Hirdetés

Villa kékben.

A tulajdonosok az építész és az enteriőrtervező közötti bizalomnak és szoros együttműködésnek köszönhetően számos egyedi részlet és a családra szabott harmónia valósulhatott meg ebben a kortalan budai villában. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/6-os lapszámából.

 


Régi ismeretség és tökéletes összhang kötötte össze a tulajdonost és a tervezőt ebben a projektben, hiszen ez már a második otthon, amit Charmet-Ferencz Ildikó a család számára megálmodott. Pontosabban, néhány esetben a tulajdonosok álmát sikerült megvalósítania, mert több olyan régóta áhított tárgy és bútor is bekerült, amire a tágas villa végre lehetőséget adott.

 

 

Meghatározó helyet foglal el a térben egy gyerekkori vágy megtestesüléseként a versenyzongora, valóra vált egy olyan egyedi tervezésű könyvespolc, amin végre minden kötet elfér, valamint megszületett egy személyre szabott, cipők rendszerezésére is alkalmas, hatalmas gardrób. Ezek megtervezésében és pozicionálásában fontos volt az érzékeny közreműködés, de az a történet is meseszerű, ahogyan Ungár Fanni tervező impozáns lámpája idetalált.

A tervező személyes ismeretség nélkül tett javaslatot a magyar designer felkérésére, mire a tulajdonos házaspár lelkesen mutatta meg a tervező névjegyét, amit akkor kaptak, amikor Fannit stopposként felvették a Balatonnál. Ezek után nem volt kérdés, hogy helyspecifikus lámpatestet rendelnek tőle, amely körülbelül hatméteres magasságból a nappali terébe belógatva minden belépőt lenyűgöz.

 

 

Több momentum is elbizonytalaníthatja a szemlélőt a villa korát illetően. A Hevesi Viktória Anna építész tervezte lakóház első ránézésre akár egy felújított modernista épületnek is tűnhet, és a belső terekben, több helyiségben is következetesen végigvitt, íves mennyezeti perem – aminek elsődleges szerepe a gépészet takarása – szintén felidézi a 30-as 40-es évekbeli villák világát.

 


Ikonikus darabok révén hatásos hangulatteremtő tényező a régi és az új találkozása a terekben. Jó példák erre a karakteres, utángyártott Bauhaus székek és asztali lámpa vagy a nádazott dán dohányzóasztal – mindennek tökéletes hátteret biztosítanak a 21. századi textúrák, a természetes textilek és burkolatok. Az összbenyomás a masszív és a légies sajátos keveréke, egy nyugodt sziget, ahol beteljesülhet minden nagyra törő elképzelés. 

 

 


A domináns sötétkék felületek jelentik a fehér falak legerősebb ellenpontját, texturált frontokkal vagy akár élesen elütő, furnér lapokkal megtörve. A színre festett textúrák és pácolt fafelületek, valamint a fa padlóburkolat anyagszerűsége stabilitást sugároz. A berendezés nagy része egyedi tervezésű, minden egyes frontra külön kiosztás készült, amit a magas minőségű kivitelezés tesz rendkívülivé.

A grandiózus nappali dupla belmagassága és galériája hasonlóan látványos fókuszpontot igényelt. Ungár Fanni helyspecifikus pezsgőszínű lámpája tökéletesen teljesíti a rábízott feladatot, mérete és elhelyezkedése révén magára vonja a figyelmet, légies struktúrája az egész ház éke

 

 

Kiemelt figyelmet kapott a kényelmes, zökkenőmentesen használható konyha. Az ablak előtt átvezetett lebegőpolc mintha ellentmondana ennek, ám a látványelembe LED világítást is rejtettek, hogy a mosogató meg – világítása éjjel-nappal biztosított legyen. A sötétkék a legnagyobb fürdőben is visszaköszön, a tágas zuhanyzó és beépített kád körüli falszakaszokon megjelenő mázas csempeburkolattal. De az egyedi faszekrény és látványos mosdópult is hozzájárul a helyiség különleges hangulatához.

 

 

A hálókat sok fény és lágyabb színhatások jellemzik. A főhálóban is folytatódik az egyedi fastruktúrák variálása, a kékek és a natúrfa egyeduralmát itt sárga és fekete részletek ellenpontozzák. A házaspár hölgytagjának régi álma vált valóra a hatalmas, minden darab gondos rendszerezésére alkalmas gardróbbal. A zöldeskék festés a könyvtár alsó elemeinek színét ismétli – összekapcsolva egymással a valaha vágyott és most megvalósult berendezési tárgyakat. A dolgozótérben a Bauhaus ihlette székek és a kétezres évek ikonjai találkoznak egy karakteres, 80-as évekbeli vezetői íróasztal körül. 

 

 

Építészet: Hevesi Viktória Anna, Hevesi Károly 
Belsőépítészet: Charmet-Ferencz Ildikó
Alapterület: 212 m2 
Helyszín: Budapest, II. kerület


 

További képek a galériában! 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Közösségi iroda pazar kilátással

Közösségi iroda pazar kilátással

Az építészek szerint a nehéz munkanapokra a könnyed terek jelentik a megoldást.

Online nézhető az Év Irodája díjátadója

Online nézhető az Év Irodája díjátadója

Április 30-án, mindössze egy regisztráció szükséges az esemény követéséhez.

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

German Design Award díjat nyert a Nordic Light irodakomplexumban található iroda.

Hirdetés