Hortobágy község belterületén mintegy 3,2 hektáros területen jön létre az emlékhely, ezen belül a kiállítótér 1100 négyzetméter lesz.

A BIVAK studio Kft. tervezheti a Hortobágyi Deportálások Emlékhelyét a kétszakaszos építészeti tervpályázat eredményeként. A pályamunkákat hamarosan részletesebben is bemutatjuk.
 

Tavaly ősszel hirdetett tervpályázatot a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. a hortobágyi deportálások emlékhelyére, az eredmény március 24-én vált nyilvánossá. A látogató- és emlékközpont fő célja a méltó megemlékezés, ugyanakkor edukációs funkciója is lesz. 

A kormány még 2019-ben döntött arról, hogy a Hortobágyon látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás épüljön. Ezt azzal indokolták, hogy a kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek kiemelt helyszínén, a hortobágyi zárt táborok egykori területén a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása és nevelése céljából látogatóközpontot és kiállítást kell létrehozni. A legfontosabb cél bemutatni a hortobágyi zárt táborokat, a Budapestet és a vidéki nagyvárosokat érintő kitelepítések történetét.

A kormány az emlékhely megépítésének az előkészítésével a Budapest Fejlesztési Központot (BFK) bízta meg. A kétfordulós meghívásos tervpályázatot 2021. májusában tették közzé, a 14 beérkezett pályázatból a következők nyertek el helyezést:
 

I. díjban részesült a BIVAK studioII. díjban részesült az Arch-StudioIII. díjban részesült a 3h építésziroda 


Megvételben részesült a MIXA Studio, a Minusplus, a Triskell Épülettervező, Keller Ferenc, valamint Boda István terve.

A bírálóbizottság elnöke dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes (EMMI) volt, társelnöke Wachsler Tamás építész, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, tagjai Füleky Zsolt építész, építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, a Magyar Építész Kamara delegáltja, Jakab Ádám András, Hortobágy polgármestere, Jambrik Imre, Hajdú-Bihar megye állami főépítésze, L. Balogh Krisztina építész (Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.), dr. Ferencz Marcel építész, Krizsán András építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Szalay Tihamér építész, Bognár Csaba építőmérnök (BFK Budapest Fejlesztési Központ Zrt.), póttagja pedig Orbán Csaba építész (BFK Budapest Fejlesztési Központ Zrt.) voltak. 

 

Forrás: Budapesti Fejlesztési Központ
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Lantos alakú” ház, avagy mi következik a kacsa, vagy kidekorált sufni után?

„Lantos alakú” ház, avagy mi következik a kacsa, vagy kidekorált sufni után?

Sztranyák Gergely és Sztranyák Veronika elismerésben részesült terve a Lantos Múzeum Pécs 2022 pályázatán.

Lantos Múzeum Pécs 2022

Lantos Múzeum Pécs 2022

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán.

Hirdetés