Hirdetés

A SUGAR! design cukrászda belsõépítészete Rakonczai Gábor építész tehetségét dicséri.

A SUGAR! design cukrászda belsõépítészeti érdemei elévülhetetlenek, a koncepció ma is olyan friss, mint az elsõ üzlet átadásakor, ami a tervezõ, Rakonczai Gábor építész tehetségét dicséri. Egyik legutóbbi, megvalósult munkáját szintén ígéretesnek és megalapozottan hosszú életűnek érezzük.
Valamikor az 1980-as években, emeletráépítés keretében alakult ki az a 175 m2  alapterületű lakás, ami Rakonczai Gábor (Womorrow) tervei alapján, további tetõteraszos szinttel bõvítve kortárs, városi lakóteret eredményezett.

Fotó © Holló Hunor

Az építész jó elõre tudta, mivel van dolga, mert már a lakáskeresés idején jelen volt, javaslatokat tett a megbízójának. Végül emellett döntöttek, részben a belvárosi lokáció, de fõként a meglévõ alapok kínálta lehetõségek miatt.  A tervezés mindössze néhány hónapot vett igénybe, hiszen a régi munka- és baráti kapcsolat, nem kis részben a hasonló esztétikai elvek és igényszint okán szinte fél szavakból megértették egymást. 

Fotó © Holló Hunor

A kivitelezés viszont, fõként a plusz ráépítés engedélyeztetése miatt (a hivatal útjai kifürkészhetetlenek), közel másfél évig tartott. A gépészet nyomvonala nem változott, így a meglévõ strangok jelölték ki az alsó és a felsõ szint fürdõszobáinak, mellékhelyiségeinek elhelyezését.

Fotó © Holló Hunor

Az egyes funkciók pozíciója a hagyományos rendszert mutatja. Eszerint a privát terek: a terasz felõl hófehér kubusként elkülönülõ szülõi háló, továbbá a gyerekszoba, egy télikert és galéria a felsõre kerültek, lent a konyha, nappali, dolgozó és a háztartás „back-office” egységeit találjuk. A hófehér falak, pillérek, csontszín vagy halványszürke felületek (fürdõszobai burkolat), helyenként rejtett funkcionális egységek ellenpontozásul, például belsõépítészeti részleteken (az emeletre vezetõ lépcsõ lamelláin), a bútorfrontok, keretek, a konyhasziget teljes korpuszán selyemfényű amerikai diófurnér borítást kaptak.

A logikus belsőépítészeti rendszer kifinomult csomagolást nyert, ahol a jól felismerhetõ és kitapintható designkoncepciót sikerült a tervezõnek a teljes enteriõrben következetesen végigvinnie. Avagy a színek, struktúrák összehangoltak és csupa-csupa, szó szerint kézzelfogható minõségi, sohasem kamuflázs anyagokkal épült meg ez a pesti otthon.

Szöveg: Molnár Szilvia
Építészet és belsõépítészet: Rakonczai Gábor
Fotó: Holló Hunor

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON 2014/4. lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 112 - 2014/04. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Friss átadásokról, munkaközi helyzetjelentésről, példás helyreállításról, emlékművekről, portugál építészről egyaránt olvashatnak a most megjelent OCTOGON-ban.


Megnézem Előfizetek



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

152

152 - 2019/4

Múlt, jelen és jövő - ezek az Octogon Magazin 2019/4-es lapszámának legfontosabb kulcsszavai.  Megmutatjuk a szoftverfejlesztésnek otthont adó Hortonworks irodát, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőt, de olvashattok a Brunszvik-kastélyról is.

Megjelent az Octogon Deco 2019/3-as lapszáma

0 - 2019/3

Nyár, napsütés, hűsítő vízpart, vidám színek – az Octogon Deco 2019/3. száma ezekkel a témákkal foglalkozik. Összeszedtünk mindent olyan lakást, nyaralót, kerti bútort és textilt, ami magán hordozza a nyár érintését. Mindemellett a belsőépítészekkel készített interjú sem hiányozhat a lapból.

151

151 - 2019/3

Megjelent az Octogon Magazin új lapszáma! Többek között az újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont,  a lengyelországi kvadráns ház, az angyalföldi Klapka Központ, egy hűvösvölgyi családi ház került a lapba.

Hirdetés