Hirdetés

Megalakult a Net Zero Tanácsadó Testület.

Egyedülállóan széles összefogásban, neves szakemberek részvételével alakult meg a Net Zero Advisory Board, azaz a Net Zero Tanácsadó Testület  – olvasható a  Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) weboldalán. A testület elsődleges célja elősegíteni és felgyorsítani azt a folyamatot, amellyel a magyar gazdaság 2050-re karbonsemlegessé válhat, ezzel fontos lépést téve a klímaváltozás megállításáért.

Callum Shaw / Unsplash

A híradás arról is beszámol, hogy a tanácsadó testületet a Brit Nagykövetség és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) hívta életre. Tagjai magyar ipar és üzleti vezetők, kereskedelmi kamarák és egyesületek képviselői.

A Net Zero Tanácsadó testület tagjai:
Barta Zsombor (HuGBC – Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete)
Dr. Bartus Gábor (NFFT – Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)
Ifj. Chikán Attila (BCSDH – Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért)
Juhász Anikó (Mezőgazdasági Minisztérium)
Kőrösi Csaba (Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága)
Kovács Marcell (MLBKT – Magyar Logisztikai-, Beszerzési és Készletezési Társaság)
Paul Fox
(Brit nagykövet)
Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána (IPCC – ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, HUPCC – Magyar Éghajlatváltozási Testület)

Céljuk, hogy a karbonsemleges gazdaságra való áttérésre nagyobb fókusz kerüljön a gazdasági, kormányzati és a társadalmi szereplők körében is.

A folyamat egyik lépéseként döntés született egy, a jelen állapot feltérképezésére végzendő kutatásról, és az ennek eredményeit bemutató Race to Zero Fórum eseményről.

 

A HuGBC a testület három tagját idézi összefoglaló híradásában.

„Minden vállalatot érinti a klímaváltozás, és minden vállalatnak lehetősége van pozitívan befolyásolni azt.

A globális felmelegedés 2, de meg inkább 1,5 Celsius fok alatti stabilizálásához az üvegházhatású gázok kibocsátásának mihamarabbi radikális csökkentésére van szükség. Ehhez a gazdaságot alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá, majd 2050-re karbonsemlegessé kell átalakítanunk. A vállalatok kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. Van jobb alkalom, hogy belefogjunk, mint most?”  – tette hozzá Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke, a Tanácsadó Testület kezdeményezője és egyik tagja.

"A karbon-semlegesség tényleges előremozdítása égetően fontos téma, amely az üzleti élet szereplői számára is meghatározó lesz az elkövetkező években.

A Net Zero Tanácsadó Testület aktív szerepet vállal a karbon-semlegesség effektív adaptálásában és integrálásában.

Ebben a munkában különböző szakterületek képviselői vesznek részt, nagy megtiszteltetés, hogy az épített környezethez tartozó területtel kapcsolatban a HuGBC-t kérték fel" - mondta Barta Zsombor.

 „November 1-jén kezdődik az ENSZ 26. klíma-csúcstalálkozója Glasgow-ban, amelynek az Egyesült Királyság lesz az elnöke, Olaszországgal együttműködésben. A COP26-ra való felkészülés során figyelembe kell vennünk a COVID-19 járvány következményeit is.

Az ENSZ klíma-csúcson egyesítenünk kell a világ országait a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése érdekében, egyúttal elősegítve a COVID-19 utáni „zöldebb”, azaz környezetbarátabb újjáépítést is.”

- mondta Paul Fox brit nagykövet a testület létrehozásának egyik kezdeményezője.

Forrás: HuGBC
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két évtized a minőség és fenntarthatóság jegyében! (X)

Két évtized a minőség és fenntarthatóság jegyében! (X)

Múltról, jelenről és jövőről készült interjú Bali Viktorral

A könyv pótolhatatlan kultúrahordozó tárgy

A könyv pótolhatatlan kultúrahordozó tárgy

Az Országos Széchényi Könyvtár új piliscsabai Archivális Raktára

A szobrász otthona

A szobrász otthona

Egy klasszikus házgyári lakás átalakítása Prágában

Hirdetés