Tulipánból paprika

A felhasználók mindenkori igényeihez alakítható bútorsorozatot tervez az IKEA.

Az IKEA tervező-fejlesztő részlege, a Space10 svéd anyavállalatával és a londoni székhelyű Oio kreatív stúdióval közösen hozta létre az Updatables fantázianevű koncepcionális bútorsorozatot. A termékcsalád az elgondolás szerint mesterséges intelligencia segítségével jelezné felhasználójának, amikor az már elöregedett, valamint segítséget nyújtana abban is, hogy miként lehet felfrissíteni, kicsit megújítani, az igényekhez szabni és ezzel hosszabb élettartamhoz juttatni az adott darabokat.
 

 

Az Updatables telefonos alkalmazás útján, hangokkal lesz képes kommunikálni tulajdonosával. A kiterjesztett valóság technológiája adja meg a pontos útmutatást az elhasznált bútordarabok átszereléshez, amelyhez egyéb IKEA alkatrészeket ajánl. Ha például van egy konyhaszékünk, az egy polccal együtt, néhány plusz csavarral máris könyvespolc-ülőalkalmatosság hibriddé alakítható.

 

 

A koncepció bevezetésével csökkenteni lehet a hulladéktermelést, és egyben új életet adni egy-egy, már kiöregedett használati tárgyunknak. „Sajnos, manapság nagyon sok terméket túl korán selejteznek ki. (…) Az Updatables inspiráció lehet az egyes darabok funkciójának újragondolásához” – magyarázza Matteo Loglio, az Oio egyik alapítója.

 

 

A Space10 szerint a termékcsalád a meglévő IKEA bútorok teljes értékű átalakítását teszi lehetővé szoftverének „evolúciós algoritmusával”, azaz gépi tanulási kódjával. Minden átváltoztatott bútordarab egyedi lesz, a kikerülő, aktuálisan nem igénybe vette régi alkatrészek pedig felhasználhatók más átépítéseknél.

 

 

„Ezzel növeljük a bútorok körforgását, és így a fenntartható fejlődés is tetten érhető. (…) Az Updatables egy olyan termékcsalád, ahol a bútorok a háztartás többi elemével együtt – egymást kiegészítve, új funkciókkal felvértezve – alakulhatnak át, így jó eséllyel érzelmileg is kötődni kezdenek majd hozzájuk tulajdonosaik. Ez pedig lehetővé teszi az átgondoltabb szemléletet a pazarlás, hulladéktermelés ellenében” – részletezi a Space10 a koncepciót.

 

 

Ez a kezdeményezés az Everyday Experiments projekt része, ami az IKEA és a Space10 folyamatban lévő sorozata. Lényege, hogy a technológia otthoni szerepét, lehetőségeit minél jobban hangsúlyozza és kiaknázza. 

Érdekes amúgy elképzelni, hogy, ami ma még konyhai szék, az holnap már egy kényelmes, design olvasósarok alkotóeleme. Az ötlet mindenképp előremutató, ha pedig belegondolunk, valóban megéri a kísérletezést, hogy kissé visszaszoríthassuk fogyasztói társadalmunk sokszor szélsőséges ámokfutásait.

 

IKEA | Web | Facebook | Instagram
Oio
 | Web | Instagram
Space10
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az összeg feléből a közvetlen beszállítóit támogatná, hogy térjenek át a zöld megoldásokra. 

Hirdetés