Hirdetés

Öt éve nem látott aktivitás a lakáspiacon

A pesti belvárosban 18 százalékot alkudtak le a vevők októberben. 

Hirdetés

Élénk vevői érdeklődéssel, de lassuló piaci mutatókkal indult az utolsó negyedév az ingatlanpiacon: októberben a Duna House az elmúlt öt év legerősebb vevői aktivitását tapasztalta, azonban a tizedik hónapra becsült 12 200 adásvétel valamivel, 4-7 százalékkal elmarad az elmúlt évek adataihoz képest. Az erősebb érdeklődés bíztató jel az ingatlanpiacon, hiszen ez a tendencia a következő 3-4 hónapban a tranzakciók számának emelkedésében is megmutatkozhat.

Újra a XIII. kerületben keresik a legtöbben következő otthonukat Budapesten: száz érdeklődőből több mint 17-en. Angyalföld a budai kerületektől vette vissza vezető szerepét, az elmúlt időszakban a II. és XII. kerület voltak a legnépszerűbbek, a belvárosi kerületek a turizmus újbóli élénkülésére és a befektetői kedv erősödésére várnak, népszerűségük csökkent – áll a Duna House elemzésében.

Az adatok szerint a vevői pozíciók tovább erősödtek, Budapesten már a Duna mindkét oldalán tíz százalék körüli árcsökkentést tudtak elérni a vásárlók az októberi tranzakciós adatok alapján. A belvárosban még ennél is magasabb, 18 százalékos különbség tapasztalható az első meghirdetett és a végső eladási ár között.

A tavaly ilyenkori két-három hónapos értékesítéshez képest idén októberben jelentősen nőtt az eladási idő. Az ország egész területén száz nap fölé emelkedett a sikeres értékesítéshez szükséges átlagos idő. A leggyorsabban továbbra is vidéki és pesti panellakásokat lehet eladni, míg a leghosszabb idővel a pesti és főleg a belvárosi téglalakásoknál érdemes számolni – utóbbiaknál már öt hónapnál is többet kell várni egy-egy vevő érkezésére.

A vevők többsége (66 és 74 százalék) továbbra is a jó, illetve a nagyon jó állapotú ingatlanokat részesítette előnyben idén októberben. Nyugat-Magyarországon nagyobb volt az érdeklődés a felújítandó és lakható ingatlanokra, mint az ország többi részén.

A befektetői érdeklődés továbbra is az idén tapasztalt alacsonyabb szinteken maradt, a legtöbb ingatlanvásárlónál a nagyobb lakásba, házba költözés lehetősége volt a fő motiváció.

A kormányzati bejelentések (családi otthonteremtési kedvezmény mellé járó áfa-visszaigénylés, illetékmentesség, felújítási támogatás) már középtávon pozitív hatással lehetnek az ingatlan-, és hitelpiacra.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

 Az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítik meg.

Novemberben is nőtt az építőipar teljesítménye

Novemberben is nőtt az építőipar teljesítménye

Az építőipar termelése 2018. novemberben 27,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Fejlesztésekkel indul az év a Semmelweis Egyetemen

Fejlesztésekkel indul az év a Semmelweis Egyetemen

Több milliárd forint értékű felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként az ország egyetlen önálló orvosegyetemén.

Hirdetés