Hirdetés

A rendszert Hollandiában már letesztelték.

Hirdetés

A nemrégiben megrendezett Design Hét keretében mutatta be Élőgyár koncepcióját a Biopolus, amely segíthet a városoknak abban, hogy a napjainkra jellemző lineáris, a fogyasztástól a hulladékkezelésig tartó rendszer helyett egy másfajta, sokkal fenntarthatóbb és a körforgásos gazdaság modelljét alapul vevő struktúra alakulhasson ki. 

A magyar alapítású Biopolus globális cég, a világ számos pontján működtet létesítményeket. Célja olyan létfontosságú technológiák kifejlesztése,

amelyek segíthetik a fenntartható infrastruktúra kialakítását a jövő városaiban.

A Design Hét keretében volt megtekinthető az Élőgyár (Koningshoeven BioMakery) városi anyagcsere-központ, amely élesben 2018-ban debütált Hollandiában. Az első európai Élőgyárat Koningshoevenben hozták létre, az ottani trappista apátság sörfőzdéjéhez kapcsolódó rendszer a sörfőzde ipari szennyvizét és az apátság, valamint annak látogatóközpontjának a szennyvizét kezeli, amelyet így a helyszínen használhatnak öntözésre és a víztározó feltöltésére.

A technológia lényege, hogy a biotechnológia alkalmazásával tiszta vizet, energiát, tápanyagokat és ásványi anyagokat vonnak ki a szennyvízből és a szerves hulladékból. A Biopolus szerint ez a technológia hozzájárulhat a városi vertikális farmok elterjedéséhez, amelyek a jövőben nagy szerepet játszhatnak az élelmiszertermelésben. A városok lakossága egyre csak nő, 1950 és 2011 között a világ városlakóinak száma megötszöröződött, 2019-ben a teljes népesség 55%-a élt városokban. 2050-re a becslések szerint a lakosság több mint kétharmada városi környezetben él majd, ez pedig komoly élelmiszerellátási problémákhoz is vezethet, így nem árt előre gondolkodni.

A koningshoeveni Élőgyár a decentralizált szennyvíz-kezelés új generációjának többszörözhető modellje, ahol a körforgásos városi infrastruktúrát és a technológiát integrálták a víz-alapú körforgásos város megteremtése céljából.

Forrás: Design Hét
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bringapark épül Budafokon

Bringapark épül Budafokon

A kerékpáros pumpapálya az Albertfalvai felüljáró melletti, jelenleg elhanyagolt területen valósul meg.

Mától lehet pályázni elektromos kerékpárokra

Mától lehet pályázni elektromos kerékpárokra

Negyedszer nyílik meg az ITM elektromobilitást ösztönző pályázata.

Fali világítás

Fali világítás "wow" faktorral

MOME x BE LIGHT! pályázat, 8. rész.

Hirdetés