: agyagot, földet, köveket és ásványokat kutatja, megalapozva ezzel fenntartható művészeti gyakorlatát. Antal Malvina tervező organikus formájú szobrokat készít könnyű anyagokból, például félig átlátszó szövetekből, valamint akrilgyantából és márványból. Levegőben lebegő munkái megtörik a belső terek merevségét. 

Fogarasi Demeter, többszörös díjnyertes tervező karakteres bútorokat tervez, amelyekre a teret betöltő ékszerekként tekint. Berkes Ádám Csanád installációja ipari alkatrészekből, például motordugattyúkból, termosztátokból vagy vasúti kerekekből merít ihletet, amik aztán polisztirolból készült disztópikus szobrokká alakulnak át. A DEGA design, Deli Ágnes és Gaál Endre duója egyedi és limitált szériás tárgyakat kínál, előnyben részesítve az újrahasznosított anyagokat.


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Génmanipulált gyümölcs-bútorok

Génmanipulált gyümölcs-bútorok

Organikusból funkcionális.

Föld, Szél, Tűz, Mese, Írás és Absztrakció

Föld, Szél, Tűz, Mese, Írás és Absztrakció

Közel 40 tervező mutatkozhat be a Budapest Select ernyőmárka alatt – magyar tervezők a Milánói Design Héten.

30 éves a Droog

30 éves a Droog

Design vagy nem-design?

Hirdetés