Csak napenergia és ugráló gyerekek kellenek hozzá.

A londoni székhelyű ecoLogicStudio AirBubble néven levegőtisztító játszóteret hozott létre Varsó központjában, Európa egyik legszennyezettebb városrészében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon a gyermekek 93 százaléka káros szintű levegőszennyezettségben él és játszik. Az ecoLogicStudio projektje biotechnológiát alkalmaz a tiszta levegővel rendelkező mikroklímájú AirBubble játszótérhez.

Az AirBubble hengeres faszerkezetét ETFE membránnal fedték le, ami ütközőként működik az 52 beépített, üveg mikroalga-reaktor számára, amelyek összesen 520 liter élő zöldalga-kultúrát tartalmaznak, amik 200 liter / perc sebességgel képesek szűrni a szennyezett levegő áramlását. Ezek a bioreaktorok elnyeleik a szennyező molekulákat és a szén-dioxidot, majd ezt követően tiszta oxigént szabadítanak fel a mikroklímában.

A tisztító folyamatot a napenergia, valamint a gömbökön, lábpumpákon és a lengő köteleken játszó gyerekek mozgási energiája működteti.

ecoLogicStudio

Az AirBubble légszennyezés-érzékelői mérik a levegő PM2,5 és PM10 koncentrációját, valamint a talajszint ózon, nitrogén-dioxid, kén-dioxid és szén-monoxid szintjét, emellett a szerkezet képes elnyelni a levegőben található részecskék 75 százalékát, amivel jelentősen javítja a levegő minőségét az AirBubble-ön belül. A tető fordított kúp formája, tovább stimulálja a levegő keringését és a természetes szellőzést.

ecoLogicStudio

A következő hónapokban az AirBubble egyfajta „városi laboratóriumként” működik, ami azt igyekszik feltárni, hogyan segíthet a biotechnológia a légszennyezés elleni küzdelemben, és hogyan enyhítheti annak a gyerekek egészségére gyakorolt hatását. Bár az AirBubble mérete korlátozott, a projekt eredményei irányadók és követendők lehetnek.

 


 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Honnan jön a lengyelországi tüntetések villám szimbóluma?

Honnan jön a lengyelországi tüntetések villám szimbóluma?

A jelképet Ola Jasionowska grafikus tervezte még 2016-ban.

Varsó új falfestménye megtisztítja a levegőt a szmogtól

Varsó új falfestménye megtisztítja a levegőt a szmogtól

Tisztító hatása megegyezik 780 fa teljesítményével. 

Így fog kinézni a  2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonja

Így fog kinézni a 2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonja

A pavilon Magyarország gyógy- és termálvízkincsének bemutatására fókuszál.

Hirdetés