A beépített termékek elhozzák a mindennapi luxust.

A járványhelyzet első hullámában mindannyian az otthonainkba szorultunk, majd az újabb hullámok csak szorosabbá tették ezt a szimbiózist. Ahhoz, hogy egyazon lakás a szabadidő, a társasági élet, a munka, sőt akár egy sajátos nyaralás helyszínévé válhasson, igen sokat kellett alakítani az otthonainkon, és nemcsak a falakon belül: kiderült, mennyire fontos maximálisan kihasználhatóvá tenni a kerteket, teraszokat, udvarokat, erkélyeket – mindehhez nagyban hozzájárulnak az újgenerációs kerti teraszárnyékoló rendszerek. Pontosan ezen igények kielégítésére keresett megoldást a Buda egyik frekventált kerületében épült villa tulajdonosa.

A megrendelő határozott elképzelésekkel fordult az tervezőkhöz: nem hivalkodó, formailag letisztult, de nem túlságosan minimalista épületet képzelt el, azaz otthonos otthonra vágyott. Mozgalmas, mégis feszesen szerkesztett tömegekből épül fel a ház, a különböző homlokzatfelületek eltérő színhasználata játékosságot kölcsönöz, ugyanakkor a magasságával, arányaival a környezetéhez is igazodik.

A program része volt az árnyékolás tudatos tervezése is, a mozgalmas alakzathoz igazodó teraszokkal és pergolákkal, harmonizálva a színvilággal, de más-más funkcióval. Mindezen részleteket az Archishade segítségével mutatjuk be.

Mindenekelőtt a fő kérdés, hogy miként lehet energiatudatos, funkcionális, az építészeti koncepcióhoz igazodó megoldásokat találni az újgenerációs árnyékolórendszerek segítségével. A cél egyszerre kielégíteni az igényeket a legmagasabb szinten és megjelenésében is igazodni az ingatlanhoz.

Legcélszerűbb az árnyékolást már az építkezés előtti, a terasz kialakításának tervezési szakaszában végiggondolnunk, ugyanis így válhat a teraszunk az épület részévé, alkothat vele egységes képet. (Meglévő épületnél értelemszerűen a már kialakított teraszhoz kell igazítani a megfelelő árnyékolórendszert.) Kulcsfontosságú a megfelelő termékválasztás: sokszor a megrendelők már kevesebb időt, energiát és pénzt fordítanak erre, azonban az olcsóságnak ára van. Másfelől a pergolák telepítését komoly tervezési folyamat előzi meg – a helyszíni adottságok nagyban befolyásolják a lehetőségeket –, ezért az építésznek ismernie kellene a lehetőségek teljes tárházát. Mivel az árnyékolók, zsaluziák, szúnyoghálók rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban, célszerű olyan szakértőt keresni, aki nemcsak értékesíti vagy beépíti a terméket, de az építésszel, szakkivitelezőkkel együtt végigkíséri a folyamatot a tervezéstől a kivitelezésig.

Trendközelben: Archishade pergolák, zsaluziák és a tervezés fontossága

Nézzük meg mindezt részletesebben, elemekre bontva!

Renson Skye – pergola

A tulajdonosok előszeretettel időznek a szabadban, így lényegében egy kültéri nappalit szerettek volna megvalósítani a teraszon, ezen kívül különös figyelmet szentelnek a kényelemnek és a high-teck megoldásoknak. Ezeknek az igényeknek kiválóan megfelel a bioklimatikus pergolák csúcsterméke a Skye, amely képes egy gombnyomásra az időjáráshoz alkalmazkodó belső teret varázsolni a teraszra. Az elforgatható és eltolható tetős szerkezet a kombinált oldalzárásaival együttesen kiváló szolgálatot tesznek minden időjárási körülmény között.

Nyári forróságban a Fixscreen árnyékoló speciális energetikai szövetei kinn tartják a hő akár 95 százalékát, lyukacsos szövésűek, vagyis áteresztik a levegőt zárt állapotban is, szemben egy télikerttel (mindemellett a szúnyogháló funkciót is betöltik). Mivel sűrűn lakott környezet, szempont az is, hogy megakadályozza a belátást. A lamellák forgatásával nem reked meg a levegő a terasz alatt. Jó idő esetén elég eltolni a tetőt, leengedni a screeneket, és máris napozhatnak a szabad ég alatt.

Hűvösebb, szelesebb időszakban is a Fixscreen jelenti a megoldást, miután a szabadalmaztatott zipes technológia segítségével akár hurrikán erejű széltől is megvédhető a konyhával összekapcsolt terasz. Hideg, téli időszakban az üvegpanelek és a gerendaprofilba integrált fűtőmodul teszi komfortossá a pergolát. Az esti hangulatfényeket pedig szintén a gerendaprofilba integrált LED világítás biztosítja.

Ez utóbbi persze minden évszakban előnyös, egyúttal átvezet bennünket egy másik kulcsfontosságú területre: a Skye pergolák rendkívül esztétikusak is, elvégre a szerkezet minden eleme integrált, minden apró részlete precíz, szem elől rejtett – a vendégeknek talán éppen ez a letisztultság tűnik fel először, míg a műszaki megoldások előnyeit inkább a házigazdák élvezhetik. Ahogy a megbízhatóságot is, az úgynevezett S-Drive technológiának köszönhetően csak egyszer kell a tulajdonosoknak foglalkoznia a pergolával – amikor beépítik. Az S-Drive stabillá teszi a tetőlamellák forgatását és eltolását, így a tetőszerkezet mindig biztonsággal működtethető.

Qbus teraszárnyékoló a német Varisoltól

Az emeleti fedetlen teraszokat szinte egész nap erősen éri a napsugárzás, így kiemelten fontos volt a megrendelőnek, hogy az árnyékoló alatti pihenőtér igazodjon a napjáráshoz. Ezért döntöttünk az egyedi kialakítású, vászontetős pergola mellett, hiszen a tetején elhelyezett textil nem csupán behúzható és kiengedhető, de kiegészül egy függőleges árnyéktoldattal is, amely külön mozgatható, és az alacsonyan érkező napsugarakat hivatott kivédeni – ez egy teljesen egyedi megoldás a piacon.

A textiltető ki- és behúzás során bárhol megállítható, illetve az említett árnyéktoldat is egyénileg működtethető, így kizárólag szükség- és igény esetén működtetjük.

Ebből az árnyékolóból a ház teraszain három is található: két kisebb az oldalsó erkélyeken, illetve egy nagyobb a ház elülső emeleti teraszán, amely gyakorlatilag a Skye fölött-mögött helyezkedik el. A Qbus egyébiránt telepíthető szabadon álló kivitelben is, nemcsak oldalfalhoz építve, akár sorolhatóan.

Pliszé szúnyoghálóval és mobil szúnyoghálóval kombinált S-Kompakt zsaluzia 

A pliszé szúnyogháló és az S-Kompakt zsaluzia önmagában is egy-egy rendkívül innovatív megoldás. A pliszé szúnyogháló jelenleg a piacon elérhető legnépszerűbb rovarháló. Az Atenád által gyártott verzió számos előnnyel jár, hiszen a zsinóros kialakításnak köszönhetően sokkal halkabb és könnyedebb a működtetése, mint a más gyártók által forgalmazott láncos verzióknak. A hibalehetőség is jelentősen kevesebb, illetve könnyebben orvosolható a zsinóros verzió esetében.

Strapabírása rendkívüli: akár egy focilabdát is belerúghatunk a hálóba anélkül, hogy maradandó károsodás lenne az eredmény, így gyermekek és állatok mellé is kiváló választás.

Mobil szúnyogháló

Ez az Atenád által gyártott szúnyogháló is üvegszál alapú, UV stabil hálóval készül, amely kiváló minőséget és hosszú élettartamot biztosít. Az ingatlanban zsaluziával kombináltuk a kisebb nyílászárók, ablakok esetén.

Alumark S-Kompakt öntartó zsaluzia

Az energiatudatosság és a fenntarthatóság kiemelten fontos volt a megrendelőnek, ezért döntöttünk – az egyéb műszaki megoldásokon túl – a sajátmárkás, felsőkategóriás termékünk, az Alumark S-Kompakt zsaluzia mellett, modern Z90-formájú lamellákkal, integrált pliszével. Az S-Kompakt egy komplett, öntartó rendszer: nem lego darabokból áll, vagyis nem a helyszínen kell összebarkácsolni számos hibalehetőségnek kitéve, hanem előkonfekcionálva értékesítjük. Ez a rendszer lehetővé teszi a hőhídmentes kialakítást is, így elkerülhető a belső falak penészesedése. Készülhet látszó- és vakolható tokkal, a budai villa esetében az impozánsabb, vakolható kivitelre esett a választás.

Az S-Kompakt zsaluziához integrált módon került beépítésre a pliszé szúnyogháló, így rendkívül esztétikus megjelenést biztosít, mégpedig a kombi lefutósíneknek köszönhetően, mert ezek alkalmazásával semmilyen látható kiemelésre nincs szükség. A pliszé szúnyoghálón kívül mobil szúnyogháló is integrálható a rendszerbe, ahogy az a jelen családi háznál is történt.

Tudatosság és magas szintű használat kéz a kézben

Látható: ha igazán igényes és tartós árnyékolórendszert szeretnénk, akkor a tervezés kezdetétől igénybe kell vennünk szakember segítségét: nem mindegy, milyen tájolású szabadtéri részre keresünk megoldást, pontosan hogyan használnánk az épületet, és annak részeként a pergolát, zsaluziát. Mint sok egyéb területen, itt is igaz, hogy a spórolás többe kerül, körültekintő tervezéssel, jó döntésekkel és minőségi termékek választásával jóval komfortosabbá tehetjük az otthonunkat, és hosszú éveken át élvezhetjük a szabad levegőn tartott családi, baráti programokat.

A professzionális árnyékolók, természetes szellőzők és homlokzatburkolati-rendszerek tervezésében készséggel nyújt szakmai támogatást építész és beruházó partnereinek az Archishade szakértő csapata.

Elérhetőség  I  Facebook  I  Instagram  I  YouTube

Még több képért kattints a galériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

Az építész saját, budaörsi otthonának tervezésekor külső árnyékolást alkalmazott, az energiahatékonysági szempontok figyelembevételével.

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

A csodás panorámát kínáló budai villa az új fejlesztésű zsaluziákkal lesz teljes. 

A Donautica napvédelme az építészeti arculat lényeges része is

A Donautica napvédelme az építészeti arculat lényeges része is

Négycsillagos étterem és hotel a faddi Duna-holtág partján.

Hirdetés