Hasznos információk következnek tervezőknek és azoknak, akik felújítandó társasházban élnek.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a Másfélfok.hu csapatával együttműködve fejlesztette tovább a RetrofitHUB „Gyakorlati útmutató energiahatékony épület felújításhoz” című felújítási kézikönyvét. A HuGBC útmutatója már illusztrációkkal együtt kínál szakmai iránymutatást és vázol fel lehetséges felújítási forgatókönyveket három épülettípusra a szakemberek, a társasházak és a lakástulajdonosok számára.

Magyarországon a tulajdonosok sok lakáskarbantartási és korszerűsítési munkát végeznek el, így az épületfelújítási tevékenységek száma magas, a felújítások mélysége viszont alacsony, és sokszor a felújításokat követő energiafogyasztás sem csökken. Az épületállomány megújulási aránya, a felújítási arány (amely nemcsak a mélyfelújítást tartalmazza) a lakóépületek esetében évente megközelítőleg csupán 1% (ITM, 2021). Ezt a klímacélok elérése érdekében évi 3%-ra szükséges növelni.

Kép: Major-Takács Eszter

Szakmai tanácsok, útmutatás és pénzügyi támogatás nélkül a társasházak a jelenlegi gyakorlat szerint inkább eseti felújításokat végeznek. Hiányzik a megfelelő szakértői támogatás bevonása és a hosszú távú, holisztikus fejlesztési hozzáállás is. A projekteket nemcsak a szakmai támogatás hiánya hátráltatja, hanem a közösség bevonásának és együttműködésének nehézségei és a megfelelő projektmenedzsment elmaradása is. 

Így igen kevés az esély arra, hogy a fent említett kívánt klímacélok és felújítási eredmények megvalósulnak. Sok esetben születnek viszont sajnos helytelen és káros felújítási döntések, ami tovább ronthatja a jelenlegi épületállomány állapotát és csökkentheti azok értékét is.
A felújításokhoz szükséges pénzügyi keret előteremtése is nagy nehézségeket okoz, e nélkül nem lehetséges a hosszú távú, komplex tervezés és a valóban energiahatékony épületek egyidejű megvalósítása. 

A HuGBC formabontó, gyakorlati kiadványa kulcsfontosságú időpontban érkezik, mivel a kormány 108 milliárd forintot különített el a REPowerEU keretből felújítási programra. A finanszírozáshoz elengedhetetlen a megfelelő szakmai ismeret és a projektek korrekt megtervezése. 

Az épületfelújítási kézikönyv három épülettípusra vázolja fel a sekély-, közepes- és mélyfelújítási forgatókönyveket, beleértve az energiatakarékossági intézkedések végrehajtására irányuló lépéseket. A HuGBC „felújítási bibliája” hosszú távú, jól átgondolt stratégiát biztosít a társasházak energiahatékonysági céljainak elérésére, kiváló módszertani keretet nyújtva a felújítási munkálatokhoz. Így a felújítási projektekben támogatva a legjobb döntések meghozatalát, a hibás munkálatok elkerülését, hosszú távon növelve az ingatlanok értékét és nem utolsó sorban csökkentve az energiakiadásokat.

A most megjelenő kiadvány értékes gyakorlati, letölthető dokumentumokat, tervezési segédleteket is tartalmaz a felújításhoz: sikeres pályázatleadáshoz szükséges dokumentációs csekklista, energiafogyasztási adatok gyűjtése és elemzése épülethasználói kérdőív, közösképviselői csekklista, konkrét társasházi felújítási tanulmányok. A három épülettípushoz elkészült felújítási útmutatók most szabadon felhasználható illusztrációkkal egészültek ki, melyek az alábbi linkek alatt ingyenesen elérhetőek:

A HuGBC teljes épületfelújítási kézikönyve itt érhető el.

Forrás: Sajtóanyag 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

A 143 éves pályaudvar felújítása a járvány ellenére folyamatosan zajlik, de történnek meglepetések.

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Elkezdődhet a rom helyreállításának megtervezése.

250 éves lakóépületet újítanak fel

250 éves lakóépületet újítanak fel

Gyula legrégibb lakóépületét, az 1775 körül épült Máriás-házat.

Hirdetés