Átadták a Lengyel Történeti Múzeumot

WXCA építész stúdió a Lengyel Történeti Múzeuma és a Lengyel Hadsereg Múzeuma mellett egy új közteret is tervezett az egykori varsói citadella helyére. A 19. századi helyszín már korábban is otthont adott a Tizedik Pavilon Múzeumnak és a Katyn Múzeumnak, az új épületekkel pedig Európa egyik legnagyobb múzeumkomplexuma jött létre. Cikkünkben a monolitikus tömbként megjelenő, márvánnyal burkolt Történeti Múzeum épülete kerül fókuszba. 
 


A tér alaprajza a terület egykori laktanyáira utal, miközben organikusan kapcsolódik a környező parkterületekhez. Az új épületek teteje a zöldfelületek meghosszabbításaként a nagyközönség számára is nyitott.

„A Varsói Citadella az elmúlt 200 évben el volt zárva a várostól és lakosaitól, a történelmi erődítmények helyén pedig hatalmas zöldterület és ősi faállomány maradt meg. A Lengyel Történeti Múzeummal és a Lengyel Hadsereg Múzeumával szeretnénk egy egyedülálló kulturális parkként újra megnyitni a Citadellát” – mondta el Szczepan Wroński, a WXCA építésze.


A Történeti Múzeumot különböző márványrétegekkel burkolták, amelyeket úgy választottak ki, hogy egyfajta régészeti keresztmetszetet hozzanak létre a lengyel történelem különböző korszakaira utalva.
 

„Minden egyes márványtábla más és más, kivételes, egyedi elemek alkotják, akárcsak magát a történelmet. Ezek a minták többek között a gnieznói kapuk domborművére, a krakkói Szent Zsigmond-kápolna díszítésére vagy a katowicei modernista Spodek arénakomplexumra utalnak” – magyarázta Wroński.


A múzeum állandó gyűjteményének tárolására és bemutatására szolgáló helyiségek mellett a Történeti Múzeumban 600 férőhelyes koncertterem, színházterem, mozi, könyvtár és konferenciatermek is találhatók. A nyers kőből készült külsőt fényes sárgaréz, időjárásálló acélszerkezet és diófa furnér egészíti ki az enteriőrben.
 


Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Varsói gasztro

Varsói gasztro

Modern utcai fogások klasszikus falak között – Varsóban új street food étterem nyílt.

Égig érő iroda

Égig érő iroda

A lengyel Medusa Group felhőkarcolóba tervezett designirodát, a helyszín természetes velejárójaként, lenyűgöző kilátással.

Szélház

Szélház

Egy villa, amelyet a természet rajzolt.

Hirdetés