Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

A csodás panorámát kínáló budai villa az új fejlesztésű zsaluziákkal lesz teljes. 

„Impozáns környezet, ahonnan feltárul Budapest valódi szépsége” – írtuk az OCTOGON 162-es lapszámában a Koch Péter (Nara Stúdió) tervezte XII. kerületi villaépületről, amely tökéletes panorámát nyújt a városra. Feltéve, ha a tulajdonos is úgy akarja, mert ha nem, megbújhat a házba beépített új fejlesztésű zsaluzia mögé, ami még az egészségét is óvja.

A Széchenyi-hegyen található épület már elhelyezkedését tekintve is lenyűgöző: a közelben található természetvédelmi terület, valamint a telek adottságai olyan hátteret biztosítanak, amelyek lehetővé teszik a zöldfelületekkel való intenzív kapcsolódást.

A telek kiváló adottságainak köszönhetően lenyűgöző kilátás jött létre, ahhoz azonban, hogy ezt az épület kihasználhassa, szükség volt egy olyan ék alakú tömegképzésre, melynek következtében nagy részben körbejárhatóvá válik az épület.

 

A lenyűgöző kilátás és a körbejárhatóság azonban felvet egy kulcskérdést: az árnyékolás makulátlan megoldása elengedhetetlen, részint mert az épület hatalmas üvegfelületekkel rendelkezik, másrészt mert az árnyékolás esztétikailag is meghatározó szerepet játszik.   

Esetünkben megtalálták a kortárs formavilággal természetes összhangot alkotó zsaluziákat. Ennek az esztétikum szempontjából van jelentősége: a nagy fesztávolságok révén hatalmas méretet lefednek, miközben a tokszerkezetet teljesen elrejtik.

A beeső fény mennyisége finoman szabályozható a lamellák billentésével, ráadásul a lamellák zárásával minimálisra csökken a levegő áramlása a nyílászáró és a szerkezet között, ami jobb szigetelést biztosít.

Az Archishade saját márkás Alumark zsaluzia-rendszerei közül kiemelkedő az S-Kompakt EVO, mely egy újgenerációs öntartó-rendszer, az eredeti S-Kompakt továbbfejlesztett változata. Vakolható, illetve látszó tokos kivitelben is választható, és minden esetben kombi lefutósínnel szerelik fel őket, aminek köszönhetően rejtetten integrálható mobil vagy pliszé szúnyogháló, akár utólag is – az utóbbi jöhet szóba esetünkben is, lévén ebben a projektben első körben nem építettek be szúnyoghálót. 

Az EVO esztétikai élményét és praktikusságát tovább fokozza az extrudált alumínium profilokból álló tok, és az öntött alumínium tokvég kialakítás, így sokkal egyenesebb, alaktartóbb és méretpontosabb, mint a hagyományos tokkialakítások.

Alumark S-Kompakt EVO öntartó zsaluzia

Ezen kívül egyáltalán nem igényel csavaros rögzítéseket a különböző alkatrészek és tartozékok összeépítésénél – kizárólag egymásba pattanó profilokkal dolgozik (természetesen a zsaluzia-rendszer nyílászáróra, vagy fogadófelületre való rögzítése továbbra is csavarozással, dűbelezéssel, vagy akár ragasztással történik).

És ha az esztétikum és a praktikusság esetleg nem volna elég, az új S-Kompakt műszaki szempontból is előnyös választás: az öntartó rendszer teljesen hőhídmentes kialakítást tesz lehetővé, integrált szúnyoghálóval is.

Értelemszerűen a hőhídmentesség jelentősen növeli az energiahatékonyságot, ugyanakkor ezen kialakítás segítségével meggátolható a párakicsapódás, így a belső falak penészesedése is. Aki ezt a rendszert választja, az esztétikai előnyök mellett a sokkal egészségesebb épületklímát is élvezheti, ami napjainkban joggal kiemelt szempont egyre több megrendelő számára – nekik érdemes átböngészniük az Archishade katalógusát.

A hatalmas üvegfelületek zsaluzia árnyékolói mellett a földszinti helyiségben rejtett módon helyet kaptak az egyedi méretezésű, Fixscreen 100 EVO Slim rejtett tokjába integrált beltéri roletták. A fehér fényzáró textil alkalmazásával a fürdőszobával összekapcsolt hálószoba a pihenés és az intim pillanatok tökéletes színhelyévé válik. 

Miután az S-KOMPAKT EVO különböző opciókat kínál, képes alkalmazkodni az épület adottságaihoz, így nemcsak a Széchenyi-hegyi villának, de sok más otthonnak is a kulcsszereplője lehet.

A professzionális árnyékolók, természetes szellőzők és homlokzatburkolati-rendszerek tervezésében készséggel nyújt szakmai támogatást építész és beruházó partnereinek az Archishade szakértő csapata. Elérhetőség: http://www.archishade.hu/kapcsolatok
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

Az építész saját, budaörsi otthonának tervezésekor külső árnyékolást alkalmazott, az energiahatékonysági szempontok figyelembevételével.

Energiatudatos, egyedülálló árnyékolók az Archishade-től

Energiatudatos, egyedülálló árnyékolók az Archishade-től

A beépített termékek elhozzák a mindennapi luxust.

A Donautica napvédelme az építészeti arculat lényeges része is

A Donautica napvédelme az építészeti arculat lényeges része is

Négycsillagos étterem és hotel a faddi Duna-holtág partján.

Hirdetés