Az összművészet dicsérete ez az önfenntartó óbudai székház a Térhálózat/Sporaarchitects-től.

Építés: 2017-2020
Hasznos alapterület: 597 m2
Generáltervezés: Térhálózat
Építészeti koncepció: Korompay Attila (Térhálózat Design Kft.) és Hatvani Ádám (Sporaarchitects)
Építész tervező team: Korompay Attila, Ördög Evelin


A székházak építészete szinte egy külön műfaj, és szerencsére már egész kis gyűjteményt lehetne összeállítani az elmúlt évtizedben épült jó példákból. A bérirodák sztenderdizált világával szemben egy székháznál előtérbe kerül a céges identitás kifejezése, felértékelődik a minőség és a személyre szabott, nagyobb gondosságot tükröző megoldások. A GeoConcept székháza – egyben az OCTOGON szerkesztősége – sok tekintetben egyedülálló épület.

A GeoConcept geotermikus hőszivattyús rendszerekre specializálódott vállalkozás, számos referenciával. Új székházuk építésénél cél volt, hogy az épület önfenntartó legyen, szinte semmi külső energiaforrásra ne legyen szükség a működéséhez.


A helyszín a 3. kerület zöldben gazdag, ligetes részén, a Mátyás hegy lábánál, a Kiscelli múzeumtól nem messze található. A terület máig őrzi az egykori szőlőskertek, gyümölcsösök hangulatát. Az épület mindkét megközelítési irányból rejtőzködő, az utcafronttól hátrébb húzódó diszpozícióban helyezkedik el. A környékre jellemző a szabadonálló beépítés.

A Remetehegyi út felől érkezve az épület látványa hirtelen tárul elénk, ez még inkább fokozza az első megpillantás élményét. Nem is épületként, inkább objektumként csodálkozunk rá először, valamiféle szemi-transzparens réteg mögött rejtőzködve, tárgyszerűen jelenik meg, a környékbeli házak között egyedi individuumként. Formai karakterét leginkább az emeleti szint lebegő érzete határozza meg, ugyanakkor nem válik monotonná a tömeg, sarokhelyzetben dinamikusan ér földet. A kéthéjúság elsőre leolvasható, a formálás is ezt tükrözi a külső héj lyukasztásaival, amely mögött egyértelműen látszik a földszinttel egységet képező üvegfal mint belső épülethéj. Az épülethez közelebb érve válik nyilvánvalóvá, hogy a második homlokzat nemcsak árnyékot ad, a fém tartókonzolok egy taposórácsos járdát tartanak, amelyet teraszként, kerengőként is használhatnak az emeleti irodatér dolgozói. Az áttört járdafelületnek épületfizikai szerepe is van, függőleges irányú levegőáramlás indul be, amely nyáron hűti az épület külső felületét.


Cikkünk az OCTOGON magazin 168-as (2021/4-es) lapszámából, amely teljes hosszában erre a linkre kattintva olvasható.Kapcsolódó tartalmak

Best of Octogon 2021 | Térhálózat/Sporaarchitects

Best of Octogon 2021 | Térhálózat/Sporaarchitects

Az év végéhez közeledve Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Térhálózat/Sporaarchitects által tervezett GeoConcept irodaház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Az összművészet dicsérete ez az önfenntartó óbudai székház

Az összművészet dicsérete ez az önfenntartó óbudai székház

A GeoConcept főhadiszállása a Térhálózat/Sporaarchitects-től.

Hirdetés