Annie Leibovitz az IKEA új rezidencia programjának első művésze. 

Mennyire reprezentáltak a sokszínű otthoni élettereink a médiában? Az IKEA 2022-es Life at Home jelentése szerint az emberek közel fele érzi úgy, hogy nem elég pontosan és autentikusan. Az IKEA ezért elindított egy művészeti rezidencia programot, aminek első résztvevőjét, Annie Leibovitz-ot a 2023-as Milánói Design Héten jelentették be. A világhírű fotográfus egy éven át fogja a világot járni, hogy megörökítse az otthoni élet valódi árnyalatait. 

„Hihetetlenül tisztelem az IKEA-t, az egyik kaliforniai házamban kizárólag Ikea-bútorok vannak” – mondta Leibovitz a Salone del Mobile kiállításon tartott sajtótájékoztatón.


Leibovitz 2023 hátralévő részében az Egyesült Királyságba, Japánba, az Egyesült Államokba, Németországba, Olaszországba, Indiába és Svédországba – a Life at Home felmérésben részt vevő 37 országból hétbe – utazik, hogy lencse végre kapjon hétköznapi embereket, akik hétköznapi dolgokat csinálnak a hétköznapi otthonaikban.

„Már nagyon korán megtanultam a portrékészítés során, hogy az alanyok otthonaiban érdemes kezdeni a fotózást, mert itt látni fogod, hogy hogyan ül le mondjuk a székébe. Otthon fogod látni, hogy ki is ő valójában. Bizonyos szinten az otthonaink önmagunk tükrei. (...) Az otthon fogalma pedig most fontosabb, mint valaha. Különösen a Covid és az otthonról történő munkavégzés hibrid modellje óta. Ugyanúgy, ahogy a divatiparban is volt egy tipikus elképzelés arról, hogy egy nőnek milyen méretűnek kell lennie, azzal kapcsolatban is volt elvárás, hogy egy otthonnak milyennek kell lennie. Mostanra ezek a konvenciók kitágultak, és különbség van az otthon, mint helyszín és az otthon, mint érzés között. Ez utóbbi sokféle helyen megtörténhet, és talán ez most fontosabb is, mint egy tényleges otthon” – vallja Leibovitz.

Leibovitz 50 év tapasztalatával a háta mögött magabiztosan veti bele magát a projektbe, hogy megörökítse az otthon társadalmi és pszichológiai változásait. Az, hogy a képek pontosan milyen formában, mikor és hol kerülnek bemutatásra egyelőre szigorúan titkos. Annie Leibovitz | Instagram


 

Forrás: Wallpaper

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

70-es évekbe repít vissza az IKEA

70-es évekbe repít vissza az IKEA

Az IKEA Nytillverkad kollekciójának legújabb termékei

A mindennapos testmozgás rutinját hozza el az IKEA

A mindennapos testmozgás rutinját hozza el az IKEA

Jön a DAJLIEN kollekció

Visszatérnek a 80-as évek designjai | IKEA Nytillverkad (X)
  • 2023-10-20 11:00
  • Deco

Visszatérnek a 80-as évek designjai | IKEA Nytillverkad (X)

Az IKEA Nytillverkad kollekciójának új darabjai a ’70-es és ’80-as évek hangulatát idézik

Hirdetés