A TOP TRIÓ folytatásaként az OCTOGON Deco magazinban megjelenő Triász elnevezésű új sorozatunkban ezúttal mindig egy-egy belsőépítész fejti ki a véleményét három kedvenc projektjéről – belsőépítészek belsőépítészekről. Ezúttal Lengyel Mártont, az URBA alapítóját kérdeztük.

Az URBA egy Budapesten és Bécsben működő építészeti- és belsőépítészeti stúdió; nevükhöz az elmúlt években számos fővárosi üzlet, kávézó, étterem mellett családi házak, nagykövetségi és minisztériumi épületek enteriőrjének tervezése köthető. A munka átláthatósága, a megrendelővel való együttműködés, valamint az irodán belüli és a társszakmákkal ápolt szoros kapcsolattartással biztosítják a szerethető, emberközpontú és aktuális igényekre választ adó tereik megvalósulását. Projektjeikben mindig egyfajta bensőséges minimalizmus, valamint a régi és az új összhangja érvényesül. És, hogy melyik három belsőépítészeti munkát emelte ki Lengyel Márton az elmúlt pár évből? Mutatjuk!


Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/3-as lapszámából!
 

Fotó: Vizkelety Márton


1. MO de Movimiento
Megvalósulás: 2021
Tervező: Lucas Muñoz
Fotók: Gonzalo Machado

„Ez a madridi étterem kitágítja a fenntarthatóság fogalmát, és úgy teremt értéket, hogy közben felhívja a figyelmet a felelős fogyasztásra. Az eredetileg hangstúdióként és színházként működő ezer négyzetméteres tér majdnem teljes egészében a felújítás során keletkezett 1700 kilogramm építési törmelékből épült újjá. A helyszínen talált faszerkezetekből például bútorokat terveztek, mi több bontott csempéket használtak fel a konyhában, sőt a mosdókagylóból kiszűrt vizet a WC-k öblítésére irányítják át. Ez egy olyan projekt, amely újradefiniálja az építkezést, az építészetet és a belsőépítészetet, hovatovább precedenst teremt egy új generációs termelési-, fogyasztási-, foglalkoztatási- és ellátási láncokat fenntartható prototípusnak.”

 


 
2. Missing Source Textures
Megvalósulás: 2023
Tervező: Studio Nomad
Fotók: Danyi Balázs

„A Budapesti Építész Kamara és az Építészfórum installációját a Construma 2022 rendezvényre készítette a Studio Nomad. Nagyon szeretjük benne, ahogy hidat emel a digitális és a valós, épített környezet közé. A projekt egy kis szakmai összekacsintás is – a CAD-szoftverben megszokott hiányzó információt értelmezi valódi anyagként, és használja a térben megjelenő felületen.”

 3. Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka
Megvalósulás: 2020
Tervező: Építész Stúdió
Fotók: Kenéz Gergely 

„A Szent Margit Gimnázium tornacsarnokában nagyon izgalmasnak tartjuk a régi és az új harmóniáját. A lelátó mögötti homlokzat megnyitása egyszerre árasztja el a csarnokot természetes fénnyel, és teremt kapcsolatot a gimnázium műemlék épületével. Bár a tér gyerekeknek, fiatal felnőtteknek készült, mégsem infantilis – visszafogott szín- és anyaghasználatával sokkal inkább az élsportolókat befogadó sportcsarnokokra emlékeztet.”

 URBA | Web | Facebook | Instagram

 

A sorozat következő részében a Design Studio *ness tervezőit kérdezzük kedvenceiről.

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Eklektikára hangolt térkomponálás | Triász
  • 2024-01-10 12:00
  • Deco

Eklektikára hangolt térkomponálás | Triász

A TOP TRIÓ folytatásaként az OCTOGON Deco magazinban megjelenő Triász elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy belsőépítész fejti ki a véleményét három kedvenc projektjéről – belsőépítészek belsőépítészekről. Ezúttal Andrási Gertrúdot és Aleksic-Sütő Júliát, azaz a Sunny Side Up Studio-t (SSUS) kérdeztük favoritjaikról.

Strukturális, multiszenzorális, arányos | TRIÁSZ
  • 2023-12-18 09:00
  • Deco

Strukturális, multiszenzorális, arányos | TRIÁSZ

A TOP TRIÓ folytatásaként az OCTOGON Deco magazinban megjelenő Triász elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy belsőépítész fejti ki a véleményét három kedvenc projektjéről – belsőépítészek belsőépítészekről. Ezúttal Csizinszky Lászlót és Kis Dánielt, azaz az Architres Studio-t kérdeztük favoritjaikról.

Karakteres harmóniák | Triász
  • 2023-10-11 09:00
  • Deco

Karakteres harmóniák | Triász

A TOP TRIÓ folytatásaként az OCTOGON Deco magazinban megjelenő Triász elnevezésű új sorozatunkban ezúttal mindig egy-egy belsőépítész fejti ki a véleményét három kedvenc projektjéről – belsőépítészek belsőépítészekről. Ezúttal Ferenczi Zsófit és Sipos Rebekát, a Design Studio *ness alapítóit kérdeztük.

Hirdetés