Közműhöz sem kell csatlakozni a tiszta, korlátlan mennyiségű ivóvízhez.

Forradalminak mondható tetőelemeket, úgynevezett hidropaneleket kínál egy arizonai startup: a napenergiás technológia hálózatfüggetlen, korlátlan mennyiségű, és tökéletes ivóvizet ígér – írta a Designboom.

Először 2017-ben adott hírt a Zeromasswater nevű cég hidropanelről, amelynek most egy továbbfejlesztett verziója mutatkozott be a Las Vegas-i technológiai show-n, a CES-en. A napenergián alapuló technológia közművektől független hozzáférést biztosít a tökéletes ivóvízhez, amelyet a levegő páratartalmából állít elő.

Nincs szüksége semmilyen közműre, vagyis elektromos hálózat és csatornarendszer nélkül működik, ennél fogva a világ bármely pontján telepíthető.

Ezzel a hidropanel komoly segítséget jelenthet a kevés vagy rossz minőségű ivóvízzel ellátott közösségeknek, de az egyre inkább elterjedő sziget üzemű házaknak is fontos része lehet.

Mindkét célt segítheti a CES-en bemutatkozó fejlesztés, az új, „háztartási” modell, a Rexi, amely fele akkora, mint az eredeti hidropanelek. A tetőkre optimalizált panelek otthonok, iskolák és vállalkozások vízellátásáról is gondoskodhatnak.

Az innovációval a fejlesztők elnyerték a 2019-es Lemelson-MIT-díjat a tekintélyes műszaki intézménytől. Az előrendeléseket már a CES-en le lehetett adni, míg a berendezéseket 2020 nyarán kezdik telepíteni. A Rexi hidropanelek ára 2500 dollár, mintegy 750 ezer forint.

Fotók: Zeromasswater
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fa lesz az új beton?

A fa lesz az új beton?

Egyre több emeletes házat építenek beton helyett fából, csökkentve ezzel az építőipar katasztrofális mértékű szén-dioxid kibocsátását.

Rossz állapotú lakásokra lehet pályázni Újbudán

Rossz állapotú lakásokra lehet pályázni Újbudán

Neked kell felújítani, de aztán az önkormányzat beszámítja a lakbérbe.

Kortárs képzőművészet és lakberendezés meghökkentő szimbiózisa

Kortárs képzőművészet és lakberendezés meghökkentő szimbiózisa

MÜÜSKA Art Home bútorok a KARE Design üzletében.

Hirdetés