• 2019-03-21 14:15
  • Deco

Időtálló eklektika

Gyárfás Miklós és Szigeti Zsófi építész-stylist házaspár együtt alakította át budapesti bázisát. 

A Lausanne és Budapest között ingázó építész–stylist házaspár együtt alakította ki itthoni bázisát. A ház 1940-ben épült, a dédszülők után a nagyszülők laktak itt, míg végül Zsófi és Miki megvásárolták a családtól a lakást, amit most már – ikreik születése óta – négyen birtokolnak.

A felújításnál ügyeltek rá, hogy a kis ablakfülke megmaradjon, és a dobogót – ami a lakás alatti üzlethelyiség miatt alakult ki – hencsergővé alakították át, így a nagyanyai örökségből származó, áthúzatott fotelek és a kanapé mellett a  nappali részévé válhatott. Fotó: Kövesdi Réka

Mivel Miki építész, ő tervezte az új elosztást és a műszaki tervekért is ő felelt, de volt néhány szerethető részlet, amihez Zsófi ragaszkodott. Ilyen volt többek között a fürdőszoba ablaka, a kis falfülke a nappaliban és a spájz, illetve a spájz ajtaja, ami mögött annak idején a nagymama komoly kekszkészletei rejtőztek, de megőrizték az eredeti stukkókat is. Ami az elosztást illeti két külön bejáratú szobát alakítottak ki, és beépített szekrényekkel kaptak rengeteg tárolóhelyet a lakásban. A berendezés már Zsófi érdeme, aki igyekezett megőrizni az eredeti hangulatot, és gyakorlott enteriőr stylistként olyan lakásra vágyott, amelynek eklektikus stílusában a kortárs darabok mellett megtalálják a helyüket a ’40-es évek bútorai is. Mivel a konyha-étkező-nappali terét egybenyitották, a konyhaablak keretét újragyártatták, hogy egységes legyen, de a beltéri ajtókat is megőrizték és felújították. Ami a színeket illeti Zsófi semleges alapokat teremtett, amelyben jól mutatnak a polgári eleganciát megjelenítő bútorok és kiegészítők, csak egy-egy élénkebb színfoltot alakított ki a helyiségekben.

családi örökségből származó háromlábú székek az előszobában kaptak helyet, amelynek falát látványos, dzsungelmintás tapétával burkolták - a tükörben a dolgozó részlete látszik. Fotó: Kövesdi Réka

A közösségi tér leglátványosabb eleme a teljes falszakaszt elfoglaló beépített könyvespolcrendszer, ami már önmagában is színes, és amelynek polcain kényelmesen elfér Miki egész Budapesttörténeti gyűjteménye. Zsófi a zöld színt is eleve bekalkulálta a terveibe, mert sok növényre vágyott, és ezt meg is valósította: kis oázisokat telepített az ablak melletti létrapolcokra, amelyeken élő- és műnövények vegyesen sorakoznak. Mivel időtálló stílust és színpalettát akart, a zöld és az élénkebb türkiz tűnt a legjobb választásnak – és az idő Zsófit igazolta. Mire megérkeztek a Kis Rókus utca legfiatalabb lakói, és a dolgozószoba is átköltözött, hogy helye gyerekszobává alakuljon át, a szürke és fehér alapok, a faparketta és a kifinomult ízléssel válogatott eklektikus berendezés mellett a zöld különböző árnyalatai ma is frissítően hatnak és trendállónak bizonyultak.

A későbbi gyerekszoba a régi, irreálisan nagy fürdőszoba rovására nyert teret, illetve az ikrek érkezése előtt ez a helyiség dolgozószobaként funkcionált. Most kisrókák és színes fényfüzérek vették át a főszerepet Emma és Fanni szobájában.

építész: Gyárfás Miklós
lakberendezés: Szigeti Zsófi

 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Modern vintage, világos fa, absztrakt arc és otthoni menedék

Modern vintage, világos fa, absztrakt arc és otthoni menedék

2021 lakberendezési trendjei.

Így teljes az ünnep: mézeskalács-bútorok az Ikeától

Így teljes az ünnep: mézeskalács-bútorok az Ikeától

Imbuszkulcsot nem mellékelnek hozzá, de a leírása ugyanolyan, mint a valódi bútoroké.

Hirdetés